Saitko verottajalta tällaisen kirjeen? Tuhansien suomalaisten veronpalautus siirtyi - Oma raha - Ilta-Sanomat

Saitko verottajalta tällaisen kirjeen? Tuhansien suomalaisten veronpalautus siirtyi

Tänä vuonna Suomessa on siirrytty malliin, jossa henkilöasiakkaat saavat veronpalautukset tai maksavat mätkyt porrastetusti elokuusta joulukuuhun.

18.6.2019 7:22

Osa suomalaisista ei saakaan veronpalautuksia silloin, kun alun perin oli tarkoitus.

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut lukija kertoi saaneensa kotiinsa kirjeen, jossa kerrottiin, että hänen veronpalautuksensa eivät tupsahdakaan tilille 6. elokuuta, kuten alun perin oli luvattu.

Lukijan saamassa kirjeessä lukee, että hänen verotuksensa päättymispäivä muuttuu, sillä verotuksen käsittely on edelleen kesken. ”Verotuksesi päättyy viimeistään 31.10.2019”, kirjeessä lukee.

Lukija sanoi soittaneensa verottajalle kysyäkseen, mistä viivästys johtuu. Mitään selkeää vastausta ei kuitenkaan annettu, eikä hänelle myöskään kerrottu, milloin veronpalautukset tarkalleen ottaen tulevat tilille nyt, kun verotuksen päättymispäivä onkin muuttunut.

Moni on saanut kesäkuussa verottajalta tällaisen kirjeen.

Verohallinnon veroasiantuntija Raili Knuutinen kertoo, että samassa tilanteessa on nyt tuhansia suomalaisia. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että verottaja olisi tehnyt virheen, vaan asia liittyy veronpalautuksiin ja veroilmoituksiin tänä vuonna tehtyyn uudistukseen.

Knuutisen mukaan niiden, joilla verotuksen päättymispäivä muuttui, on tällä hetkellä mahdotonta tietää, milloin veronpalautukset tulevat tilille.

– Kirje tarkoittaa sitä, että verotus päättyy viimeistään 31.10., mutta se voi päättyä jo aiemminkin. Se voi päättyä vaikkapa heinäkuussa minä päivänä tahansa heti, kun verotustiedot saadaan käsiteltyä. Nyt asiakkaan täytyy vain malttaa odottaa sitä, että verohallinto lähettää uuden verotuspäätöksen, jossa kerrotaan, koska verotus päättyy ja milloin veronpalautukset maksetaan tai jäännösverot tulevat maksuun.

– Jos verotus päättyy vaikkapa heinäkuussa, veronpalautukset maksetaan syyskuussa. Veronpalautukset maksetaan aina verotuksen päättymistä seuraavan toisen kuukauden alkupuolella, Knuutinen selittää.

Lukijan mukaan verottajan puhelinpalvelu oli maanantaina ruuhkautunut, ja Knuutinen arveleekin, että moni vastaavanlaisen kirjeen saanut on ollut verottajaan yhteydessä asiasta.

– En ihan varmaksi tiedä, miten paljon puheluita on tullut, mutta varmasti tämä herättää mielenkiintoa. Tämä systeemi on uusi, joten yhteydenottoja tulee varmasti normaalia enemmän.

Verottaja on jo aiemmin tiedottanut, että veronpalauspäivämäärä voi muuttua, jos veroilmoitukseen vaaditaan joitain lisätietoja tai sen käsittely kestää muista syistä. Esimerkiksi puolisoilla on aina yhteinen verotuksen päättymispäivä, joten jos toinen tekee muutoksia esitäytettyyn veroilmoitukseen, käsittely kestää pidempään ja molempien veronpalautuspäivä saattaa siirtyä.

Mikäli asiakas itse tai hänen puolisonsa on korjannut esitäytettyä veroilmoitusta, mitään kirjettä mahdollisesta veronpalautuspäivämäärän muuttumisesta ei kuitenkaan lähetetä. Tällöin siis veronpalautuspäivä saattaa muuttua, mutta asiakas ei saa siitä tietoa kirjeitse, vaan tiedon muuttuneesta päivästä saa uudesta verotuspäätöksestä.

Esitäytetyllä veroilmoituksella oli tänä vuonna porrastetusti kolme määräpäivää: 7. toukokuuta, 14. toukokuuta sekä 21. toukokuuta.

– Uusi verotuspäätös tulee kaikille asiakkaille OmaVeroon ja paperipostina myös, jos asiakas ei ole ottanut käyttöön Suomi.fi-viestejä, Knuutinen sanoo.

Jos lukijan saaman kaltainen kirje on tullut kotiin, se tarkoittaa sitä, että verohallinto on itse tehnyt aloitteen käsittelyn jatkamisesta.

– Jos verohallinto on tehnyt aloitteen, se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi sivullisilmoittajalta, kuten pankilta tai työnantajalta, on tullut uutta tietoa, joka ei ollut mukana esitäytetyssä veroilmoituksessa, tai tieto on muuttunut, Raili Knuutinen sanoo.

– Toinen syy voi olla se, että kyseisen asiakkaan veroilmoitus on valikoitunut syystä tai toisesta tarkempaan tutkintaan, jolloin verotus ei valmistukaan siihen päivämäärään mennessä, joka esitäytetyssä veroilmoituksessa oli ilmoitettu.

Mikäli veronpalautuspäivämäärä on lykkääntynyt, asiakas itse ei voi tehdä asialle mitään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?