10 erilaista omakotiasujaa, hintaero jopa 3550 euroa vuodessa – katso, millä lämmitysremontilla säästää eniten

Lämpöpumput, puupelletit, kaukolämpö – paljonko muutosinvestointi maksaa ja mitä sillä säästää?

Taloussanomat vertaili eri ikäisten talojen lämmitysvaihtoehtoja.

31.10.2019 14:10

Pakkaset ovat ovella – pohjoisessa Suomessa paukkuvat jo – ja se alkaa näkyä lämmityksessä ja sähkölaskuissa.

Taloussanomat vertaili, miten paljon erilaisten tyyppitalojen lämmitysmuotojen vaihto maksaa ja paljonko remonteissa säästää vuodessa. Vertailun teki energiatehokkuuteen kannustava valtionyhtiö Motiva.

Vertailussa tarkasteltiin viittä eri-ikäistä omakotitalotyyppiä, jotka lämpiävät vesikiertoisella sähkölämmityksellä tai öljyllä.

Katso taulukot alla. Ylempänä sähkölämmitteisen talon investoinnit ja säästöt, alempana vastaavat luvut öljylämmitteiselle omakotitalolle. Taulukon sivua klikkaamalla näet eri vaihtoehdot uusista lämpövaihtoehdoista: maalämpöpumpun, ilmavesilämpöpumpun, ilmalämpöpumpun, puupelletin sekä kaukolämmön.

Sähkölämmitys

Öljylämmitys

Suurimmat säästöt euroissa tulivat, kun 1960-luvun sähkölämmitteiseen taloon asennettiin maalämpö. Vuotuinen säästö nousi 3 550 euroon. Tosin maalämmön investointikin on vaihtoehdoista kallein. Myös puupelletit ja ilmavesilämpö nostivat kuusikymmenluvun omakotitalon säästöt yli 3 000 euroon. Vastaavan öljylämmitteisen talon maalämpöremontti tuotti sekin lähes kolmen tonnin hyödyn.

Kun investointia peilataan säästöön, kuoletusajat ovat lähes kaikissa vaihtoehdoissa ilmalämpöpumppuja lukuun ottamatta kymmenisen vuotta. Suurehkoissa 1960-luvun omakotitaloissa ja rintamamiestaloissa kannattavuus on selvästi parempi, koska näiden talojen lämmitys vie muita talotyyppejä selvästi enemmän energiaa.

– Kun mennään lattialämmitteisiin kohteisiin, kuoletusaika voi hyvinkin jäädä lyhyemmäksi. Lattiassa kiertävän veden lämpötila on matalampi kuin patteristossa, jonne joudutaan viemään kuumempaa vettä, siksi hyötysuhde on parempi, kertoo Motivan asuinrakennusten energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen.

Ilmalämpöpumput päihittävät muut vaihtoehdot hinnalla mitattuna heittämällä, ja kuoletusaika jää muutamaan vuoteen. Hinta on 1 500–2 500 euroa riippumatta talotyypistä tai iästä. Miinuksena on, ettei ilmalämpöpumppu riitä ainoaksi lämmönlähteeksi, ja se hyytyy pakkasilla. Säästö vaihtelee myös hurjasti sen mukaan, onko asunto avara vai sokkeloinen.

Pakkasilla ilmavesilämpöpumpun hyötysuhde on heikompi kuin maalämmöllä. Kovimmilla pakkasilla laite voi sammuttaa itsensä. Tällöin lämmitysjärjestelmä vaihtaa öljyyn, joka usein jätetään rinnakkaiseksi lämmitysmuodoksi tai lämpö tuotetaan sähköllä. Ilmavesilämpöpumppu sopii päälämmitysmuodoksi patterilämmitteiseen kotiin huonommin kuin lattialämmitteiseen.

Viime vuonna asennettiin yli 76 000 lämpöpumppua. Se vastaa jo 15 prosenttia Suomen asunto- ja palvelurakennuskannan lämmityksestä.

Kaikkien lämpöpumpputyyppien määrät kasvoivat.

– Tällä hetkellä sähkö- ja erityisesti öljylämmittäjät, joilla vesikiertoiset patterit, vaihtavat aktiivisimmin lämmitysmuotoa. Pääasiassa he siirtyvät lämpöpumppuihin, Kettunen sanoo.

 Ennen siirryttiin pääosin maalämpöön, mutta nykyään yhä useammin ilmavesilämpöpumppuihin.

– Ennen siirryttiin pääosin maalämpöön, mutta nykyään yhä useammin ilmavesilämpöpumppuihin. Se on investointikustannuksiltaan ihan merkittävästi maalämpöä edullisempi.

Kettunen muistuttelee energiatehoasioista.

– Kannattaa ensin tehdä helpot energiatehotoimet. Esimerkiksi katon yläpohjaan lisäeristettä, huonot termostaatit uusiksi, ikkunoihin uudet tiivisteet. Ne ensin, sillä ne pienentävät kulutusta ja silloin voi selvitä pienemmän ja edullisemman laitteiston hankinnalla.

Yksi energiasyöppö vie jopa yli 6 000 euroa vuodessa

Omakotitalojen lämmityskustannuksissa on jopa tuhansien eurojen eroja. Kun pakkaset tulevat, lämmityskulujen erot kasvavat.

Taloussanomat vertaili, paljonko kymmenen eri tyyppitalon lämmittäminen maksaa. Vertailuaineiston tarjosi Motiva.

Vertailussa tarkasteltiin viittä eri-ikäistä omakotitalotyyppiä, jotka lämpiävät patteristolla joko vesikiertoisella sähkölämmityksellä tai vesikiertoisella öljyllä.

Jos grafiikka ei näy laitteellasi, voit katsoa sen täältä.

Uudehkossa, 1990-luvulla tai sen jälkeen rakennetussa, öljylämmitteisessä 150 neliön omakotitalossa vuotuisen energiakustannuksen hinta asettui 2 550 euroon, halvimpaan tasoon vertailutaloista. Samaan luokkaan päästään 1970-luvun, pienehkössä, sataneliöisessä öljyllä lämpiävässä talossa.

Eniten energiankuluttava talotyyppi on yleisesti 1960-luvun 1-kerroksinen omakotitalo, jossa on reilusti neliöitä. Vuotuinen energiankulutus lämmitys, käyttövesi ja kotitaloussähkö mukaan lukien nousee sähkölämmitteisessä talossa jopa yli 6 000 euroon, öljylämmitteinen talo maksaa sekin hurjasti (5 590 euroa) mutta jää silti sähköä halvemmaksi.

– Öljy on pikkaisen halvempaa kuin sähkö. Vanhemmissa öljykattiloissa hyötysuhde on vielä usein heikompi, uudemmissa jo ihan hyvä, riippuen myös siitä, saadaanko hukkalämpöä talteen asuintilaan, Kettunen sanoo.

– –Öljyn hinta sahailee, mutta veroja on nostettu ja valtiolla on tahtotila siirtyä öljystä uusiutuvaan energiaan. Sähkön puolella hintakehitystä on todella vaikea arvioida, esimerkiksi kannattavuuslaskelmissa käytetään usein kahden prosentin vuotuista nousua.

Tyyppitalot

  • Motivan laskelmien tyyppitaloissa oli patterilämmitys.

  • Tuhat öljylitraa vastaa noin 10 000 kilowattituntia sähköä.

  • Laskelmissa sähkön hinta on 14 senttiä kilowattitunnilta, kaukolämmön 8 senttiä ja puupellettien kuusi senttiä.

  • Uudehkossa talossa kokonaiskulutus oli 19 500, 1980-luvun ja 1970-luvun taloissa noin 20 000 kilowattituntia. Lämmitykseen kului 8 000–11 000 kilowattituntia. 1960-luvun talossa kokonaiskulutus olikin jo 44 000 ja rintamamiestalossa 32 000 kilowattituntia.

  • Lämmitykseen kului kuusikymmenluvun talossa 33 000 ja rintamamiestalossa 23 000 kilowattituntia. Käyttöveden kulutus oli kaikissa 4 000, 1960-luvun talossa 5 000 kilowattituntia. Uudehkossa talossa kotitaloussähköä meni eniten eli 7 500 ja muissa 5  000–6 500 kilowattituntia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?