Näin verokarhu iskee, jos ostaa lottovoitolla asunnon lapselle - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin verokarhu iskee, jos ostaa lottovoitolla asunnon lapselle

Verokarhu alkaa heräillä viimeistään silloin, kun lottovoittaja hankkii voittorahoilla esimerkiksi asunnon lapselleen.

26.8.2019 15:53

Siilinjärvellä pelatusta Eurojackpot-kupongista pamahti viikonloppuna roima voitto. Kun yhteensä 92 miljoonan euron potti jaetaan 50 hengen pelaajaporukan kesken, kukin saa noin 1,8 miljoonaa euroa.

Voitto on verovapaa, sillä Veikkaus on maksanut potista arpajaisveron jo ennakkoon. Jos pelaajaporukalla on esittää lisäksi todistus siitä, että kuponki on pelattu ryhmässä, tuoreet Eurojackpot-miljonäärit välttyvät myös lahjaverolta.

Sitten, kun voittajat lähtevät kylvämään rahojaan, verokarhu alkaa kuitenkin jo heräillä. Lahjavero astuu kuvaan viimeistään silloin, jos joku voittajista päättää ostaa lapselleen vaikkapa asunnon.

Rahan jakamista lähisukulaisilleen suunnitteli tuoreista Eurojackot-miljonääreistä esimerkiksi Ilta-Sanomien haastattelema Tuula.

Lahjaveron suuruuteen vaikuttavat lahjan arvo ja veroluokka. Veroluokka määräytyy lahjanantajan ja lahjansaajan välisen sukulaisuussuhteen mukaan.

Verohallinnon sivuilta löytyvän lahjaverolaskurin avulla voi kätevästi selvittää, minkä verran veroa lapselle annetusta lahjasta – esimerkiksi asunnosta – tulee maksettavaksi.

Taloussanomat selvitti viikonloppuna, millaisia asuntoja Siilinjärvellä on kaupan. Kaupungin kallein myynnissä oleva asunto on jugendtyylinen puutalo, josta pyydetään 480 000 euroa.

Jos siis Eurojackpot-miljonääri ostaisi juuri tämän talon lapselleen, lahjaverolaskurin perusteella hänen pitäisi maksaa kaupasta 64 100 euroa lahjaveroa.

Muutama seikka on hyvä ottaa huomioon, jos ostaa asunnon, jonka sitten antaa lapselleen.

Kannattaa ensinnäkin selvittää, antaako asunnon lapselleen lahjana vai ennakkoperintönä. Lahjanantaja voi määrätä esimerkiksi lahjakirjassa, ettei lahjaa oteta huomioon ennakkoperintönä. Tällöin asunnosta ei tarvitse maksaa erillistä perintöveroa.

Veronmaksajien keskusliiton lakiasiain johtajan Vesa Korpelan mukaan voittorahojen sijoittaminen asuntoon, johon lapsi voi myöhemmin muuttaa asumaan, on kannatettava ajatus.

– Verosuunnittelun näkökulmasta on ihan järkevää ostaa lapselle asunto, Korpela sanoo.

Asunto kannattaa toki valita alueelta, jota arvonlasku ei suoranaisesti uhkaa, hän huomauttaa.

– Lisäksi asunto kannattaa vuokrata siihen asti, kunnes lapsi sinne muuttaa. Vuokratuloilla saa sitten maksettua kulut, joita siitä asunnosta koituu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?