Ammattirakentaja jätti taloon melkoisen pommin – talon myynyt pariskunta ei tiennyt virheistä ja sai 120 000 euron laskun - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ammattirakentaja jätti taloon melkoisen pommin – talon myynyt pariskunta ei tiennyt virheistä ja sai 120 000 euron laskun

Asiantuntijat tutkivat talon, ja järkyttävä totuus paljastui.

5.9.2019 15:16

Kahdeksan vuotta sitten savolaiseen maisemaan nousi komea talo, jonka pariskunta teetti ulkopuolisella rakentajalla. Pariskunta ei osallistunut rakentamiseen eikä tiennyt, mitä rakennus sisäänsä kätki. Viisi vuotta myöhemmin talo vaihtoi omistajaa.

Uudet omistajat ihmettelivät autokatoksen routinutta vierustaa ja seinään ja lattiaan ilmestynyttä isoa halkeamaa.

Asiantuntijat tutkivat talon, ja järkyttävä totuus paljastui. Autokatoksen perustukset, salaojat sekä sadeviemärit oli rakennettu vastoin piirustuksia ja routasuojaus oli tehty vastoin rakennusmääräyksiä. Talon kellarikerroksen lämmöneristyksen rakentaja oli jättänyt vain puoleen siitä mitä eristysvahvuuden piti olla.

Ilmanvaihtokanavissa oli käytetty osittain tarkoitukseen sopimattomia putkia, ja ne olivat irronneet liitoksistaan. Ullakkotilan putkieristykset vuotivat, ja talvella ne saivat koristeeksi ympärilleen jääpuikkoja

Rakentajan tekemät vilpit kaatuivat myyjäpariskunnan maksettavaksi. Virheet eivät olleet myyjien tiedossa, mutta he joutuvat niistä vastuuseen ja aiheuttivat lähes 120 000 euron kulut.

Talon myyntihinta oli 395 000 euroa. Käräjöinnin ja korvaustenmaksun jälkeen summasta jää myyjille noin 275 000 euroa.

Myyjä hävisi jutun käräjäoikeudessa. Itä-Suomen hovioikeus ei antanut jatkokäsittelylupaa. Hovioikeus ratkaisi riidan keskiviikkona.

Taloon asettunut uusi omistajapariskunta reklamoi esille tulleista virheistä puolitoista vuotta kaupanteon jälkeen. Lisää virheitä löytyi seuraavana vuonna, ja niistä tehtiin toinen reklamaatio.

Ennen kaupantekoa myyjät eivät olleet virheistä kertoneet mitään eikä ostaja voinut olettaa, että muutaman vuoden ikäisessä talossa sellaisia edes olisi.

Ensimmäisen kanteen perusteella ostajat vaativat 41 900 euron korvauksia. Kun virheitä talosta löytyi lisää, nostivat ostajat vielä toisen kanteen ja vaativat sillä 20 800 euron korvauksia, jotka koskivat pääosin ilmanvaihtojärjestelmää.

Myyjät kiistivät kanteet ja vaativat niiden hylkäämistä perusteettomina. Heidän mielestään reklamaatiot oli tehty liian myöhään. Myyjät muistuttivat, että kaupan yhteydessä tehdyssä kuntotarkastuksessa oli salaojien osalta maininta lisätutkimustarpeesta.

Myyjät kiistivät virheiden olemassaolon ja muistuttivat, että vain toinen heistä oli osallistunut aputöihin rakennusvaiheessa ja rakentamisesta olivat vastanneet alan ammattilaiset.

Talokaupan jälkeen uudet omistajat olivat muuttaneet vaatehuoneen makuuhuoneeksi. Myyjän mielestä se vaikutti haitallisesti ilmanvaihtojärjestelmään, jossa ei ollut aiemmin mitään ongelmia.

Pohjois-Savon käräjäoikeus totesi, että reklamaatiot oli tehty ajoissa ja ratkaisi riidan viime huhtikuussa talon uusien omistajien eduksi.

Salaojaputket oli asennettu anturoiden yläpuolelle, kun niiden pitäisi olla alapuolella. Putkien ympärillä piti olla puhdasta sepeliä, mutta seassa oli kiveä ja savea ja vesi seisoi autokatoksen ympärillä. Lisäksi salaojien purku oli tehty väärin. Salaojien laatuvirheitä oikeus ei pitänyt merkityksettöminä.

Autokatoksen perusta oli rakennettu vastoin suunnitelmia. Perusta oli 40 sentin syvyydessä, kun se olisi pitänyt rakentaa 60 sentin syvyyteen. Sadevesien ja salaojien purkuputket oli liitetty virheellisesti samaan putkeen.

Rakennuksen routasuojaus oli tehty kauttaaltaan väärin. Levyt olivat liian kapeita ja liian ohuita. Puutteellinen routasuojaus oli syynä muun muassa autokatoksen halkeamiin. Routasuojauksen paksuus olisi pitänyt olla Kuopion korkeudella 200 milliä, mutta se oli vain 30 milliä.

Kellarikerrosta oli rakennettu myös vastoin suunnitelmia. Maanvaraisella seinällä olisi pitänyt olla 50 millimetriä paksu eriste, mutta pääosin sitä ei edes ollut ja jos oli, niin se oli vain 30 millimetriä paksu.

Ilmanvaihtokoneen käräjäoikeus totesi riittävän tehokkaaksi, mutta rakentaja oli käyttänyt ilmanvaihtokanavissa vääränlaisia putkia. Kanavien liitokset olivat virheellisiä ja liesituulettimen liitos oli kokonaan irti. Kellarikerroksessa piti olla koneellinen ilmanvaihtoa, mutta sitä ei ollut tehty.

Ilmanvaihtokanavien eristeet olivat liian ohuita, ja kondenssivesi kasteli ne ja pakkasella putkien ympärille muodostui jääpuikkoja. Radonputki oli jätetty tulppaamatta ja radonkaasuja saattoi päästä huoneilmaan.

Oikeudessa kuultiin useita rakentamisen ammattilaisia. Vaatehuoneen muutoksella makuuhuoneeksi ei ollut todistajien mukaan vaikutusta ilmanvaihtojärjestelmään. Eikä muutoinkaan mikään osoittanut, että uuden omistajan toimilla olisi ollut jotain vaikutusta ilmanvaihdon ongelmiin.

Käräjäoikeus määräsi myyjän maksamaan ilmastointijärjestelmän korjauksesta lähes 20 000 euroa ja palauttamaan kauppahinnanalennuksena noin 36 000 euroa.

Myyjä vei riidan edelleen Itä-Suomen hovioikeuteen ja vaati korvausten pudottamista 30 000 euroon. Hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa.

Myyjäpariskunta joutuu maksamaan kummankin osapuolen oikeudenkäyntikulut, jotka ovat lähes 62 000 euroa.

Ratkaisuun on mahdollista hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

Salaojaputket oli rakennettu lähelle maan pintaa ja selvästi anturoiden yläpuolelle.

Routasuojauksessa käytetyt eristelevyt olivat liian kapeita ja liian ohuita eivätkä täyttäneet rakennusmääräyksiä.

Kellaritilan eristeet olivat monenkirjavat: kaikkialla niitä ei edes ollut ja jos oli, niin eristettä oli liian vähän.

Yleisnäkymä putkikoteloinnista harrastetiloissa.

Tämä hässäkkä on putkiliitos kahdeksan vuoden takaa.

Rakentamisen ammattilaiset ovat asentaneet eristeitä, putkia, kaapeleita ja joukossa on myös pölynimurin putki.

Rakennusten vierustan maaperän tulee olla sellaista, että se läpäisee sadevedet. Sepelin seasta paljastui isoja kiviä ja savea.

Ullakkotilan ilmastointiputkien ympärille pakkaskelissä kasvaa syntyy jääpuikkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?