Kokenut kassa: Uusi lähimaksuraja laukaisi asiakkaissa omituisen piirteen – lisää riskejä ja hidastaa asiointia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kokenut kassa: Uusi lähimaksuraja laukaisi asiakkaissa omituisen piirteen – lisää riskejä ja hidastaa asiointia

– Tänään viimeksi tuli taas asiakas, joka totesi, että ’minä nyt syötän tämän tänne’, kassa kertoo.

Koodin näpyttely ei lisää turvallisuutta.

15.5.2019 12:56

Eräs toistuva tapa ärsyttää useita vuosia kaupan kassana työskennellyttä naista.

– Tänään viimeksi tuli taas asiakas, joka totesi, että ’minä nyt syötän tämän tänne’. Näitä tulee päivittäin.

Kyseessä on asiakasryhmä, joka kieltäytyy itsepintaisesti käyttämästä lähimaksua ostoksilla. Ilmiö paheni, kun lähimaksuraja nousi huhtikuussa 50 euroon.

– Nyt kun lähimaksun yläraja nousi, asia taas korostui, kun olen aktiivisesti sitä mainostanut asiakkaille, nainen kertoo.

Kassa ei halua moittia asiakkaita omalla nimellä.

Asiakkaalla tietysti on oikeus valita maksutapansa ja näpytellä koodinsakin, jos näin haluaa. Lähimaksu usein kuitenkin sujuvoittaisi asiointia.

Kassa on myös havainnut, että huomattavan iso joukko on vain päättänyt, ettei suostu lähimaksua käyttämään. Mitään erityisiä perusteluita ei kuulu paitsi sitkeä epäily lähimaksun toimivuudesta.

Enemmistö on lähimaksun välttelijöistä on vanhempaa väkeä, mutta heitä on myös kolmekymppisten joukossa.

– Sellaistakin olen havainnut, että he olettavat, että lähimaksuominaisuus katoaa, jos sitä ei käytä. Tai ei toimi heidän kortissaan, kun he ovat kerran näin päättäneet. Olen muutamalle yrittänyt selittääkin, että tajuathan, että se on kortissa käytätpä sitä tai et.

Naisen mukaan iso osa käyttää lähimaksua sujuvasti ja ilahtui kun yläraja nousi.

Lisääkö koodin näpyttely turvallisuutta, jos kortissa kuitenkin on lähimaksuominaisuus?

– Ei kyllä lisää. Pikemminkin päinvastoin, sanoo riskienhallinnan asiantuntija Samuli Pehkonen OP:sta.

– Ei missään tapauksessa kannata tuon takia ehdoin tahdoin sitä pin-koodia syöttää.

Kun PIN-koodin näppäilee, joku voi onnistua sen urkkimaan. Jos urkkija sitten varastaa kortin, hän pystyy maksamaan kortilla isompiakin maksuja.

Jos kortin vienyt konna käyttää lähimaksua, kortin oikea omistaja ei ole vastuussa niistä vaan menetykset korvataan hänelle. Varkaan käyttäessä pin-koodia ryhdytään selvittämään, oliko väärinkäytön taustalla asiakkaan omaa huolimattomuutta.

Jos lähimaksua ei kerta kaikkiaan korttiinsa halua, pankit tarjoavat kortteja myös ilman ominaisuutta. Saatavilla olevat kortit vaihtelevat pankeittain. OP:n asiakkaita lähimaksuttoman kortin on halunnut alle prosentti asiakkaista, Pehkonen arvioi.

Kaupoissa lähimaksu nopeuttaa kaikkien asiointia.

S-ryhmän kaupoissa tehtävistä maksuista lähimaksulla tehdään jo 42 prosenttia. Osuus kasvaa joka kuussa, SOK:n kehityspäällikkö Mia Laakso kertoo.

Keskossa osuus on hieman alle puolet. 50 prosentin raja ylittynee pian, kun ihmiset oppivat rajan nousseen 50 euroon, kehitysjohtaja Juha Andelin veikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?