Uutuuskirja: Naisjohtajat kertovat, kuinka raivasivat tiensä vallan huipulle – ”Mä pyrin niin, että se näkyy ja kuuluu”

Johtotehtäviin edenneitä naisia yhdistää se, että heillä on ollut halua tarttua tilaisuuksiin, tuore Johtajanaiset-kirja paljastaa.

Omasta urapolustaan kertovat Johtajanaiset-kirjassa muun muassa Hille Korhonen (vas. ylh.), Marianne Vikkula (oik. ylh.), Paula Lehtomäki (vas. alh.) ja Merja Ylä-Anttila (oik. alh.).

9.10.2019 6:00

Johtotehtäviin nousseet naiset ovat osanneet ja uskaltaneet tarttua tilaisuuksiin ja hakeutua vaativiin tehtäviin. Tämä käy ilme tuoreesta Johtajanaiset-kirjasta (Alma Talent). Kirjaa varten on haastateltu kuutta johtotehtävissä toiminutta naista.

Entinen poliitikko, nykyinen Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Paula Lehtomäki kertoo ajatelleensa aina, että pitää rohkeasti pyrkiä.

– Jos mä pyrin, niin mä pyrin niin, että se näkyy ja kuuluu, Lehtomäki kertoo.

Pyrkiminen alkoi pian sen jälkeen, kun Lehtomäki valittiin alle kolmekymppisenä eduskuntaan 1999.

– Jo reilu vuosi sen jälkeen pyrin kylmänviileesti puolueen varapuheenjohtajaksi. En tullut silloin valituksi, mutta 2002 minusta tuli keskustan varapuheenjohtaja. Se oli ratkaisevaa, koska seuraavat vaalit voitti Anneli Jäätteenmäki. Hallitusneuvottelujen aikana Anneli sanoi, että kai Paula olet ymmärtänyt, että olet mukana hallituksessa ministerinä.

”Olen osannut tarttua liaaniin, kun se on tullut kohdalle”

Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila puolestaan kertoo, että hänellä on aina ollut hyviä esimiehiä, jotka ovat halunneet antaa hänelle mahdollisuuksia.

Ylä-Anttila pitää ratkaisevana käänteenä sitä, että häntä kysyttiin MTV Uutisten politiikan toimitukseen, kun hän oli 25-vuotias. Ylä-Anttila teki sittemmin pitkän uran MTV:llä.

– Merkittävä käänne oli, että älysin vastata kyllä, koska yhteiskunnalliset asiat kiinnostivat minua. Se oli myös sellainen hyppy, että sain stressistä pohjukaissuolen haavan. Siihen aikaan eduskunnassa ei juuri ollut nuoria naistoimittajia ja paine oli kova.

Ylä-Anttila arvioi, että politiikan toimittajana luoduilla verkostoilla on ollut merkitystä siinä, että häntä on kysytty aina vain vaativampiin tehtäviin. Hän on myös tarttunut tilaisuuksiin.

– Olen osannut tarttua liaaniin, kun se on tullut kohdalle. Olen sanonut, että kun jotain tehtävää tarjotaan, naiset alkavat vähätellä tietojaan ja ajattelevat, että minulta puuttuu tätä ja tätä osaamista ja epäröivät. Miehet ajattelevat ”mitä, nytkö vasta mua tähän kysytään” ja syöksyvät saman tien siihen. Ajattelin, että tässä vaiheessa elämää pitää tehdä kuten on opettanut toisille ja uskoa, että työ tekijäänsä opettaa.

Nuoruuden valinnat voivat olla ratkaisevia

Nokian Renkaiden toimitusjohtajan Hille Korhosen mukaan yksi hänen ratkaisevista päätöksistään oli opiskella lukiossa pitkää matematiikkaa, koska sen vuoksi hän pääsi opiskelemaan tekniseen korkeakouluun.

Lukion ainevalintojaan kiittelee myös Woltin liiketoimintajohtaja Marianne Vikkula, joka päätyi lukiossa opiskelemansa fysiikan vuoksi Aalto-yliopistoon opiskelemaan tuotantotaloutta.

– Luonnontieteiden opiskelu lukiossa oli todella merkittävässä roolissa, vaikka en sitä silloin tietoisesti miettinyt.

Aiemmin startup-tapahtuma Slushin toimitusjohtajana työskennellyt Vikkula ihmettelee sitä, miten vahvasti Suomessa on edelleen naisten ja miesten aloja. Kun peruskoulun lopussa kysytään, mille toimialoille oppilaat haluavat suuntautua, tyttöjen vastauksissa korostuvat esimerkiksi opetus ja terveydenhoito ja pojilla liiketoiminta ja teknologia.

– Tietyllä tavalla tämä on masentavaa.

Valmius ottaa riskejä oppiakseen

Kirjaan haastatellut naiset ovat olleet valmiita ottamaan riskejä, mikä on osoittautunut merkittäväksi asiaksi uralla. Marianne Vikkula ei tehnyt maisterintutkintoa loppuun, koska hän halusi lähteä tekemään Slushia.

– Olen valinnut asioita, mistä oppii eniten, vaikka ne ovat riskipitoisempia valintoja.

Myös Hille Korhonen sanoo vaihtaneensa monta kertaa ”alempaan” ja heikommin palkattuun tehtävään.

– Olen vaihtanut sen takia, että olen kokenut sen toisen tehtävän niin mielenkiintoiseksi ja oman oppimisen kannalta tärkeäksi.

”En ole koskaan katunut kotona vietettyjä vuosia”

Kirjassa sivutaan myös työn ja perheen yhdistämistä. Hille Korhonen kertoo jääneensä lasten kanssa kotiin viideksi vuodeksi heti valmistumisensa jälkeen ja olleensa myös myöhemmin kotona pari vuotta.

– En ole koskaan katunut kotona lasten kanssa vietettyjä vuosia.

Paula Lehtomäki kertoo tehneensä vaikean päätöksen jättäydyttyään keskustan puheenjohtajakisasta perheen vuoksi vuonna 2009. Hänellä oli tuolloin 2- ja 4-vuotiaat lapset.

– Olisin kovasti halunnut lähteä mukaan, mutta olin jo siinä vaiheessa tiukilla ajankäytön ja muun suhteen, niin totesin, että nyt ei kyllä voi.

Merja Ylä-Anttila on esimiehenä huomannut monien 30–40-vuotiaiden naisten kaihtavan keskijohdon tehtäviä, koska nämä pelkäävät vaativan työn ja perhe-elämän sovittelusta aiheutuvaa kaaosta.

Johtajanaiset-kirjaan on haastateltu myös hallitusammattilainen Leena Niemistöä ja Ruotsin kansallismuseon pääjohtajaa Susanna Petterssonia.

Kirjan kirjoittaja Anu Kuistiala on tehnyt pitkän uran media-alalla, muun muassa MTV:llä ja Ilta-Sanomissa. Nykyisin hänellä on oma yritys Quick Media. Kuistiala kertoo kirjassa myös omasta urastaan.

Lähde: Anu Kuistiala: Johtajanaiset (Alma Talent, 2019)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?