Pyöräliitto varoittaa ilmaisista polkupyöristä – laatu niin huono, ettei huoltamokaan suostu korjaamaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Pyöräliitto varoittaa ilmaisista polkupyöristä – laatu niin huono, ettei huoltamokaan suostu korjaamaan

Netissä kaupataan polkupyöriä, joiden kokoamisessa on voitu tehdä vaarallinen virhe.

21.5.2019 7:04

Kodinelektroniikkaketju Power on jakanut ilmaisia polkupyöriä kaupan kylkiäisenä, ja nyt niitä kaupataan netin myyntipalstoilla. Valitettavasti vain väärin koottuina.

Power on luovuttanut pyörät asiakkaille pahvilaatikoissa, ja ne ovat siis jääneet asiakkaiden itsensä koottavaksi.

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen vahvistaa havainnon. Pyöräkorjaamoille on tuotu jonkin verran väärin koottuja Power-pyöriä, hän kertoo.

Ongelmana on tyypillisesti se, että pyörän etuhaarukka on laitettu väärin päin. Silloin ajo on huteraa, ja pyörän hallinnan menettää helposti esimerkiksi irrottaessa kädet tangosta ja ajaessa kuoppaan.

Useimmissa pyörämalleissa etuhaarukan kuuluisi osoittaa eteenpäin niin, että sen alaosa on pidemmällä kulkusuunnassa kuin pyörän tanko.

Oikein koottunakin kylkiäispyörä on Koistisen mukaan huono.

– Niillä voi varmaan yhden tai kaksi kesää hyvällä tuurilla pyöräillä, mutta niiden huoltaminen on todella hankalaa ja kallista, koska osien laatu on mitä on, Koistinen sanoo.

– Moni pyörähuolto kieltäytyy huoltamasta näitä pyöriä, koska ne ovat yksinkertaisesti niin huonolaatuisia.

Yksi näistä korjaamoista on helsinkiläinen Fillarifiilari.

Yrityksen omistajan Oula-Heikki Rantasen mukaan pyörä voi päällisin puolin näyttää hyvältä, mutta osat ovat heikkolaatuisia ja ne on sovitettu runkoon huonosti. Vaikka pyörän huoltaisi, joku osista voi pettää. Silloin pyöräilijä todennäköisesti syyttäisi pyörähuoltoa, hän pelkää.

Power ei ole ainoa, joka on jakanut pyöriä kaupanpäällisinä. Fillarifiilarin linjaus koskee kaikkia pyöriä, jotka jätetään asiakkaan kasattavaksi.

– Vastuunsa tunteva pyörämyyjä kasaa pyörän sellaiseksi, että se on turvallinen uudelle omistajalleen.

Fillarifiilarin tiedotettua päätöksestä Facebookissa osa kommentoijista epäili, että heikkolaatuisen pyörän liikkeeseen tuova asiakas leimataan.

– Tästä ei todellakaan ole kyse. Vaan siitä, että on joku raja laadussa. Sitä alarajaa ei kannata tavoitella, vaikka ilmaiseksi saisi.

– Asiakkaiden henki ja terveys on meidän vastuullamme. Sen takia meillä ei ole varaa leikkiä näillä asioilla.

Pyöräliiton Koistisen mukaan satasella tai ainakin kahdella voi saada käytettynä erittäin hyvän pyörän. Uutena noin 350–400 eurolla voi saada kohtuullisen laadukkaan pyörän.

Powerin mukaan pyörän mukana tulee ohje, jonka mukaan pyörä tulee koota.

– Pyörä on suurimmaksi osaksi valmiiksi kasattu, mutta osa kokoamisesta asiakkaan pitää tehdä itse. Tämä on yleinen toimintamalli useissa uusissa pyörissä, markkinointijohtaja Perttu Partanen kommentoi.

Partasen mukaan kaikkien pyörien kuntoon ja kestämiseen vaikuttaa oleellisesti se, miten pyörää käytetään ja huolletaan. Ketju ei kommentoi yksittäisten huoltoliikkeiden toimintaa.

– Asiakaspalveluumme on tullut erittäin vähän yhteydenottoja pyöriin liittyen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?