Mustikka-Pentti on kerännyt jo reilusti yli 100 ämpärillistä – marjatuloista iloa pitkälle talveen

Pentti Jeronen suosittelee mustikan poimintaa kaikille. Marjastamalla voi saada mukavan verovapaan lisätulon.

Pentti Jerosen sadan ämpärin tavoite täyttyi. Kaikille halukkaille Jeronen ei voinut tänä kesänä marjoja toimittaa, sillä pyyntöjä tuli niin paljon.

1.9.2019 9:23

Mustikkakausi ei ole ohi, ja sen on huomannut myös pielavetinen Pentti Jeronen. Taloussanomat haastatteli Jerosta viimeksi elokuun alkupuolella, jolloin hän oli poiminut 68 ämpärillistä mustikoita. Ämpäriltä Jeronen pyysi 53 euroa, mikäli marja on siivottua ja 33 euroa, mikäli marja on siivoamatonta.

Jeronen piti sadan ämpärillisen keräämistä kesän aikana tavoitteena.

Jerosen tavoite ylittyi heittämällä ja mustikkakauttakin on ainakin viikko jäljellä.

– Tähän mennessä olen kerännyt 116 ämpärillistä, mutta tahti on jo pikkuhiljaa hidastunut, Jeronen naurahtaa.

Hän kertoo viettäneensä pari välipäivää metsässä samoilun suhteen.

Jeronen veikkaa kesän loppusaldoksi 125 ämpärillistä – siis nimenomaan mustikoita, sillä onhan puolukkakausikin tuloillaan. Taukoa ei juuri ehdi pitää, kun sininen marja sangon pohjalla vaihtuu punaiseen.

– Puolukoiden suhteen otan rauhallisesti. Ehkä jaksan jonkun 60–70 ämpärillistä kerätä. Puolukka ei ole yhtä suosittua kuin mustikka, eikä siitä myöskään makseta niin paljoa.

Viime haastattelussa Jeronen suositteli kaikkia kykeneviä menemään metsään ja hankkimaan sieltä lisätuloja. Kaikista metsän marjoista poimitaan arviolta vain noin joka kymmenes, ja marjastaminen on verovapaata, jos marjat myy itse niitä jatkojalostamatta.

– Toivottavasti joku keräisi minuakin enemmän marjoja. En olisi kateellinen! Ne ovat hyviä, terveellisiä ja niillä voi tienata.

Jeronen ei pelkästään myy marjoja, vaan tunnustautuu itsekin intohimoiseksi mustikkasuuksi varsinkin aamuisin.

– Sellaisenaan laitan niitä jogurtin sekaan, mutta kyllä minä niistä itselleni soppaakin teen.

Pian ämpäri täyttyy mustikoiden sijaan puolukoilla.

Talvi on tulossa

Jeronen on ollut työttömänä työnhakijana jo tovin. Viime haastattelussa hän kertoi hakeneensa heinäkuussa neljään paikkaan, mutta tuloksetta: hyvät paperit ja kokemus ei tunnu hänen mukaansa riittävän työnantajille.

Talven tullessa loppuu myös Jerosen marjastamisesta saamat lisäansiot. Hän kertoo kesäansioiden riittävän talveen, kun elää säästeliäästi.

Työnhaku jatkuu myös talven läpi, mutta Jeronen on epäileväinen, että työtarjouksia satelisi.

– Harvaan hakemukseen viitsitään edes vastata. Työnantajat hakevat hyvää ja halpaa työvoimaa ulkomailta, mutta miksi sieltä kukaan tulisi tänne töitä tekemään. On siinä työllistäjillä peiliin katsomisen paikka. Ei työntekijöitä saa, jos ei ole valmis maksamaan.

Jos työtä ei tule, niin Jeronen aikoo ehdottomasti kerätä ensi kesänä jälleen mustikoita. Hän sanoo, että kuivuus ja kukkien vähäinen määrä voi enteillä ensi kesän mustikkasadosta huonoa, mutta peliä ei ole vielä menetetty.

Myös pölyttäjien määrä ja ensi kesän sää vaikuttaa mustikoiden määrään.

– Siinä on paljon asioita, jotka siihen vaikuttaa. Ei mustikat missään tapauksessa metsästä katoa, aina niitä siellä on.

Mustikkakesä oli myös tänä vuonna paikoin todella huono. Mustikkasato jäi vähäiseksi ja osa marjanhankkijoista joutui maksamaan reilusti tavallista suurempaa hintaa marjoja saadakseen.

Huono sato johtui toissa kesän kuivuudesta, joka haittasi mustikan kukintaa. Onkin epäilty, että kotimainen mustikka saattaa paikoin loppua pakastealtaista vielä talven aikana.

– Kyllä tulevana talvena voi tehdä vähän tiukkaa suomalaisen mustikan saatavuuden suhteen. Sitä ei välttämättä saa pakasteesta, Luonnonvarakeskuksen tutkija Outi Manninen kertoi Taloussanomille aiemmin.

Sen sijaan puolukkasadosta odotetaan melko hyvää.

Näin marjojen myynnin verovapaus toimii

Marjoja voi myydä verovapaasti silloin, kun marjat myy itse. Jos marjojen poiminnasta saa palkkaa eli siitä on tehty työsopimus, tulo on veronalaista. Silloin siitä verotetaan ansiotulon veroprosentin mukaan.

Verovapaata marjojen myynti on silloin, kun toiminta on satunnaista ja harrastelijamaista. Marjat saa myydä itse asiakkaalle, ravintolalle tai tukkuostajalle.

Marjat eivät saa olla jatkojalostettuja. Survominen, makeuttaminen ja jopa pakastaminen on jatkojalostamista, jolloin verovapaus ei toteudu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?