Tuuletinkauppa käy kuumana. Yhä useampi kuluttaja suosii kunnollisia ilmastointilaitteita. - Oma raha - Ilta-Sanomat

Viime kesän superhelteistä otettiin opiksi tuuletinkaupoilla – uusi hittituote innostaa peruspuhaltimen sijaan

Helle jatkuu vielä vähän aikaa. Viime kesänä hellejakso kesti niin pitkään, että ihmiset kyllästyivät, kauppias kertoo.

Viime vuoteen nähden tuulettimien kysyntä on ollut maltillista.­

24.7.2019 16:58

Soittokierros viiteen kodinkoneliikeketjuun osoittaa, että tänä vuonna lyhyemmät hellejaksot ovat näkyneet tuuletinkaupoilla myyntipiikkeinä, mutta laitteita on edelleen niin myymälöissä kuin varastoissa.

Powerista, Verkkokauppa.comista, Gigantista, K-raudalta ja Clas Ohlsonilta kerrotaan, että viime kesästä otettiin opiksi ja varastoja laajennettiin.

Viime vuoteen nähden tuulettimien kysyntä on ollut maltillista.

– Kesäkuun alussa myimme käytännössä kaikki varastomme loppuun. Nyt, kun on ollut viileämpi jakso muutaman viikon niin saimme täydennyksiä varastoihin, sanoo Helsingin Kaivokadun Clas Ohlsonin myymäläpäällikkö Ville Tuomala.

Hän kertoo havainneensa, että pitkät hellejaksot näkyvät myynnissä.

– Pääsääntöisesti suomalainen lähtee tuuletinkaupoille vasta kun olo on tukala, eikä tahdo oikein saada unta.

Järvenpään K-Raudan kauppias Taina Källi on huomannut vastaavan ilmiön.

– Viime kesänä hellejakso kesti niin pitkään, että ihmiset kyllästyivät. Viikossa ei välttämättä vielä tuskastu, mutta kun hellejakso pitenee niin silloin lähdetään hakemaan viilennystä kaupoille, hän sanoo.

Kodinkoneketjujen edustajat sanovat yhteen ääneen, että tuuletinkauppa näyttää selvästi aikaistuneen viime vuoteen verrattuna. Viime vuonna suurin myyntipiikki oli heinäkuussa, kun kuuluisat superhelteet alkoivat.

– Tuulettimien kysyntä on selkeästi kasvanut. Kuluttajat muistavat viime vuosien helteet ja yhä useampi hankkii kotiinsa joko tuulettimen tai ilmastointilaitteen, sanoo ostopäällikkö Pasi Syylin Verkkokauppa.comista.

Tänä vuonna ensimmäinen myyntipiikki oli kesäkuun alussa. Kauppa on lähtenyt käyntiin jälleen tällä viikolla.

Kodinkoneliikkeiden edustajat myös kertovat, että tänä vuonna tuuletinkauppa on aikaistunut monessa paikassa jopa puolitoista kuukautta normaaliin verrattuna.

– Viime vuonna moni jäi kesähelteiden aikana ilman tuuletinta. Tänä vuonna asiakkaita oli selvästikin aikaisin liikkeellä jo huhti- ja toukokuussa, sanoo Gigantin pienten kodinkoneiden myyntipäällikkö Pasi Puputti.

Clas Oholsonista kerrotaan, että he saivat ensimmäiset kyselyt viilentimistä jo maaliskuussa.

Järvenpään K-Raudasta puolestaan kerrotaan, että lämpöpumppujen kauppa oli vilkasta jo toukokuussa.

Opiksi viime kesänä

Kodinkoneketjujen edustajat kertovat, että viime kesän tuuletinpulasta otettiin opiksi ja tämän kesän mahdolliseen kysyntään osattiin varautua ennakkoon.

– Viime kesänä piikki oli niin raju, että paljon tavaraa meni kerrallaan, sanoo Gigantin Puputti.

Viime vuoden helteiden ansiosta suomalainen tuuletinkauppa myös laajentui ja uusia tuotteita tilattiin kesäsesonkia varten.

– Helteisen viime kesän pohjalta oli odotettavissa jonkin verran patoutunutta kysyntää, joka näkyi aikaisessa sesongin aloituksessa. Varauduimme tämän kesän tarpeisiin suuremmilla tilausmäärillä sekä laajemmalla valikoimalla erityisesti tuotteista, jotka loppuivat ensimmäisenä kesken viime vuonna, sanoo Power- ketjun pienkoneiden myyntipäällikkö Ari-Pekka Pulkkinen.

Hän sanoo, että esimerkiksi ilmatuulettimien ja lattiatuulettimien valikoimaa laajennettiin tänä vuonna.

Suositut tuotteet

Tämän vuoden tuuletinkaupassa on myös huomattu, että perinteinen puhallin ei enää riitä. Yhä useampi kuluttaja on alkanut suosia ilmastointilaitteita.

Järvenpäästä kerrotaan, että edulliset pöytätuulettimet tekevät kyllä kauppaa, mutta kylmäaineellisten, eli vesisäiliöllä toimivien ilmanviilentimien kysyntä kasvaa.

Myös Powerista kerrotaan, että heillä ilmastointilaitteet, joissa putki asennetaan ikkunasta ulos ovat tänä vuonna olleet suosittuja.

– Ilmastointilaitteet ovat todella suosittuja, koska ne viilentävät huoneilmaa ja ohjaavat samalla lämmintä sisäilmaa ulos. Ilmanviilentimien suosiota selittää puolestaan niiden edullisempi hinta ja asennushelppous, sanoo Pulkkinen Powerista.

Gigantissa puolestaan tornituulettimet tekevät kauppaa. Samoin Clas Ohlsonissa, jossa puhelinsovelluksilla ohjattavia tuulettimia kysytään usein.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?