Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

Suomalaiset makuuttavat perinteisillä pankkitileillä ennätyssuurta rahasummaa – ja potti lihoo hurjaa vauhtia. Suomen pankin mukaan kasvu on viime vuosina vain kiihtynyt.

14.9.2019 7:05

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisilla kotitalouksilla oli keväällä erilaisina talletuksina lähes 93 miljardia euroa. Lisäksi lompakoissa, sukanvarsissa tai muuten käteisenä rahana liikkuu noin 10 miljardin euron potti.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan noin kolmannes suomalaisten kotitalouksien rahoitusvarallisuudesta oli talletuksina.

Talletusten korkotuotot ovat vuosien saatossa pienentyneet. Suomen pankin mukaan talletusten keskivuosikorko oli tämän vuoden helmikuussa vaivaiset 0,12 prosenttia.

Suomalaisilla on talletuksina yli 90 miljardia ja käteisenä noin 10 miljardin euron potti.

  • Artikkelin videolla pankkien asiantuntijat kommentoivat suomalaisten säästämistä ja sijoittamista.

IS:n kysely perheiden taloudesta

Ilta-Sanomat toteutti verkkosivuillaan syyskuun alussa kyselyn, johon vastasi huomattavan suuri joukko ihmisiä, yhteensä 15 542.

IS:n kyselyyn vastanneilla oli keskimäärin, mediaanina, tilillään 3 300 euroa. Joukossa oli paljon niitä, jotka kertoivat tilillään olevan tasan nolla euroa, mutta joidenkin tililtä löytyy oman ilmoituksen mukaan jopa yli miljoona euroa.

Yli 60-vuotiaat ovat parhaiten vihkiytyneet säästämisen saloihin.

IS:n perheiden talouskysely tukee sitä tuttua oletusta, että taloudellinen vauraus keskittyy vanhempiin ikäluokkiin. 50–59-vuotiaat kertoivat tilillään olevan keskimäärin 5 000 euroa, 60–75-vuotiaat keskimäärin 8 000 euroa.

”Vanhenevalle väestölle säästäminen on tuttua”

– Suomen näkövinkkelissä varallisuus on kyllä kertynyt sinne vanhenevalle väestölle enemmänkin. Heillä ehkä on paremmin niitä mahdollisuuksia säästää ja ehkä he ovat siihen paremmin jo vihkiytyneekin. Heille säästäminen on varmasti tuttua, OP:n henkilöasiakkaiden varallisuudenhoidosta vastaava johtaja Kai Kalajainen kommentoi.

IS:n kyselyyn vastanneet 25–29-vuotiaat näyttivät myös kyntensä säästäjinä. He raportoivat keskimäärin 3 000 euron talletuksistaan.

Muutama tuhat on järkevää pitää tilillä

Muhkeat säästömäärät herättävät kysymyksen, kannattaako lähes korottomilla talletustileillä pitää isoja summia? Entä mikä sitten olisi se järkevä määrä?

Yhtä oikeaa vastausta ei ole, sillä jokaisen perheen ja henkilön talous on hyvin persoonallinen ja sensitiivinen juttu.

Asiaan ovat perehtyneet pankkien säästämisen ja sijoittamisen asiantuntijat. Heidän neuvonsa ovat selkeitä ja maanläheisiä.

Niin sanotun puskurirahaston tililtä voi nostaa varoja yllätysmenoihin.

– Jonkin verran on järkevää pitää. Puhutaan tuhannen tai muutaman tuhannen euron puskurirahastosta. Jos tulee vaikka autoremontti, rahaa voi nostaa sieltä, eikä tarvitse ottaa lainaa yllättäviä menoja varten, Nordean yksityistalouksien ekonomisti Olli Kärkkäinen opastaa.

– Näitäkään rahoja ei kannata säilyttää siellä omalla käyttelytilillä, ettei niitä ei tule vahingossa käyttäneeksi. Kannattaa tehdä erillinen tili, jolta ne ovat nopeasti otettavissa.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

”Tilivarat jopa hupenevat”

OP:n Kai Kalajainen painottaa mitättömien korkojen merkitystä.

– Tänä päivänä tilillä pitäminen ei ole kovin mielekästä johtuen alhaisesta korkotasosta. Inflaatio huomioiden tilivarat realistisesti vähän jopa hupenevat.

Kalajaisenkin peukalosääntö opastaa pitämään tilillä muutaman kuukausipalkan puskuria.

– Mutta sitten, menojen, tulojen ja tarpeiden mukaisesti, pidemmän aikavälin varat joihinkin muihin säästömuotoihin.

OP:n henkilöasiakkaiden varallisuudenhoidosta vastaava johtaja Kai Kalajainen.

Rahalle monipuolista käyttöä

Jos rahaa tuppaa säännöllisesti jäämään tilille kaikkien menojenkin jälkeen, on syytä miettiä sille monipuolisempaa käyttöä. Yksityistalouden ekonomisti neuvoo tällöin tutkailemaan omia tarpeitaan.

– Ensin pitäisi pohtia mitä kohti haluaa säästää, mitkä ovat ne unelmat. Sitten pohtia mitkä ovat oikeat tavat saavuttaa ne, Olli Kärkkäinen sanoo.

– Juuri tästä riippuu se, mitä rahoille kannattaa tehdä. Jos kyse on pitkän aikavälin unelmasta, esimerkiksi mitä tekee eläkkeellä, silloin puhutaan erilaisista säästö- ja sijoitusvaihtoehdoista kuin jos säästää ensi kesän kesälomaa varten.

OP:llä on huomattu kansalaisten kasvava kiinnostus varallisuutensa hoitoon.

– Suomalaiset ovat kiitettävästi koko ajan lisänneet sijoittamista ja säästämistä ylipäätään, eli koko ajan enemmän ja enemmän ohjataan varoja osakerahastoihin, osakkeisiin, yhdistelmätuotteisiin ja kaikkiin tiliä paremmin tuottaviin omaisuusluokkiin, Kai Kalajainen kertoo.

Entä, jos tili on sileä?

Mutta, kuten IS:n perheiden talouskyselystä käy ilmi, on kotitalouksia ja yksityisiä kansalaisia, joiden tilit ovat sileinä aina ennen seuraavaa palkkapäivää. Heille ekonomisti toivoisi jonkin summerin alkavan soida.

– Kyllä se on sellainen herätyskohta, jossa on syytä tehdä ns. kotitalouden oma budjetti, Olli Kärkkäinen neuvoo.

– Siinä katsotaan mistä se raha tulee ja mihin se menee. Jos pysyvät menot ovat selkeästi suuremmat kuin pysyvät tulot, silloin täytyy miettiä missä sitä voisi tasapainottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?