Osakesäästäjien puheenjohtaja Timo Rothovius pitää vuodenvaihteessa käyttöön tulevaa osakesäästötiliä erittäin hyvänä tulokkaana. Yhdistys on ajanut järjestelmää Suomeen jo kymmenen vuotta.
– Tavoitteena on innostaa suomalaisia säästämään ja sijoittamaan. Tulevaisuudessa on epävarmaa, millaista eläkettä saamme. Siksi olisi hyvä olla jonkinlaisia muita tuloja, jotta toimeentulo on turvattu.
Osakesäästötili tarjoaa raamin, jonka sisällä sijoittaja voi sijoittaa pörssiosakkeisiin. Tilille voi tallettaa enintään 50 000 euroa.
Kysyimme Rothoviukselta, mitkä ovat hänen mielestään osakesäästötilin hyvät ja huonot puolet. Kenelle siitä on hyötyä?
PLUSSA 1: Erinomainen tapa aloittaa säästäminen ja sijoittaminen
Rothoviuksesta osakesäästötili on hyvä tapa aloittaa sijoittaminen. Jos ei kuitenkaan halua säästää suoraan osakkeisiin, myös rahastot tarjoavat mainion väylän säästää.
– Käyttötili ei ole säästämistä varten, koska rahoille ei saa juurikaan korkoa. Pörssi tuottaa kuitenkin vuosittain noin seitsemän prosenttia.
– Toki käyttötililläkin on hyvä olla jonkin verran käyttövaroja, minullakin on. Esimerkiksi kahden kuukauden palkan verran rahaa voi olla sopiva summa.
Rothovius muistuttaa, että suomalaiset ovat huonoja säästäjiä esimerkiksi ruotsalaisiin verrattuna. Siellä osakesäästötili on ollut käytössä jo vuodesta 2012. Ruotsalaiset ovat meikäläisiä innokkaampia sijoittamaan ja säästämään.
– Lapset oppivat jo kotona säästämisen taitoja.
Osakesäästäjien Timo Rothovius pitää osakesäästötiliä tervetulleena tulokkaana. Hän toivoo, että se innostaisi suomalaisia säästämään ja sijoittamaan.
PLUSSA 2: Yritykset saavat rahoitusta
– Tällä hetkellä varsinkin pk-yritysten voi olla vaikea saada lainaa pankista. Osakesäästötili tarjoaa sijoitusten kautta lisää rahoitusta, Rothovius linjaa.
MIINUS 1: Ei sovellu lyhytaikaiseen tai mittavaan sijoittamiseen
Rothoviuksesta osakesäästötili ei ole oikea väline lyhytaikaiseen sijoittamiseen. Osingoista maksetaan veroa vasta, kun tililtä nostetaan varoja. Pääomavero on tänä vuonna 30 prosenttia ja 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia.
Normaalisti arvo-osuustilillä osingoista 15 prosenttia on verovapaata tuloa, joten veroprosentti asettuu 25,5 prosenttiin.
– Osakesäästötili ei ole oikea väline sijoittajalle, joka haluaa nostaa osingot heti. Tapa sopii pidempiaikaiseen, jopa 10 vuoden sijoittamiseen, koska silloin se on normaalia arvo-osuustiliä kannattavampi.
”Tapa sopii pidempiaikaiseen, jopa 10 vuoden sijoittamiseen, koska silloin se on normaalia arvo-osuustiliä kannattavampi.
Tilille voi tallettaa enintään 50 000 euroa, joten isoilla rahoilla pelaaville sijoittajille osakesäästötilin hyöty on pieni.
MIINUS 2: Harkitse tarkkaan ulkomaalaisia osakkeita
Nykykäytännön mukaan ulkomaiset osinko- ja myyntivoittoverot kuitataan usein Suomen ja toisen maan verosopimuksella. Jos ostat esimerkiksi Ruotsista osakkeita, saat vähentää osinkoverot Suomen verotuksessa.
Osakesäästötilille maksettavista osingoista ja myyntivoitoista ei makseta veroa Suomessa. Tilanne on ulkomaalaisten osakkeiden osalta vielä epäselvä, ja Rothovius harkitsisi tarkkaan niiden ostamista.
Taloussanomien mukaan Nordea suosittelee, että asiakkaat sijoittaisivat osakesäästötilin varoja vain kotimaisiin osakkeisiin, koska tilillä olevien ulkomaisten osakkeiden osingoista ei voi välttämättä periä takaisin ulkomaille maksettua lähdeveroa.
HUOMIOI: Pankkien hinnoittelu yhä kysymysmerkki
Kauppalehden jutun mukaan pankeista ainakin Nordea, Danske Bank, Nordnet ja Mandatum Life ovat tarjoamassa osakesäästötiliä heti vuoden alusta. OP ilmoittaa, että se tuo osakesäästötilin markkinoille ensi vuonna. Se kertoo aikataulusta ja hinnastosta tarkemmin syksyn aikana.
Nordea kertoi eilen periaatteistaan osakesäästötilin hinnoittelussa. Taloussanomien mukaan pankki aikoo hinnoitella osakesäästötilin samalla lailla kuin nykyiset arvo-osuustilit.
– Emme halua erotella tilejä millään tavalla, vaan asiakas saa valita sen kumpi hänelle sopii paremmin, Nordean sijoitustuotejohtaja Tanja Eronen sanoi eilen tiedotustilaisuudessa.
Nordeassa osakesäästötilin avaaminen ja sulkeminen on maksutonta, mutta tilin siirrosta toiseen pankkiin peritään toimenpidemaksu. Tilin osakkeiden kaupankäynnistä ja säilytyksestä pankki veloittaa nykyisin käytössä olevat palkkiot.
Tällainen on osakesäästötili
Pankit voivat tarjota osakesäästötiliä ensi vuoden alusta.
Osakesäästötilille voi tallettaa yhteensä enintään 50 000 euroa, jotka sijoitetaan pörssiosakkeisiin. Rajoitus ei koske osakkeiden mahdollista arvonnousua ja osinkoja, vaan ainoastaan tilille sijoitetun rahan määrää.
Osakesäästötilin sisällä ei veroteta osinkoja, vaan ne voi esimerkiksi sijoittaa uudelleen. Osinkotuotot verotetaan osana tilin tuottoa vasta siinä vaiheessa, kun rahoja nostetaan tililtä pois. Myös mahdollisia myyntivoittoja verotettaisiin tuossa vaiheessa suhteessa tililtä nostettavan summan suuruuteen.
Nostoille ei ole euromääräisiä tai ajallisia rajoituksia.
Pääomatulovero maksetaan vasta, kun asiakas nostaa rahaa ulos osakesäästötilin sisältä. Vero on tänä vuonna 30 prosenttia ja 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia.
Palveluntarjoaja huolehtii asiakkaan puolesta verotuksesta, kun asiakas nostaa tililtä rahaa.