Suomalaisperheen silmät avautuivat, kun he vierailivat hollantilaisessa pubissa – Teemu Lehto kuittasi bisnesideasta 15,8 miljoonaa euroa

Julkaistu:

– Sen ajan Suomessa oli ennenkuulumatonta, että henkilökunnan jäsen istuu samaan pöytään ja saattaa maistaa oluttakin, Teemu Lehto kuvailee bisnesideaa.
Kauluspaitaan pukeutunut, kannettavaa tietokonetta selaava ja vaaleaa olutta pitkästä lasista nauttiva Teemu Lehto sulautuu ravintola Janoisen Lohen asiakaskuntaan todella hyvin.

Ainoastaan henkilökunta tietää, että Lehto on vilkkaassa töölöläisessä kadunkulmassa sijaitsevan oluthuoneen omistaja. Eikä ainoastaan tämän paikan omistaja, vaan lukuisten olutravintoloiden, panimon ja juomien vientiä ja maahantuontia harjoittavien yritysten.

Viime vuoden alussa Lehto myi omistamansa Momentin Groupin omistuksessa olevasta Servaali Oy:stä leijonanosan, 80 prosenttia, panimojätti Olville.

Yrityskaupan aikaan olutta, siideriä, viinejä ja giniä maahantuovan Servaalin liikevaihto oli 27 miljoonaa euroa ja sillä oli 25 työntekijää.

Olvi maksoi ostamastaan osuudesta 15,8 miljoonaa euroa.

Ilman Janoista Lohta tätä ei olisi tapahtunut.

– Homma käynnistyi juuri tästä paikasta 1990-luvulla, Lehto sanoo.


Tarkalleen kaikki alkoi siitä, kun Teemu Lehdon isä Juha tutustui aikoinaan Hollannissa työskennellessään paikalliseen brown cafe -pubikulttuuriin.

Pubien ihmisläheisyys, positiivisuus, yhteisöllisyys ja iloisuus viehättivät koko perhettä, 12-vuotiasta Teemua myöten.

Hän kävi pubeissa usein seuraamassa esimerkiksi Ajaxin jalkapallo-otteluita. Hollannissa tällainen oli aivan tavallista.

 

Tiskillä asiakkaalta kysyttiin, mitä kuuluu ja otettiin aktiivisesti kontaktia.

Suomeen palattuaan Juha Lehto ryhtyi tuumasta toimeen ja lainasi äidiltään 200 000 silloista markkaa. Janoinen Lohi avattiin tammikuussa 1992. Lämminhenkisen oluthuoneen konsepti osoittautui nopeasti suosituksi.

Se oli jotain aivan uutta Suomessa.

– Meillä oli ihmisläheisempi ote. Tiskillä asiakkaalta kysyttiin, mitä kuuluu ja otettiin aktiivisesti kontaktia. Sen ajan Suomessa oli täysin ennenkuulumatonta, että henkilökunnan jäsen istuu samaan pöytään ja saattaa maistaa oluttakin.

Yritys oli aloittanut alkoholin maahantuonnin, kun se oli vapautunut Suomen liityttyä Euroopan unioniin.

Aluksi Lehtojen tuonti käsitti lähinnä Benelux-maiden pienpanimoita ja muutaman tshekkioluen. Tuleva toimitusjohtaja laajensi repertuaaria tutkimusmatkailemalla ahkerasti Keski-Euroopan perinteisissä olutmaissa ja alan messuilla.

Välillä olutmatkat veivät hänet unohtumattomiin tilanteisiin. Esimerkiksi silloin, kun hän kuukauden päivät pitkin poikin Belgiaa ajettuaan päätyi Chimayn luostarin ovelle koputtelemaan.


Oven avanneella mustavalkoiseen kaapuun pukeutuneella trappistimunkilla ei ollut aavistustakaan, kuka koputtelija oli, mutta hän ohjasi Lehdon välittömästi luostarin ruokasaliin. Siellä nuori suomalainen istutettiin 200 lounastamassa olleen munkin joukkoon.

– Jokaisella oli yksi olut. Tapaan kuului, että munkit juovat kolme olutta päivässä. Siinä suomipoika katseli ihmeissään, että tässä sitä syödään nyt lihapataa 200 munkin kanssa, Lehto kertoo.

Lehto kuvailee, että ruokailun jälkeen hän sai sovittua itselleen yhdeksi yöksi huoneen, jossa oli vain pieni pöytä, tuoli ja sänky. Hän käveli luostarin pihamailla, kunnes parin tunnin jälkeen kellot soivat hiljaisuuden ja nukkumaanmenon merkiksi.

– Kellot soivat uudestaan aamulla muistaakseni viideltä tai kuudelta. Siitä uusi päivä lähti sitten rukoushetkellä käyntiin.

Teemu Lehto otti isänsä perustaman yrityksen ohjat vuonna 1998 vain 23 vuoden ikäisenä. Ulkomaankaupan opinnot saivat jäädä, ja oluet veivät mennessään.

– Sehän oli unelmien täyttymys sen ikäiselle pojalle. Meillä oli silloin kolme pubia.

21 vuotta myöhemmin Lehto omisti kymmenen olutravintolaa. Chimayn trappistioluiden lisäksi Lehdon myymän Servaalin maahantuontikatalogiin kuului iso joukko monien suomalaisten tuntemia tuotteita.


Vaikkapa norjalaisen Nøgne Ø:n ja virolaisen Põhjalan tuotteet tunnetaan olutpiireissä hyvin, kun taas tshekkiläinen Velkopopovický Kozel on ollut pitkään Suomen myydyin tuontiolut.

– Se oli ensimmäisiä tummia siihen aikaan. Ainoa tumma olut kaupoissa oli Guinness, ja Velko oli siihen verrattuna paljon makeampaa ja maltaista. Siinä osui monta positiivista asiaa yhteen. Tietysti kaupan vapautuessa uutiskynnyskin ylittyi aina, kun uusi olut tuli maahan.

Vuonna 2002 Lehdon yritys oli jo Suomen johtava oluen maahantuoja, vaikka Lehto sanookin, ettei siihen paljoa vaadittu.

– Ei meillä ollut kuin kolmen miljoonan euron liikevaihto ja muutama ihminen toimistolla. Kunnianhimoa kuitenkin oli sitäkin enemmän.

Kunnianhimo ja pitkäjänteinen työ johtivat lopulta jopa erikoiseen yhteydenottoon Belgiasta. Sieltä ilmoitettiin, että kuningas Philippe oli päättänyt lyödä Lehdon ritariksi.

Miksi, se ei ole Lehdollekaan täysin selvää, mutta hän arvelee, että todennäköisesti asia liittyy belgialaisten oluiden maahantuontiin. Yleensä Order of the Crown -ritarinarvo myönnetään Belgiassa palveleville ulkomaisille diplomaateille ja sotilaille. Seremonia suoritettiin maan Helsingin lähetystössä.

– Nyt saan ajaa siellä julkisilla kulkuvälineillä ilmaiseksi.

Yrityskauppaa Olvin kanssa hierottiin 13 kuukautta, Lehto kertoo. Maahantuontiyritys oli niin hyvässä kunnossa, että se kannatti myydä. Kaupan myötä maahantuonti saa lisäpotkua, mikä synnyttänee lisää työpaikkoja, Lehto arvelee.

 

Nyt ei tarvitse miettiä, että jos jokin menisi isosti pieleen niin kaikki menisi alta. Se on tämän myötä suojattu.

Samalla Lehdon käsiin jäävät yritykset saavat huomattavasti pääomaa toimintansa kehittämiseen. Hän kertoo, että suurin osa yrityskaupassa saadusta rahasta jää yhtiöön. Lehto jatkaa omien bisnestensä ohella myös Servaalin osaomistajana ja hallituksen puheenjohtajana.

– En jää golfia pelaamaan tai lepäämään, vaan töitä on melkeinpä enemmän kuin aiemmin. En voi kuitenkaan kiistää, etteikö omastakin hyvinvoinnista voi tällä rahalla huolehtia.

Uutta purjevenettä tai urheiluautoa ei kuitenkaan ole tulossa. Lehto kertoo olevansa enemmänkin sitä koulukuntaa, joka arvostaa elämyksiä kiinteää omaisuutta enemmän.

– Mieluummin matkustellaan perheen kanssa paljon.

Kaupasta saatu raha tuo myös turvallisuutta. Lehto täyttää tänä vuonna 44, joten elämää on todennäköisesti edessä vielä monia vuosikymmeniä.

– Nyt ei tarvitse miettiä, että jos jokin menisi isosti pieleen niin kaikki menisi alta. Se on tämän myötä suojattu.

Momentin Group

Teemu Lehdon kokonaan omistama yritysrypäs

Yrityksen alla toimivat 10 ravintolaa pääkaupunkiseudulla omistava Momentin Restaurants, Seinäjoella toimiva Mallaskosken Panimo, myyntiyhtiö Brew Seeker, maahantuontiyritykset kaikissa Baltian maissa ja juomia maailmalle vievä Momentin International.

Lisäksi yritys omistaa vähemmistöosuudet Servaali Oy:stä, virolaisista eDrinks-alkoholimyymälöistä ja nettikaupasta, sekä 10 prosenttia Vanajanlinna Groupista.

Yrityksen liikevaihto on 125 miljoonaa euroa ja sillä on 125 työntekijää.

Servaali Oy:n tavoitteena on lähivuosina kasvaa johtavaksi alkoholituotteiden maahantuojaksi ja jakelijaksi Suomen lisäksi myös useassa muussa Pohjois-Euroopan maassa.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

 2. 2

  Kiinteistökuningatar Kaisa Liskin yritys ei ole maksanut palkkoja – myös Työllisyysrahasto karhuaa maksuja

 3. 3

  Ekonomisti: On vain yksi kestävä tapa varmistaa, että työssäkäyville on tarpeeksi asuntoja

 4. 4

  Bloomberg: Kone neuvottelee Thyssenkruppin hissien ostosta yhdessä sijoitusyhtiön kanssa

 5. 5

  Turkin markkinoilla myyntiaalto – syynä Yhdysvaltojen nostamat syytteet

 6. 6

  Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

 7. 7

  Onni potkaisi lomaa odottavia – näin kikkailemalla saat pitkät vapaat jouluna

 8. 8

  Vaimon paha kolari mullisti Voiton, 75, elämän kertaheitolla – ”Pahinta oli persoonallisuuden muutos”

 9. 9

  Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

 10. 10

  Kommentti: Piittaamattomuus omaishoidosta on käsittämätöntä politiikkaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

 2. 2

  Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

 3. 3

  Näin lainakatto vaikuttaisi sinuun – katso, millaiseen kotiin tulosi riittäisivät

 4. 4

  Onni potkaisi lomaa odottavia – näin kikkailemalla saat pitkät vapaat jouluna

 5. 5

  Vaimon paha kolari mullisti Voiton, 75, elämän kertaheitolla – ”Pahinta oli persoonallisuuden muutos”

 6. 6

  Kiinteistökuningatar Kaisa Liskin yritys ei ole maksanut palkkoja – myös Työllisyysrahasto karhuaa maksuja

 7. 7

  Jopa 10 000 työpaikkaa uhkaa kadota rakennus­alalta – ”Hyvätkin tyypit päästetään menemään”

 8. 8

  Korhoset maksoivat liki 12 000 euroa ”paskalain” vaatimista laitteista – urakoitsijaa ei tahtonut löytyä millään

 9. 9

  Helsinki maksaa jopa 14 000 euron palkkion, jos pitkäaikaistyötön saa oikeita töitä

 10. 10

  Kommentti: ”Tähtisijoittaja” syyllistää suosittuja rahastoja kuplariskistä, mutta kaikkia väitteitä ei kannata niellä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkäri huomasi kahvihuoneen seinällä omituisen lapun – uskoo, että siihen kiteytyy koko terveydenhuollon jättiongelma

 2. 2

  Esko Ylisen Halpa-Halli laajeni hurjasti ja suututti kilpailijat – sitten viinaan retkahtanut nuori liike­mies teki täys­käännöksen, joka yllätti kaikki

 3. 3

  Näin lainakatto vaikuttaisi sinuun – katso, millaiseen kotiin tulosi riittäisivät

 4. 4

  Juha, 57, teki Kauhukeittiötä, nyt ei saa töitä millään, vaikka on lähettänyt kahden vuoden aikana yli 300 hakemusta

 5. 5

  Toivo Sukari aikoo myydä Seinäjoen Ideaparkin – vain yksi kauppakeskus jää: ”Se on minulle kuin lapsi”

 6. 6

  Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

 7. 7

  Tässä ovat 3 mokaa, joilla voit pilata osakesäästötilin hyödyt – vaarana 7 300 euron lasku

 8. 8

  Kiistelty ”paskalaki” astuu voimaan kahden viikon päästä – yli 100 000 kiinteistössä muutokset on vielä tekemättä

 9. 9

  Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

 10. 10

  Sara Blakely teki mullistavan alusvaatekeksinnön ja on nyt miljardööri – idea lähti valkoisista housuista

 11. Näytä lisää