Kaisa, 27, etsii ensiasuntoa ja pettyi jo alkumetreillä – ”Ei yhtään ole hajua, miten kaikki korkoasiat menevät!”

Kaisan mukaan vaikeuksia aiheuttavat varsinkin pankkiasiointi ja rakennuksen kunnon arviointi.

Kaisa toivoisi jonkinlaista puolueetonta ja kaikkien saatavissa olevaa infopakettia ensiasunnon ostoon. Kuvituskuva.

13.7.2019 8:15

Ensiasunnon ostaminen ei ole helppoa kuin heinänteko. Matkalla on monia kuoppia, joita kokemattoman asuntokauppalaisen tulisi hallita. Yhä useampi ei niitä kuitenkaan hallitse, esimerkiksi nettisivut ovat täynnä valitusta ensiasunnon ostamisen hankaluudesta.

Sen on saanut huomata myös 27-vuotias Kaisa, joka parhaillaan yrittää etsiä asuntoa Espoosta.

Kaisa kokee, että asunnonostajille pitäisi olla jokin peruskoulun oppikirjoja muistuttava, kansalaisoppaan kaltainen julkisesti saatava teos, jonka lukemalla välttyisi sudenkuopilta. Nyt moni ensiasunnonostaja on yksin tai joutuu turvautumaan läheistensä apuun.

– Aina sanotaan, että sinun ikäisesi pitäisi osata googlata. Ei se Google ole mikään taikalaatikko. Se ohjaa yleensä pankkien ja yritysten omille sivuille, joissa tietysti yritetään myydä sitä omaa tuotettaan. Ne eivät ole puolueettomia vinkkipankkeja.

– Olisi hyvä, että olisi olemassa jokin puolueeton infopankkisivusto. Se voisi olla hieman peruskoulun oppikirjojen kaltainen, eli ei olisi mitään yrityksen ajamaa agendaa. Tieto olisi helposti saatavissa ja yksinkertaista.

Toiveissa on siis kaiken ikäisille kansalaisille vapaasti saatavilla oleva, yleishyödyllinen sivusto.

Kaisalle asunnonostaminen tuli ajankohtaiseksi nyt, sillä ensimmäistä kertaa elämässään hänellä ei ole pakko olla valmiutta muuttaa toiseen kaupunkiin ja pikkuhiljaa palkasta on jäänyt myös säästöön roposia.

Hän hakee miehensä kanssa espoolaista rivitalo- tai paritaloasuntoa, jossa olisi sauna ja pieni oma piha.

Unelman tiellä on kuitenkin ollut monenlaisia esteitä. Ensimmäiseksi ongelmaksi Kaisa mainitsee lainan ottamisen.

– Sitä on pakko ottaa, mutta ei yhtään ole hajua siitä, miten ne kaikki korkoasiat menevät ja paljonko lainaa myönnetään ja milloin sitä pitää maksaa takaisin. Pankkitermit ja muut ovat aivan hepreaa, koska niitä ei ole ikinä missään opetettu.

Pankkiasioiden ohella päänvaivaa aiheuttavat rakennuksen kunto ja mahdolliset tulossa olevat remontit. Kaisa kokee, että asuntoa ostaessa pitäisi vähintään olla rakennusalan ammattilainen tai taloyhtiössä pidemmän aikaa asioita seurannut henkilö. Muuten tulevan remontin ajankohta on todella vaikeaa arvioida ja taloyhtiön korvaustarvekin on hyvin hankalaa saada selville.

– Aina varoitellaan, ettei pitäisi ottaa sellaisesta taloyhtiöstä asuntoa, missä on isoja remontteja tuloillaan. Mistäpä tällainen rakennusalaa osaamaton tietää, että mitä remontteja sinne tullaan tekemään.

– Pitäisi olla perillä myös taloyhtiön raha-asioista, mutta se menee jo vaikeaksi.

Kaisa kertoo, ettei hänelle ainakaan opetettu peruskoulussa taloustaitoa juuri lainkaan. Hän toivoisi, että nykyoppilaille opetettaisiin hyödyllistä taloustaitoa enemmän – edes vähän.

Kaisan mukaan ensiasunnon ostajalta odotetaan kohtuuttomia ja apua on hyvin vaikeaa saada.

– Aika paljon joutuu tukeutumaan avopuolisoon, joka on jostain tietoa kaapinut. Vanhemmilta voi kysyä jotain, jos ne sattuu jotain asiasta tietämään. Aina hekään eivät tiedä.

Asunnon metsästämistä ennen Kaisa oletti asioiden olevan paljon helpompia. Vähintään hän uskoi, että luotettavaa ja puolueetonta tietoa olisi saatavissa reilusti.

– Lapsille toki kaikki kerrotaan hyvin yksinkertaisesti. Olen minäkin rautalankamallin kuullut: pankista otetaan lainaa, sitten ostetaan asunto ja lopulta maksetaan laina takaisin. Mutta ei se ollutkaan ihan niin yksinkertaista!

Kaisa uskoo, että pahimmillaan osalla halukkaista asunnon ostaminen voi lykkäytyä siksi, että kaikkia kiemuroita ei vaan hallitse.

– Pahempi on kuitenkin se toinen puoli, joka lähtee ostoksille, vaikka ei ymmärräkään kaikkea. Sitten tuleekin ongelmia, kun selviää, että asunnossa on esimerkiksi ollut vesivahinkoja. Vaikka toisin väitetään, ei asunnosta aina pääse eroon vain sormia napsauttamalla.

Asuntomarkkinoilla ei naisen mukaan kannatakaan kiirehtiä.

Nykyään ensiostajaa syyllistetään Kaisan mielestä liikaa.

– Jos myyjältä ei saa tietoja, niin miten paljon ostajan pitää tehdä? Missä kohtaa ostaja on tehnyt tarpeeksi, eikä häntä enää syyllistetä.

Millaiset asiat askarruttavat sinua asuntokaupoilla? Kerro niistä kommenttikenttään tai lähetä sähköpostia taloussanomat@sanoma.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?