Avoerossa puoliso voi joutua maksamaan toiselle hyvitystä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ex-avopuoliso voi saada hyvitystä, kun kyse on ”räikeistä epäoikeudenmukaisuuksista”

Lapset hoitanut tai talon rakentanut avopuoliso saattaa olla oikeutettu hyvitykseen, jos pari eroaa. Sen saamiseksi ei riitä, että puoliso on rikas.

Jos avopuoliso on auttanut toista kartuttamaan omaisuuttaan, hän saattaa saada hyvitystä, jos liitto päättyy. Kuvituskuva.

30.8.2019 6:50

Kun avopari eroaa, jompikumpi saattaa olla oikeutettu hyvitykseen. Sen saaminen edellyttää kuitenkin monen kohdan täyttymistä.

– Jos toinen on erotessa rikas ja toinen köyhä, tämä ei ole mikään automaattinen tasaus, huomauttaa lakimies Sini Vaittinen lakiasiaintoimisto Advantumista.

Jotta avopuoliso voi erotessa saada hyvitystä toiselta, liiton on pitänyt kestää vähintään viisi vuotta tai parilla täytyy olla yhteinen tai yhteishuollossa oleva lapsi.

Keskeistä lain mukaan on, että avopuoliso on auttanut toista kartuttamaan tai säilyttämään omaisuuttaan niin, että yhteistalouden purkaminen omistussuhteiden mukaisesti johtaisi perusteettoman edun saamiseen toisen kustannuksella.

– Hyvitys voi tulla kyseeseen, kun puhutaan räikeistä epäoikeudenmukaisuuksista, Vaittinen sanoo.

Se voi sopia tilanteisiin, joissa puolisot eivät ole ennalta sopineet varallisuutensa järjestelyistä.

– Hyvityssäännöksen nojalla ei tasoiteta avopuolisoiden varallisuuseroja, vaan hyvitetään toisen osapuolen panos, jolla on ollut lainmukainen seuraamus, Turun yliopiston oikeustieteen professori Tuulikki Mikkola korostaa.

Kohta voi täyttyä, jos toinen on tehnyt työtä yhteisen talouden tai puolison omaisuuden hyväksi tai sijoittanut siihen rahojaan. Esimerkiksi pienyrittäjien ja maanviljelijöiden puolisot tekevät usein ilmaista työtä yhteisen hyvän nimissä.

Myös vanhempi, joka hoitanut lapsia kotona toisen keskittyessä työelämään, voi olla oikeutettu hyvitykseen. Yhtä lailla puolisonsa omaishoitajana toiminut tai yhteisen talon rakentanut tai remontoinut saattaa saada hyvitystä.

Sukulaisten tekemä työ voi sen sijaan jäädä hyvittämättä. Korkein oikeus linjasi viime vuoden tammikuussa, että avopuolisolle ei hyvitetä hänen isänsä tekemää ilmaista työtä. Isä oli käyttänyt 2 200 tuntia parin talon rakentamiseen. Ratkaisu kumosi pesänjakajan päätöksen. Hän oli määrännyt 35 000 euron hyvityksen.

Kaikki näyttö käy

Avopuolisot voivat itse päättää omaisuutensa jaosta ja myös hyvityksestä. Tarvittaessa he voivat käyttää käräjäoikeuden määräämää pesänjakajaa, jolle hyvitysvaatimus on esitettävä ennen omaisuuden erottelun päättymistä.

Pesänjakaja on neutraali osapuoli. Hän päättää, täyttyvätkö hyvityksen edellytykset ja arvioi sen määrän. Monet tyytyvät Vaittisen mukaan pesänjakajan ratkaisuun. Jos se ei miellytä, asian voi viedä käräjäoikeuteen.

Hyvitysvaatimuksen voi tehdä käräjäoikeudelle myös erilliskanteella ilman pesänjakajan ratkaisua.

Hyvitystä vaativa osapuoli on näyttövelvollinen. Mikkola kertoo, että läheissuhteissa ei tuomioistuinten ratkaisujen perusteella voida edellyttää kuitteihin perustuvaa kirjanpitoa.

Vaittisesta on silti hyvä, jos vaatimusten tueksi on esittää dokumentteja tai kuitteja. Harvalla tällaisia on tallessa. Työpanoksen suuruutta on yleensä vielä hankalampi osoittaa. Näytön riittävyys onkin Vaittisen mukaan aina riski.

– Näyttökysymys on vaikea. Periaatteessa kaikki näyttö käy – todistajia myöten, Mikkola kertoo.

Riitely tulee kalliiksi

Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta on ollut voimassa kahdeksan vuotta. Silti avoerossa puolisoiden oikeudet ovat yhä selvästi hatarammat kuin avioerossa.

Mikkola muistuttaa, että avioerossa avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan tasan. Tosin puolisoiden sopimusten seurauksena siinäkin köyhempi saattaa saada vain nollan.

Laiha sopu voi tulla halvemmaksi kuin lihava riita. Pelkästään pesänjakajan lasku voi olla tuhansia euroja. Se jaetaan osapuolten kesken.

Potti voi moninkertaistua, jos asia viedään oikeuteen. Yleensä hävinnyt joutuu maksamaan voittajankin oikeudenkäyntikustannuksia.

Hyvityksen maksamiseen ja saamiseen liittyy myös veroseuraamuksia.

Mikkola painottaa ennakointia.

– Pitäisi sopia asioista tyyliin ”jos sinä menet töihin ja minä jään kotiin ja hoidan lapset, niin mahdollisessa erossa minulle pitää maksaa jotain”. Ihmiset eivät kuitenkaan yleensä mieti näitä asioita silloin, kun kaikki on hyvin.

Laki on aiheuttanut ongelmia

Laki on Mikkolan mielestä jopa saattanut aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaissut niitä. Hänen mukaansa tuomioistuimet ja pesänjakajat ovat tulkinneet asioita hieman eri tavoin.

– Jossain tilanteessa hyvitystä on saatu, mutta toisessa samanmoisessa tilanteessa ja tapauksessa sitä ei ole myönnetty.

Vaittisesta silti on hyvä, että laki on olemassa. Aikaisemminkin avoerossa toinen on joskus saatettu määrätä palauttamaan toiselle perusteetonta etua.

– Nyt hyvityksen mahdollisuus on ainakin kirjoitettu lakiin, Vaittinen sanoo.

Hän arvioi, että moni ei tiedä hyvityksestä. Siitä ei hänen mukaansa kysellä kovin paljon.

Avopuolisoiden yhteistalouden purku koskee kuitenkin erittäin monia. Tilastokeskuksen mukaan yhdeksälle kymmenestä ensimmäinen liitto on avoliitto. Usein esikoislapset syntyvät avoliittoihin. Avoliitot päätyvät eroon useammin kuin avioliitot.

Jos hyvitystä vaatii, se on tehtävä määräajassa. Oikeus ei ole henkilökohtainen, vaan siirtyy kuoleman jälkeen avopuolison perillisille.

Juttuun korjattu 30.8. kello 10 Sini Vaittisen etunimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?