Näin Viron viinaralli lähti uudelle kierrokselle – Jari, 53, huomasi yllättävän piirteen hinnoista - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin Viron viinaralli lähti uudelle kierrokselle – Jari, 53, huomasi yllättävän piirteen hinnoista

Viron alkoholiveron alennukset astuivat voimaan tänään maanantaina.

1.7.2019 15:36

Tamperelainen Jari Sankila, 53, tutkii tarkasti kaljakopan hintaa Tallinnan Superalkossa maanantaina.

Sankila käy hakemassa juomia pari kertaa vuodessa. Kokeneena Tallinnan-vierailijana hän tietää, mitä odottaa. Liikaa ei kannata maista ostaa, vaikka tänään maanantaina astuu voimaan tuntuvat veronalennukset.

Viron parlamentti päätti aiemmin, että alkoholin valmisteveroa lasketaan 25 prosenttia.

Se ei kuitenkaan riemunkiljahduksia aiheuta.

– Se on tuon pantin verran se ero, toteaa Sankila.

  • Yllä olevalta videolta näet lisää tunnelmia Tallinnasta: katso, mitä suomalaiset innostuivat ostamaan!

Hän vertaa kaljakopan hintaa laivan vastaavaan. Hinnat putosivat tänään myös Tallinnan-laivoilla. Hinnat ovat melkein samat, mutta maissa hintaan lisätään pantti. Se tekee esimerkiksi kaljakopasta reilun pari euroa kalliimman maissa kuin laivassa.

Sankila kertoo laskeneensa, että laivalla kaljakopan hinta putosi pari-kolme euroa.

Kenties muut suomalaiset Tallinnan-matkaajat ovat huomanneet saman. Tallinnan Superalkoissa on nimittäin maanantaina päivällä vielä melko hiljaista, ainakin siihen nähden, että entistä halvemmat hinnat astuivat tänään voimaan.

Jari Sankila ostaa suurimman osan juomistaan laivalta, ei maista Tallinnasta. Tallinnassa hintaan lisätään pantti, jolloin laivasta tulee edullisempi.

Laivalla ei ollut hiljaista. Kello 10.30 Helsingistä Tallinnaan lähtenyt Tallink MegaStar oli lähes täynnä. Laivassa oli toki lapsiperheitä ja muita juuri lomansa aloittaneita, mutta myös alkoholin hakijoita.

Näihin kuuluu myös Sankila. Hänen on määrä ostaa juomingit pääasiassa paluumatkalta laivalta. Hän on maksanut ekstraa autopaikasta laivan kaupan takaa, jotta kantomatkaa kertyy vähemmän.

Superalkosta mukaan tarttuu oikeastaan vain kahdeksan pulloa kuohuviiniä, joita on määrä tarjoilla myöhemmin tyttärenpojan ristiäisissä. Niille tuli hintaa vajaa 50 euroa.

– Ja pitäähän sitä itsellekin jotain olla. Aina on juhlia tiedossa, Sankila toteaa.

Sankila on käynyt paljon Tallinnassa alkoholijuomia hakemassa, mutta ei tähdännyt reissuaan maanantaille veronalennusten takia. Se oli vain sattumaa.

Kun Ilta-Sanomat oli haastatellut Sankilan, virolaismedia Õhtuleht kaappasi miehen haastatteluun. Myös virolaismediaa kiinnosti, palaako suomalaiset nyt sankoin joukoin Suomenlahden toiselle puolelle viinaa shoppailemaan.

Sankila on käynyt myös Latviassa, joka on muodostunut suosituksi kohteeksi suomalaisten viinarallille, kun Viro on viime vuosina nostanut alkoholiveroaan.

Uutta matkaa Latviaan ei kuitenkaan ole suunnitteilla, vaikka Latviassa kaljakoppa on vielä kolmisen euroa Viroa halvempi.

Viron veronalennukset eivät ainakaan maanantaina näkynyt kaupungin Superalkoissa. Tunnelma oli rauhallinen.

Kuopiolainen Sini Romppanen nostaa kärryynsä viinejä. Hän on puolisonsa Mikon kanssa päiväretkellä hakemassa juomia pariskunnan häihin, jotka järjestetään myöhemmin kesällä.

Romppanen on huomannut saman kuin Sankila. Suurin osa juomista tarttuu mukaan laivalta, ei Tallinnasta.

– Täältä tulee mukaan oikeastaan vain viinit. Olemme tykästyneet joihinkin tiettyihin viineihin, joita ei saa laivalta, hän toteaa.

Pariskuntakin oli lukenut veronalennuksista, mutta olisivat tulleet reissulle muutenkin. Valittu päivä oli siis sattuma.

Sini Romppanen ja puolisonsa Mikko lähtivät Viroon päiväretkelle Kuopiosta. Mukaan lähti viiniä ja vähän väkeviä pariskunnan hääjuhlaa varten.

Romppanen on silti seurannut hintoja tarkasti. Hän laittoi merkille, että laivalla esimerkiksi lonkeropäkin hinta oli tippunut pari euroa.

Pariskunta pohti jopa lähtemistä Latviaan juhlajuomien, mutta hintavertailun jälkeen päättivät jäädä Tallinnaan.

  • Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

  • Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

  • Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?