It-firmalta poikkeuksellisen suora lupaus: Töihin tulevat saavat ”useiden tuhansien” palkankorotuksen

Aika monelle raha on kuitenkin tärkeää, sanoo Compilen toimitusjohtaja Ilkka Saunamäki.

Compilen uusi toimitusjohtaja Ilkka Saunamäki ei kursaile palkkakeskustelussa.

29.10.2019 10:57

Koodareiden huippupalkat ja alan palkkakilpailu puhuttaa, kun pula osaajista pahenee.

Toisin kuin moni muu rekrytoija, helsinkiläinen ohjelmistokonsultointiyritys Compile ei turhia kursaile vaan ilmoittaa suoraan maksavansa taloon tulevalle kokeneelle koodarille ”useita tuhansia euroja” korkeamman palkan kuin edellisessä työssä.

Compile kertoi palkkapolitiikastaan tiistaina samalla, kun se tiedotti yhtiön tuoreista kasvuluvuista. Henkilöstö kasvaa 61 prosenttia tänä vuonna, liikevaihto arviolta yli 50 prosenttia.

Compile on kasvanut kolmen vuoden aikana kuudesta työntekijästä 45 hengen it-taloksi. Tänä vuonna se palkkasi 17 uutta työntekijää ja aikoo kasvattaa henkilöstöään 20–30 hengen vuosivauhtia.

It-konsulttien ja kehittäjien viime vuoden keskiarvopalkka on noin 4 200–4 500 euroa. Keskimäärin Compilelle rekrytoitavien ihmisten vanha palkka on ollut hieman yli eli noin 5 000 euroa.

Compilella palkkataso pyörii noin 7 000 eurosta noin 9 000 euroon tai hieman yli.

Arviot ”superkoodareiden” kaikkein muhkeista palkoista vaihtelevat. Talouselämä kertoi pari vuotta sitten, että liiketoiminnan superkoodarit nauttivat Suomessa jopa 12 000–15 000 euron kuukausiansioista.

It-alan ammattilaisia ja alan firmoja yhdistävän Talentedin talent agent Teemu Tiilikainen kertoi Taloussanomissa, että osaava koodari tienaa pääkaupunkiseudulla noin 5 000–7 000 euroa.

Lukujen perusteella on vaikea vielä todentaa, maksaako Compile yleisesti it-konsultoinnin korkeimpia palkkoja. Keskitason yllä ne näyttävät ainakin olevan.

Monia huippupalkkakeskustelu jurppii. Tietoalan yritykset usein väistävät kysymyksiä palkoista ja puhuvat mieluummin vaikkapa työn motivaatiosta ja työhyvinvoinnista.

– Aika monelle se raha on kuitenkin tärkeää, vaikka sitä ei uskalleta sanoa. Meitä aihe ei häiritse, vaan haluamme sanoa suoraan, että meillä on varaa kunnon korvauksiin, Compilen toimitusjohtaja Ilkka Saunamäki perustelee palkan mainostamista.

– Näin me olemme asiaa miettineet. Tunnustamme sen, mikä on kaiken perusta eli konsulttien osaaminen. Haluamme että he ovat tyytyväisiä eivätkä vaihda projektia. Koko liiketoimintamme perustuu korkeaan asiakastyytyväisyyteen, ja rekrytointien täytyy tukea tätä.

Palkka ei poista rekrytointiongelmia

Tällä hetkellä Compilella on haussa yksi cloud engineer ja yksi full stack developer. Myös hands-on-arkkitehdeille on kysyntää.

– Ihmisiä, joilla on näkemyksiä asiakkaiden järjestelmien tulevista kehitystarpeista, mutta jotka osaavat miettiä sitä myös teknisesti eli suomeksi sanottuna koodata. Tai ymmärtävät kokonaisuuksia koodattavien mobiili- ja web-sovellusten integroitumisesta tietokantoihin ja muihin taustajärjestelmiin.

Työvuosia pitää olla riittävästi takana, kykyä kommunikoida asiakkaiden kanssa ja nähdä lisäarvoa tuovat kehityskohteet asiakkaille. Syvää osaamista tulee olla myös joistakin teknisistä painopistealueista kuten Reactista, Java Scriptistä tai Nodesta.

Saunamäki myöntää, että alaa vaivaavia rekrytointiongelmia on Compilellakin houkuttimista huolimatta. Ulkomailta ei työntekijöitä ole kuitenkaan rekrytoitu, eikä työtä ulkoistettu.

– Kilpailla saa tosissaan, että saa heitä [osaajia] töihin.

Kovin nuorilla koodareilla ei kaikkea tarvittavaa osaamista yleensä ole. Siksi rekrytoitavien keski-ikä on noin 42 vuotta.

– Olihan meillä syksyllä töissä yksi eläkkeelle jäänyt, kun asiakas halusi hänet.

Saunamäki painottaa, että raha ei ole ainoa yrityksen tarjoama etu. Hän mainitsee muitakin vetovoimatekijöitä, jotka liittyvät työn kiinnostavaan sisältöön ja työssä jaksamiseen. Compilen asiakkaita ovat pääasiassa suuret pörssiyritykset valmistavassa teollisuudessa ja median ja kaupan aloilla.

Miten palkankorotuksiin sitten on varaa?

Saunamäen mukaan palkkoja ei sentään revitä asiakkaidenkaan selkänahasta. Pelivaraa tulee siitä, että kiinteät kustannukset on laitettu minimiin. Lähes koko henkilöstö on konsultteja, jotka tekevät töitään pääosin asiakkaiden luona. Isoja toimitiloja ei tarvita.

– Meillä ei kulu rahaa riippukeinuilla, palmuilla ja pelikoneilla varustettuun kattohuoneistotoimistoon ja uutuuttaan kiiltäviin työsuhdeautoihin, vaan panostamme työntekijöidemme palkkoihin, jotta jokainen voi päättää itse, mihin rahansa sijoittavat, yhtiö mainostaa itseään.

”Pomppulinnoja ja flippereitä” ei ole tarjolla vaan työtä tehdään suunnilleen kahdeksasta neljään tai viiteen, ja sitten lähdetään kotiin, Saunamäki kuvaa.

– Me emme kuormita osaajiamme turhalla korporaatiobullshitillä, kuuluu eräs yhtiön rekrytointilupauksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?