Katso, miten eläkkeiden ostovoiman on käynyt – ”Tämä vuosi ei tuo helpotusta”

Julkaistu:

Eläkeläisten ostovoima heikkeni viime hallituskaudella. Jos taas katsotaan 2000-lukua ja eläkeläisten käytettävissä olevien tulojen kehitystä, tilanne on jopa parantunut suhteessa palkansaajiin.
Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus valmistelee pienimpien eläkkeiden korottamista, mutta ainakin tämä vuosi kuluu vielä hitusen tiukemman toimeentulon merkeissä ostovoimalla mitattuna.

Viime vaalikauden aikana eläkkeen ostovoima heikentyi pienimmillä ja keskisuurilla eläketuloilla. Syynä olivat pitkälti eläkeindeksien heikko kehitys sekä inflaatio.

– Tämä vuosikaan ei tuo helpotusta, pienituloisilla on jopa pientä laskua näkyvissä ostovoimassa, ekonomisti Janne Kalluinen, Veronmaksajain keskusliitosta sanoo.

2015–2019 ostovoima pysyi ennallaan suurimmilla eläketulotasoilla. Viidellä alemmalla tulotasolla ostovoima heikentyi 0,6–1,5 prosenttia. Ostovoiman heikentymistä on hidastanut pienimpien ja suurimpien eläkkeiden verotuksen keventyminen.

Tänä vuonna kansaneläkeindeksi pidettiin ennallaan, ja inflaatiokin syö osaltaan ostovoimaa.

Kalluinen laski Taloussanomille, millaiselta tämän vuoden ostovoiman muutos näyttää edellisvuosien rinnalla (katso alla). Laskelma on tehty kolmella eri eläketulotasolla. Muutokset ovat edellisvuosiin verrattuna kaikkiaan pieniä, mutta pienituloisilla heikennys näkyy.

(Juttu jatkuu kuvan alla.)Jos kuva ei näy, katso se täältä.

– Verotus on tuonut pientä parannusta pienituloisille, kun esimerkiksi perusvähennys on noussut, mutta kaikki langat yhteen vedettynä lopputulos jää edelleen hieman miinukselle.

Eläkkeiden ostovoiman kehittyminen tulevina vuosina on epäselvää, ennen kuin pienten eläkekorotusten voimaantulo ja eläkeindeksejä ja veroja koskevat päätökset selviävät.

Eläkkeiden suhde palkkoihin kohentunut

Eläkekeskusteluun ovat viime viikkoina tuoneet vauhtia poliittisten nuorisojärjestöjen kannanotot siitä, että eläkemenoja pitäisi leikata heikentämällä jo maksussa olevia eläkkeitä.

Taloussanomat kertoi tiistaina, että suomalaisten eläkkeet ovat pienemmät kuin muissa Pohjoismaissa sekä nimellisesti että ostovoimaltaan. EU-maiden vertailussa Suomi sijoittuu keskikastiin.
Miten eläkeläisten toimeentulo on kehittynyt suhteessa palkansaajiin?

Suomalaisten keskieläke on noin puolet suomalaisten keskipalkasta, ja tämä suhde on pysynyt vakaana pitkään, osastopäällikkö Susan Kuivalainen Eläketurvakeskuksesta sanoo.

Eläkkeiden taso on noussut noin kolmanneksella vuodesta 2000 vuoteen 2018. Keskieläke oli viime vuonna 1 680 euroa ja mediaanieläke (kaikkien eläkkeiden keskimmäinen luku) 1 460 euroa.

Kun verrataan eläkeläisten ja palkansaajien kaikkia käytettävissä olevia rahatuloja, eläkeläisten tulot olivat 68 prosenttia palkansaajien tuloista vuonna 2017. Osuus on hienoisesti noussut vuodesta 2000. Tällöin mukaan lasketaan myös muut tulot kuin eläkkeet ja palkat eli esimerkiksi omaisuustulot, kuten vuokratulot, osingot tai myyntivoitot.


Eläkeläiskotitalouksien nettovarallisuus on kasvanut selvästi enemmän kuin palkansaajilla keskimäärin. Eläkeläisten keskimääräinen nettovarallisuus oli noin 160 000 euroa vuonna 2016. Palkansaajilla se oli alle 100 000 euroa.

– Suomessa omistusasuminen on yleistä, monilla eläkeläisillä on velaton omistusasunto, Kuivalainen sanoo.

Suomessa on 1,5 miljoonaa eläkkeensaajaa, joten joukkoon mahtuu monenlaisessa tilanteessa eläviä. Pienituloisuus ei ole kuitenkaan sen yleisempää eläkeläisten kuin muunkaan väestön keskuudessa.

Eläkeläisten pienituloisuus on yleisintä nuorilla työkyvyttömyyseläkkeellä olevilla ja kaikkein vanhimmilla eläkeläisillä, jotka asuvat yksin. Myös vuokralla asuvat ja terveytensä heikoksi kokevat ovat muita yleisemmin pienituloisia.

Esimerkiksi alle 55-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkeläisten keskimääräinen kokonaiseläke ei ole noussut reaalisesti juuri lainkaan 20 vuodessa. Suhteessa keskimääräiseen ansiotuloon työkyvyttömyyseläkkeen taso on heikentynyt.

Alla olevasta kuvasta näkyy, miten suuri osuus eläkeläisistä saa minkäkin suuruista eläkettä.


Jutun lähteenä on käytetty myös Eläketurvakeskuksen tutkimusta Eläkkeet ja eläkeläisten toimeentulo 1995–2015.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omaishoitaja-Merjan, 58, mitta tuli täyteen ja siitä alkoi kansanliike – ”Mitä jos sovittaisiin, että nyt loppui omaishoito”

  2. 2

   Näin uhkaava Postin suurlakko vaikuttaisi tavallisen kansalaisen arkeen – ja näin siihen voi varautua

  3. 3

   Omaishoidolle luvatut rahat valuvat muualle – monessa kunnassa hoitajat eivät ole nähneet senttiäkään luvatuista miljoonista

  4. 4

   Suomalaiset villinneen puolalais­ketjun vaate­mallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaate­jätteelle tapahtuu

  5. 5

   Wahlroos: Suomen kilpailuetuja ovat halvat insinöörit ja ”se, että täällä on saakelin kylmä”

  6. 6

   Aarre, 74, herää joka aamu viideltä vaihtamaan vaimon virtsapussin – Marjon ura liike-elämässä katkesi yhteen kohtaukseen

  7. 7

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  8. 8

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  9. 9

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  10. 10

   Björn Wahlroos ei säästele ketään, vaan haukkuu kaikki – katso video

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  2. 2

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  3. 3

   Suomalaiset villinneen puolalais­ketjun vaate­mallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaate­jätteelle tapahtuu

  4. 4

   Näin uhkaava Postin suurlakko vaikuttaisi tavallisen kansalaisen arkeen – ja näin siihen voi varautua

  5. 5

   Wahlroos: Suomen kilpailuetuja ovat halvat insinöörit ja ”se, että täällä on saakelin kylmä”

  6. 6

   Postin työtaistelusta tulossa poikkeuksellisen rankka – PAU:n Nieminen: ”Olemme viimeksi uhanneet näin laajoilla lakkotoimilla 1960-luvulla”

  7. 7

   Posti vastasi lakkoilmoitukseen – suomii PAU:ta rajusti: ”Olemme historiamme vakavimmassa tilanteessa”

  8. 8

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  9. 9

   Kommentti: Guggenheimin kaataminen oli ”status quon tyranniaa” – muutoin Nallen madonluvut eivät yllätä

  10. 10

   Ratkaisiko Kerava suomalaisen terveydenhuollon pahimman umpisolmun? ”Eihän tehtaanjohtajakaan mene linjastolle säätämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen luuli löytäneensä itselleen unelmien kodin järvenrannalta Kainuusta – järkyttävä totuus paljastui, kun viranomainen huomasi oudon fontin pöytäkirjassa

  2. 2

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  3. 3

   IS kysyi tavallisilta suomalaisilta, paljonko he saivat perintöä – eläkkeellä oleva Matti, 67, tempaisi esiin kovan luvun

  4. 4

   Näin säästät ruokalaskussa satasia kuukaudessa – suurperheiden äidit paljastavat parhaat kikkansa

  5. 5

   Köyhän lapsuuden kokenut Seppo, 64, asuu nyt miljonäärinä Aurinkorannikolla – ”Ensimmäiseksi pitää lopettaa lottoaminen”

  6. 6

   Suvin perheen Tjäreborgin luksus­loma meni solmuun vain kolme päivää ennen lähtöä – puhelu hotellille paljasti varauksen karun kohtalon

  7. 7

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  8. 8

   Haluatko säilyttää elintasosi eläkkeellä? Näin paljon sinun pitäisi säästää joka kuukausi

  9. 9

   Paljonko maitopurkki maksaa? Testaa, tunnetko tuttujen elintarvikkeiden hinnat!

  10. 10

   Kommentti: Möläytin kyläpaikassa jotain, mitä ei olisi pitänyt – raha-asiat ovat monimutkaisempia kuin itse olettaa

  11. Näytä lisää