Juristit paljastavat 4 syytä, miksi testamentti kannattaa tehdä – ”Lapset voivat tehdä kiusaa leskelle”

Tiedätkö, mitä eroa on hallinta- ja omistusoikeudella? Entä kuka perii sinut, jos et tee testamenttia? Ja tiedätkö, että testamentilla voit kohdentaa varasi, säästää rahojasi ja todennäköisesti myös tyrehdyttää monta rehevää riitaa.

23.6.2019 16:45

Toinen perii kartanon, toinen kukkavaasin, aina ei sitäkään. Silti oikeusoppineiden mielestä testamentin laatiminen kannattaa aina. Se vähentää riitelyä, selkeyttää lesken asemaa ja parhaimmillaan säästää suuren summan rahaa.

Kokeneet juristit Inga Koskinen, Mirja Kokko ja Piia Jeremejeff kertovat kokemuksistaan.

1. Vähemmän riitoja

Vaikka välit sukulaisten tai perheen kesken olisivat kaikkien eläessä hyvät, perinnönjakotilaisuuksissa ne usein kiristyvät. Sen tietää kokenut juristi Inga Koskinen Lakipalvelu Inga Koskisesta.

Hän on työuransa aikana nähnyt valitettavan monia riitaisia perinnönjakoja. Kiihkeimmin riidellään yleensä silloin, kun kyseessä on perintö, josta ei ole tehty testamenttia.

– Riidan suuruus ei välttämättä liity lainkaan perinnön suuruuteen. Olen nähnyt henkien taistoa ihan irtaimistostakin, siis juuri niistä kukkavaaseista, Koskinen toteaa.

Siksi hän opastaakin ihmisiä tekemään testamentin, vaikka perittävänä olisi vain tavaraa. Ja silloinkin se kannattaa tehdä perustellusti, niin kuin isommatkin testamentit.

Samaa mieltä on juristi Mirja Kokko, Perhejuristit Kokko ja Kuusiluomasta.

– On hyvä, että oma tahto tulee esiin testamentissa. Jos vaikka testamenttaa yhdelle lapsista enemmän, perustelu ohessa voisi olla paikallaan. Voi esimerkiksi huomauttaa, että kun toista lasta on avustettu taloudellisesti opinnoissa, toinen huomioidaan kattavammin testamentissa. Näin mielipahaa voidaan perinnönjaossa ihan pienillä asioilla vähentää, Kokko toteaa.

Testamentista on Kokon mielestä hyvä keskustella myös lasten kanssa ja kertoa, miksi tietyt määräykset on tehty. Pahaa mieltä ei silti silloinkaan aina voi välttää.

– Monesti testamentit ovat lyhyitä, eivätkä kannusta etsimään tai hyväksymään erilaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi kun puolisot tekevät testamentin, voi olla tärkeää, että leski saa omistusoikeuden kaikkeen omaisuuteen. Vuosien varrella omaisuus voi kasvaa, eikä leski enää tarvitsisi kaikkea testamentilla määrättyä omaisuutta. Jos leski ottaa sen kuitenkin vastaan, perintöverotus voi nousta hyvinkin suureksi, Kokko kertoo.

Tällaisissa tapauksissa hän on huomannut, että muunlaiset ratkaisut saattavat tuntua siltä, ettei vainajan viimeistä tahtoa kunnioiteta. Testamenttiin voidaan Kokon mukaan kuitenkin ottaa määräyksiä, jotka antavat mahdollisuuden harkita muitakin vaihtoehtoja. Leski voi vaikkapa halutessaan ottaa vastaan hänelle määrätyn omaisuuden osittain, jolloin loppu jäämistöstä menee lapsille tai lapsenlapsille.

– Elämäntilanteet vaihtuvat nopeasti, se pitää muistaa ottaa aina myös testamenttia tehdessä huomioon ja varata riittävästi aikaa testamentin suunnitteluun.

2. Lesken tulevaisuus turvallisempi

Yksi perinnönjakojen kestoriidanaihe on lesken osuus. Mirja Kokon mukaan yhä harmittavan usein leskelle tulee yllätyksenä, ettei hän saakaan puolta perinnöstä. Leskellä on kuitenkin vain avio-oikeus, joka tarkoittaa, että puolisoiden varat tasataan.

– Harhakäsitykset lesken perintöosuudesta johtuvat siitä, että perintöoikeus ja avio-oikeus sekoitetaan edelleenkin hyvin usein toisiinsa.

Melko tyypillinen perintötilanne on sellainen, että perittäväksi jää asunto, johon leskellä ilman testamenttia on hallintaoikeus. Näin hän saa asua asunnossa elämänsä loppuun, mutta ei vaikka myydä sitä ja vaihtaa pienempään.

– Myös tämä tulee edelleen ihmisille usein uutisena, että leski ei saa myydä omaisuutta ilman rintaperillisten lupaa. Pahimmassa tapauksessa lapset voivat jopa näin tehdä kiusaa leskelle. Olen myös nähnyt erittäin hankalia tilanteita. Tällaisia tapauksia on viety korkeimpaan oikeuteen saakka, kun lapset eivät suostu myymiseen tai asunnon kuluista tulee riitaa, Inga Koskinen kertoo.

Omistusoikeustestamentilla tai hallintaoikeustestamenttiin otetulla myyntilausekkeella tämänkaltaiset tilanteet voidaan välttää. Omistusoikeustestamentissa leski maksaa perintöverot, ja näin lastenkin asema helpottuu.

Erityisen tärkeää testamentin teko on, kun leski on avopuoliso. Tällöin testamentilla turvataan avopuolison oikeus jäädä yhteiseen kotiin asumaan.

– Silti kaikki perhetilanteet ovat testamentin kannalta tärkeitä. Myös yksinelävien, lapsettomien ja erityisesti uusperheellisten, Koskinen lisää.

3. Rahaa säästyy

Testamentin huolellinen suunnittelu ja laatiminen ajoissa säästää yleensä aina ankarimmilta mahdollisilta perintöveroilta.

– Perintövero on jokseenkin progressiivinen ja sillä on oma laskentakaavansa, joten kaikenlainen perinnön hajauttaminen ja elinaikana tehdyt pienet lahjoitukset säästävät perintöveroeuroja, Inga Koskinen neuvoo.

Hajauttamisella voi tehdä suuriakin säästöjä, sillä elinaikana voi lahjoittaa kolmen vuoden välein alle 5 000 euroa ilman veroa. Myöskään alle 20 000 euron perintöosuuksista ei tarvitse maksaa veroa.

– Näitä kannattaa pallotella ja suunnitella huolella. Perintöä kun verotetaan aina kireämmin ilman lahjojen antamista.

4. Tiedät, kuka tai mikä sinut perii

Testamenteissa yksi suosituimpia ehtoja on rintaperillisten puolisoiden avio-oikeuden rajoittaminen.

– Se on erittäin suosittu ja testamentissa melkein enemmän sääntö kuin poikkeus. Se on sikäli hyvä, että emme koskaan tiedä lähtöjärjestystä etukäteen, emmekä sitä, päättyykö perillistemme liitot eroon. Aika harva haluaa, että jos lapsi eroaa, osituksessa otetaan huomioon lapsen vanhemmiltaan perimä omaisuus ja että ex-vävy tai -miniä saa laskennallisesti hyödykseen puolet lapsen perimän omaisuuden arvosta, Mirja Kokko kertoo.

Kokko myös suosittelee, että tämä ehto lisätään testamenttiin ennen kuin perillisillä on vielä puolisoja. Silloin kukaan ei voi ottaa rajoitusta henkilökohtaisesti.

Testamentin etu on myös se, että siinä määrätty omaisuus voidaan ottaa vastaan osittain. Ilman testamenttia perintönä tuleva omaisuus on joko otettava vastaan kokonaan tai siitä on luovuttava kokonaan.

Nykyään myös yleishyödyllisten yhteisöjen muistaminen testamentissa on yhä suositumpaa.

Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija, varatuomari Piia Jeremejeff muistuttaa, että yleishyödylliset yhteisöt eivät joudu maksamaan perintöveroa. Testamenttisaanto käytetään testamentissa toivottuun kohteeseen tai toimintaan. Jeremeff neuvoo kuitenkin miettimään tarkkaan, että hyväntekeväisyyskohde on sellainen, joka toimii vielä silloin kun testamentti pannaan täytäntöön - tai että vaihtoehtojakin huomioidaan.

– Minulla oli aikoinaan tapaus, jossa testamentattiin varoja vauhdittoman pituushypyn edistämiseen. Lajilla ei kuitenkaan ollut mitään seuraa, joten testamentin toteuttaminen oli mahdotonta. Lopulta päädyimme ratkaisuun, jossa puolet testamentatuista rahoista meni kolmiloikkaan, puolet pituushyppyyn, joten jokin ratkaisu sentään saatiin aikaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?