Työtön Pentti on poiminut jo lähes 70 ämpärillistä mustikkaa, arvo tuhansia euroja – nyt hän antaa 4 rahanarvoista vinkkiä

Mustikkasadon pitäisi olla tänä vuonna ennätyksellisen huono, mutta Pentti Jerosen saldo lähentelee ennätyslukemia. Jos 100 ämpärillisen tavoite täyttyy, kauden tienestit voivat parhaimmillaan olla jopa yli 5 000 euroa.

Pentti Jeronen on kerännyt tänä kesänä mustikoita jo reilut 60 ämpäriä. Hän sanoo, että hyvää mustikkasesonkia on vielä jäljellä, joten lukema voi jopa yltää sataan.

11.8.2019 7:35

Taloussanomat kertoi tiistaina, että mustikkasato on jäämässä vähäiseksi, mikä puolestaan nostaa poimijoiden saamaa hintaa.

Luonnonmarjoja poimijoilta ostavan Dalla Valle Oy:n toimitusjohtaja Loreno Dalla Valle kertoi, ettei muista, milloin viimeksi olisi maksanut mustikkakilosta yli neljää euroa.

Nyt hän maksaa kilolta jopa kuudesta seitsemään euroa.

Mustikalla muhkeat tienestit

Pielavetinen Pentti Jeronen, 54, ei ole huomannut mustikoiden loppumista. Hän kertoo keränneensä Pohjois-Savossa sijaitsevassa Pielaveden kunnassa 68 ämpärillistä mustikoita.

– Kyllä mustikoita sieltä löytyy, kun jaksaa etsiä. Toisilla paikoilla on enemmän, toisilla vähemmän.

Jeronen uskoo, että 100 ämpärin kerääminen kesän aikana on ihan mahdollista, ensimmäistä kertaa hänen marjanpoimijan urallaan.

Hän ei ole hinnoitellut marjoja tänä kesänä juuri aiempaa kalliimmaksi, vaikka mahdollisuus siihen olisi. Pienen korotuksen kuiva kesä on kuitenkin hintoihin aiheuttanut:

– Siivotun mustikan ämpärihintaa jouduin korottamaan, sillä kuivuus on tehnyt siivoamisesta työläämpää. Versot ovat tosi tiukassa, marjaa lähtee irti todella huonosti.

Jeronen aikoo mustikkakauden loputtua siirtyä keräämään puolukoita. Niistä ei kuitenkaan samanlaisia tuloja saa.

Kymmenen litran ämpärillisestä siivottua mustikkaa Jeronen pyytää 53 euroa. Siivoamatonta mustikkaa hän myy 33 eurolla.

Jos hän mustikkakauden loppuun mennessä saisi kerättyä 100 ämpärillistä ja myisi kaiken mustikan siivottuna hintaan 53 euroa ämpärilliseltä, hän saisi 5 300 euroa verovapaata tuloa.

Todellisuudessa summa voi olla vähemmän. Jos ämpärimäärä jäisi nykyiseen ja mustikat myisi siivoamattomina, summa olisi runsaat 2 000 euroa koko kesältä.

Joka tapauksessa Jeronen tietää jo nyt, että tulee tienaamaan edellisvuotta enemmän marjanpoiminnalla.

Vielä paremmat tulot Jeronen voisi saada myymällä mustikoita kiloittain. Tyypillisesti kilohinta on suhteessa hieman korkeampi kuin ämpärihinta.

Kiloina Jeronen myy mustikkaa vain, jos erityisesti pyydetään. Ämpäriin mustikkaa menee noin seitsemän kiloa Kotimaiset kasvikset ry:n mukaan.

Vuonna 2013 Taloussanomien mukaan mustikan käypä hinta ämpäriltä oli 20–25 euroa.

– Kyllä minulle tarjotaan reilusti yli 60 euroakin ämpäriltä, jos pääsisi tilauksissa jonon ohi. En ole siihen lähtenyt, kun se sulkisi köyhimpiä pois, Jeronen pohtii.

Ei halua pyytää liikaa

Jeronen käyttää paljon aikaansa marjastukseen, mutta muuhunkin jää aikaa. Tällä hetkellä marjanpoiminta on tarpeellinen tulonlähde, sillä hän on työttömänä.

– Ei minua kukaan ole palkannut. Heinäkuussa hain neljään paikkaan. Hyvät paperit ja kokemusta on, mutta ei riitä.

Osaltaan taustansa vuoksi hän haluaa pitää hintatason sellaisena, että jokainen voi vähintään ämpärillisen itselleen ostaa. Jerosen asiakkaista ison osan muodostavat liikuntarajoitteiset ja vanhukset.

Ensimmäiset tilaukset ovat tulleet huhtikuussa, ja nyt tilauksia on jo toistasataa. Kaikki eivät ämpärillistä välttämättä saa.

Vaikka Jeronen ei noudatakaan täysin kylmää markkinalogiikkaa ja revi kaikkea asiakkaidensa selkänahasta, sanoo Jeronen tienaavansa enemmän kuin esimerkiksi marjoja työkseen poimivat thaimaalaiset.

Jeronen kertoo, että heidän tulonsa jäävät 2,70 euroon kilolta, eli ämpäriltä tulot jäävät vajaan 20 euroon.

– Aina kannattaisi myydä suoraan asiakkaalle. Välikädet maksavat heikosti.

Mustikan määrä jää tänä vuonna vähäiseksi. Siksi myös kilohinnat ovat nousussa.

Marjastamista Jeronen suosittelee varauksetta kaikille, joilla on halua hankkia lisätuloa ja mahdollisuus viettää muutama tunti päivästä metsässä.

Tilaa metsissä on, sillä vanhoja marjastajia on kadonnut luonnollisen poistumisen kautta.

– Tervetuloa nuoret vain metsään!

Jeronen aikoo mustikkakauden loppuessa jatkaa puolukoiden poimimisella. Niistä ei kuitenkaan vastaavaa rahamäärää ole luvassa, sillä puolukka on halvempi marja.

Lue Jerosen vinkit mustikanpoimijalle jutun lopusta.

Mustikoita jopa puolet vähemmän

Myös lappeenrantalainen Katri Niinimäki, 44, on ehtinyt mustikkametsälle. Intohimoiseksi marjastajaksi tunnustautuvalla naisella mustikkasaldo näyttää vielä varsin pientä lukua: arviolta Niinimäki on kerännyt muutaman päivän aikana 30 litraa mustikoita.

– Loma on tänä vuonna mennyt perheen kanssa. Ei ole juuri ehtinyt kerätä.

Toisaalta vaikeutta ovat aiheuttaneet myös huono mustikkakesä. Niinimäki sanoo, että Lappeenrannan metsät eivät juuri pursua mustikoita, vaan marjoja löytääkseen on pistettävä kaikki peliin.

– Metsiä kalutessa on tullut huomattua, että marjoja on vähän ja vain vaikeakulkuisissa maastoissa enemmälti. Ehkä jopa puolet vähemmän kuin viime kesinä.

Aikaisempina kesinä marjastaminen onkin ollut parturi-kampaaja-yrittäjälle parempi ”bisnes”. Vaikka Niinimäki ei marjasta rahan takia, on aiempina kesinä marjatulot kustantaneet hänelle muun muassa matkan New Yorkiin.

– Nyt ei samanlaisia tienestejä tule. Teen tätä ennen kaikkea harrastuksena, koska se rauhoittaa. Myyn tutuille, joten en myöskään veloita niin paljoa, mitä voisin.

Niinimäki kertoo, että kilolta voisi periaatteessa veloittaa noin 8 euroa ja ämpäriltä 50–60 euroa.

Marjastamista hän suosittelee kaikille jaksavaisille.

– Metsässä mieli lepää. Marjoista poimitaan vain noin 10 prosenttia, joten kerättävää riittää halukkaille. Se vaatii toki jaksamista etsiä hyviä paikkoja.

Syksylle Niinimäki toivoo enemmän vapaa-aikaa, jotta marjastamiselle löytyisi tilaa. Varsinkin puolukkakaudesta hän odottaa oikein hyvää.

Jerosen kolme rahanarvoista vinkkiä marjastamiseen

  1. Myy suoraan yksityishenkilölle, äläkä välikäsille! Kahvilaan, marjakojuihin ja kauppoihin myymällä saa useasti huonomman hinnan.

  2. Suosi varsinkin tänä kesänä männikkömätästä! Jerosen mukaan kuusimättäillä voi olla paljon varpuja, mutta on männikkömätästä todennäköisempää, että niistä kasvaa vain vähän marjoja, sillä ne eivät juuri saa valoa.

  3. Käytä varrellista poimuria! Jerosen mukaan marjaharava tai marjahara on painavampi käyttää, jolloin marjoja ei jaksa poimia kovin pitkään.

  4. Mene metsään jo aamusta! Varsinkin lämpiminä päivinä keskipäivän porotus hidastaa työntekoa. Lisäksi Jerosen mukaan marja irtoaa varresta aamulla helpommin.

Näin marjojen myynnin verovapaus toimii

Marjoja voi myydä verovapaasti silloin, kun marjat myy itse. Jos marjojen poiminnasta saa palkkaa eli siitä on tehty työsopimus, tulo on veronalaista. Silloin siitä verotetaan ansiotulon veroprosentin mukaan.

Verovapaata marjojen myynti on silloin, kun toiminta on satunnaista ja harrastelijamaista. Marjat saa myydä itse asiakkaalle, ravintolalle tai tukkuostajalle.

Marjat eivät saa olla jatkojalostettuja. Survominen, makeuttaminen ja jopa pakastaminen on jatkojalostamista, jolloin verovapaus ei toteudu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?