Verottajan uusi linjaus poistaa yhden edun piensijoittajilta – ”Voidaan kysyä, onko se lainmukaista”

Verottaja linjasi, että piensijoittaja ei voi käytännössä vähentää matkakuluja pörssiyhtiön yhtiökokouksiin ensi vuoden alusta lähtien.

Nokian yhtiökokous järjestettiin Messukeskuksessa, Helsingissä toukokuussa.

28.10.2019 7:15

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius ihmettelee verottajan tuoretta linjausta, joka käytännössä poistaa ainoastaan piensijoittajilta oikeuden vähentää verotuksessa matkakulut pörssiyhtiön yhtiökokouksiin.

– En ymmärrä tuota päätöstä ollenkaan. Totta kai se on tärkeää, että piensijoittaja voi käydä yhtiökokouksissa valvomassa omia etujaan, Rothovius sanoo.

Verohallinto päätti lokakuun alussa muuttaa sijoittamiseen liittyviä verovähennysoikeuksia niin, että sijoittaja ei voi enää jatkossa vähentää verotuksessa pörssiyhtiön yhtiökokouksiin tekemiensä matkojen kuluja, jos hän ei pysty osoittamaan, että meno liittyy suoraan tulonhankkimiseen.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen kertoo, että käytännössä linjaus tarkoittaa sitä, että matkakulujaan eivät saa vähentää piensijoittajat.

– Ei ole olemassa rajaa, kuinka paljon osakkeita pitää omistaa, mutta piensijoittajalle sen osoittaminen, että osallistuminen on merkityksellistä tulon hankkimisen kannalta, on varmasti käytännössä melko hankalaa, Hakkarainen sanoo.

– Lähtökohta on, että piensijoittajan matkakulut eivät ole vähennyskelpoisia.

Hakkaraisen mukaan vähennykset mietitään tapauskohtaisesti. Isompi sijoittaja saattaisi hänen mukaansa pystyä selvittämään, että yhtiökokoukseen osallistuminen liittyy suoraan tulonhankintaan, ja silloin hän saisi vähentää kulut.

Verottaja ei ole miettinyt tarkemmin sitä, millä tavoin sijoittaja voisi käytännössä perustella yhtiökokoukseen osallistumisen merkityksen.

– Täytyy yrittää vaan selvittää, että millä tavalla se, että on läsnä yhtiökokouksessa, liittyy siihen tulonhankkimiseen. Miten se sitten vaikuttaa pääomatulojen hankintaan tai pääomatulojen säilyttämiseen, Hakkarainen sanoo.

Verohallinto julkaisi arvopaperien luovutusten verotusta koskevan ohjeen verkkosivuillaan 4. lokakuuta. Tulonhankkimiskulujen vähennyksiä käsitellään ohjeen lopussa kohdassa 24.

Aiemmin verottajan syventävissä ohjeissa todettiin, että matkakulut yhtiökokoukseen sai vähentää, mutta ei määritelty, onko kyse pörssiyhtiöstä vai muusta yhtiöstä. Tämä antoi käytännössä mahdollisuuden vähentää matkakulut kaikkiin yhtiökokouksiin.

Rothovius: Yhtiökokouksessa voi vaikuttaa ja saada tietoa

Osakesäästäjien Rothovius kummastelee verottajan linjausta, jonka mukaan piensijoittaja ei voisi vaikuttaa tulonhankkimiseensa osallistumalla yhtiökokouksiin.

– Piensijoittajalle yhtiökokous on usein ainoa kanava, missä hän päästä kasvokkain vaikuttamaan. Se on melkein ainoa julkinen tilaisuus, missä voi haastatella ja haastaa yrityksen johtoa, hän sanoo.

Vaikka yksittäisen piensijoittajan äänimäärä on pieni, eivät isotkaan sijoittajat pysty aina äänestämällä vaikuttamaan asioihin yhtiökokouksissa, Rothovius sanoo. Sen sijaan isoilla sijoittajilla on muut omat kanavansa vaikuttaa yhtiöihin, toisin kuin piensijoittajilla.

Yhtiökokoukseen osallistuminen on hänen mukaansa olennaista myös tiedonsaannin näkökulmasta.

– Se on hyvin harvoja paikkoja, missä pääsee kuulemaan yrityksen johtoa suoraan. Siellä on usein myös yhtiön hallitus paikalla.

Kasvokkain kohdatessa välittyy Rothoviuksen mielestä enemmän tietoa kuin paperilla.

– Eleet ja ilmeet kertovat yleensä todella paljon. Kirjoitettu teksti on usein todella sliipattua. On todella tärkeää, että sijoittaja saa informaatiota suoraan yrityksestä, ja vielä ajankohtaista informaatiota.

Rothoviuksen mielestä verottajan päätös asettaa sijoittajat eriarvoiseen asemaan sijoitussalkun koon perusteella.

– Kaikilla pitää olla samanlainen oikeus osallistua yhtiökokouksiin, sen osakeyhtiölakikin takaa. Jos verottaja puuttuu tähän, voidaan kysyä, onko se lainmukaista.

Osakesäästäjien keskusliitto aikoo lähiaikoina esittää oman kannanottonsa verottajan ohjeesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?