Yli-innokas lankomies otti ohjat käsiin – koko suvun leppoisa kesäpaikka muuttui loputtomaksi työleiriksi

Julkaistu:

Kosteusvauriot, sukuriidat ja muut yleiset ongelmat perintömökillä voisi joskus välttää yksinkertaisilla keinoilla. Monen suomalaisen perintömökistä on tullut painajainen.
Väestön ikääntyessä perintömökkien määrä kasvaa, ja samalla lisääntyvät myös niiden mukana tulevat ongelmat.

– Perintömökkien määrä on kasvamassa ympäri Suomen. Kyllä niistä osa on tosi haastavia saada kaupaksi, kiinteistönvälittäjä, LKV Rantamökki Oy:n toimitusjohtaja Raimo Petäsnoro toteaa.

Uransa varrella hän on nähnyt monenlaisia perintömökkeihin liittyviä pulmia. Jotkut eivät saa mökkiään lainkaan kaupaksi, koska lisäävät myyntihintaan niin paljon tunnearvoa. Jotkut pitävät mökkiä tyhjillään sellaisessa lämpötilassa, että rakennukseen tulee kosteusvaurio. Tähän ongelmaan olisi ratkaisu, jotka kaikki kesämökinomistajat eivät todellakaan tiedä.

– Mökin säilytyslämmössähän on kaksi vaihtoehtoa: pitää reilua kymmenen asteen lämpöä tai antaa sen lämmityksen jälkeen kuivana jäätyä. Se, että pitää vain muutaman asteen lämpöä, on katastrofi joissain tapauksissa.

 

Perilliset voivat miettiä keskenään sitä, että jos he eivät itse huoli mökkiä eivätkä halua sitä käyttää, niin mistä ihmeestä ostaja löytyy.

Myös asianajaja, laamanni Harri Kontturi on uransa varrella törmännyt perintömökkeihin, joiden kosteusvaurio on syössyt perikunnan pitkään painajaiseen.

– Monestihan kuolinpesät eivät ymmärrä sitä, että jos kesämökin kuntoa ja esimerkiksi kosteusvauriota ei ole selvitetty huolella ja ilmoitettu ostajalle, siitä saattaa aiheutua kuolinpesän myyjälle vuosien käräjärumba. Siihen saattaa mennä mökin kauppahinta moninkertaisesti ja pahimmassa tapauksessa jopa kaikki perintörahat, Kontturi sanoo.

– Usein jo asiantunteva homekoiratutkimus paljastaa sen, onko laajempiin selvityksiin tarvetta jälkivastuiden kannalta.

Perintömökin myyjän pitäisi Petäsnoron mukaan malttaa siistiä mökkiä ja sen ympäristöä, mikäli mielii saada rakennuksensa kaupaksi. Toisaalta olisi myös syytä olla itselleen rehellinen.

– Perilliset voivat miettiä keskenään sitä, että jos he eivät itse huoli mökkiä eivätkä halua sitä käyttää, niin mistä ihmeestä ostaja löytyy.

– Mutta ei käyttämätöntä mökkiä kannata jättää roikkumaankaan, koska ilman käyttöä se vain huononee. On parempi saada siitä edes jotain kuin viivytellä niin pitkään, että mökki on lopulta vain riesana ja se joudutaan purkamaan. Sähköliittymästä ja kiinteistöverosta ynnä muusta tulee joka tapauksessa kuluja, Petäsnoro muistuttaa.

Koruttoman ja syrjässä sijaisevan mökin myyminen voi olla hankalaa, mutta perintömökistä voi tulla riippakivi myös silloin, jos sen pitää itsellä.

– Kesämökkihän on sama asia kuin työsiirtola, tiivistää Harri Kontturi.

Mitä enemmän omistajia mökillä on, sitä herkemmin sen käytöstä ja kustannuksista saadaan riita aikaan. Lapsuuden huolettomat mökkikesät eivät välttämättä jatku aikuisiälle, jos yksi omistaja valtaa mökin itselleen ja kavereilleen joka juhannus.

40-vuotisen uransa aikana Harri Kontturi on ollut mukana lukemattomissa riidoissa, joissa yritetään päästä toisesta perintömökin omistajasta eroon.

Hän onkin löytänyt pomminvarman keinon siihen, miten yhteisomistuksessa olevissa mökeissä säilyy sopu. Avainsana siihen on taidokkaasti laadittu lahjakirja.

– Veriset riidat voidaan välttää sellaisella lahjakirjalla, jossa pyritään ottamaan huomioon kaikki yhteisomistussysteemiin hiipivät potentiaaliset ongelmat. Tällaisia ovat esimerkiksi mökin kesäkuntoon ja talviteloille laittaminen ja se, kuka saa olla mökillä juhannuksena, jos kaikki eivät mahdu sinne samaan aikaan.

 

Veriset riidat voidaan välttää sellaisella lahjakirjalla, jossa pyritään ottamaan huomioon kaikki yhteisomistussysteemiin hiipivät potentiaaliset ongelmat.

Kontturi neuvoo, että lahjakirjaan kannattaa kirjata myös se, että mikäli perikunta ei pääse sopuun esimerkiksi siitä, tarvitseeko mökin katto korjata vai ei, paikalle kutsutaan erotuomariksi kunnan rakennustarkastaja.

– Kun lahjakirjan lisäksi vielä testamentataan erillinen rahamäärä mökin sähkönsiirtomaksuja, halko-ostoja ynnä muuta varten, niin sopu kukkii ja mökillä on mukava käydä.

Muun muassa tällaisia vereviä riitoja on käyty perintömökeistä:

Puomi mökkitielle

”Kolme veljestä omisti yhdessä perintömökin. Joka kesä he tekivät yhdessä seuraavaa kesää varten polttopuut kuivumaan mökin liiteriin. Yhden veljen mielestä liiterin puut hupenivat sellaista tahtia, ettei niitä saunomalla voinut niin paljon mennä. Hän epäili veljien vievän puita itselleen omiksi tarpeikseen kotiinsa. Veli teetätti tielle metallisen puomin, laittoi sen munalukolla kiinni ja ilmoitti veljilleen, että kun ovat mökille menossa, avaimen saa häneltä. Tästä veljesten välit särkyivät. Mökin myi lopulta oikeuden määräämä uskottu mies, joka jakoi rahat veljeksille.”

Hoitamaton katto sortui

”On ollut tapaus, jossa yksi veli asuu Helsingissä, toinen Vaasassa ja kolmas siinä maakunnassa, jossa perintömökki sijaitsee. Sitten on keskenään sovittu, että mökin lähellä asuva pitää mökistä huolta. Eräänä talvena lumet jäivät kuitenkin pudottamatta ja mökin katto sortui. Maakunnassa asuvalta veljeltä vaadittiin vahingonkorvauksia sortuneen katon osalta.”

Kesät kuluivat talkoissa

”Sedän kuoltua mökki jäi hänen sisarensa neljälle lapselle. Kolme sisaruksista olisi halunnut myydä mökin, mutta yksi sisarista halusi pitää sen. Muut sitten suostuivat järjestelyyn. Todellisuudessa mökin halusi pitää sisaren mies, joka osoittautui oikein työhulluksi. Hän keksi koko ajan talkoita: puutarhaa raivattiin, taloa maalattiin, tulisijat uusittiin ja lopulta koko mökki suoristettiin tunkkaamalla se ylös. Kaikki kesälomat kuluivat talkoissa, ja vuosien varrella sedältä jääneet perintörahat käytettiin mökin kunnostukseen. Riitahan siitä kaikesta tuli. Mökki pantiin lopulta myytiin, ja rahat jaettiin.”

Toinen miehitti mökin

”Perintömökki oli kahden sisaruksen yhteisomistuksessa. Toisen sisaruksen perhe oli majoittunut mökille vuosi toisensa jälkeen joka kesän alussa ja miehittänyt sen itselleen. Sänkyihin oli laitettu sänkyvaatteet ja tavarat levitetty tontille ympäriinsä ikään kuin mökki olisi ikioma, vaikka se oli yhteiskäytössä. Tästä oli syntynyt riitaa, ja asiasta kirjelmöitiin asianajajien välityksellä.”

Lomat työleirillä

”Luovuin mökin yhteisomistuksesta vapaaehtoisesti, koska toinen omistaja oli paljon varakkaampi. Hän ideoi jatkuvasti parannuksia ja kehityskohteita, kuten sähköistys, porakaivo ja niin edelleen. Itselläni ei ollut laittaa hankkeisiin rahaa, joten jouduin korvaamaan osuuteni investoinneista työllä, koska olen sen alan ammattilainen. Rakensin terasseja, katoksia ynnä muuta kaiket lomani, kunnes mitta tuli täyteen.”

Mökki ränsistyi

”Mökki oli vanhempiemme silmäterä. Piha oli siisti, puutyöt tehty, kukat kauniita ja kasvimaa antoi hienoja satoja. Isoveljeni peri mökin isämme kuoltua. Kaikki ränsistyi, sillä isoveljeni vaimo ei laittanut tikkua ristiin, koska hänellä ei avioehtosopimuksen myötä ollut mahdollisuutta mökkiin. Vanha äitimme lopetti kyläilyn mökillä, sillä hän oli niin onneton kaikesta sotkusta. Pariin kertaan talkoovoimilla suursiivosimme mökin, mutta jo puolen vuoden sisällä mökki oli taas törkyinen. Nyt vain muistelemme hyviä aikoja mökillä ja elämme toivossa, että veljellä vaihtuu vaimo.”

Esimerkit on saatu Vapaa-ajan asukkaiden liitto ry:n kautta, Ilta-Sanomien haastattelemilta asiantuntijoilta sekä Ilta-Sanomien lukijoilta.

Millaisia kokemuksia sinulla on ollut perintömökin käytöstä ja kunnossapidosta? Kerro niistä kommenttikenttään!

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomella on mahdollisuus päästä uuden miljardibisneksen kyytiin – mutta riittävätkö rahkeet?

  2. 2

   Suomalaista voittajaginiä ei saa mainostaa, koska laista puuttuu yksi sana – yrittäjät vaikenevat ”ettei tulisi sanomista”

  3. 3

   Kiinalaisyhtiö vaatii Boeingilta korvauksia Max 8 -tappioista – saattaa käynnistää lumipalloefektin

  4. 4

   Leväkukinnot aiheuttavat mittavaa tuhoa Norjan lohifarmeilla – lohen hinta jyrkässä nousussa

  5. 5

   Jan Hurri: Joko taas – taloussääntöjen kompa teettää hölmöläisten talouspolitiikkaa

  6. 6

   Kauppiailta selkeä varoitus joka kodin remonttireiskoille: ”Jos aikataulujen kannalta on mahdollista, odottaisin”

  7. 7

   Haminalaisen laivurin vuosien piina Venäjällä: rikosepäily vesittyi – alus ruostuu silti Viipurissa

  8. 8

   IMF:n ex-johtaja syytettynä korruptiosta – alla jo entuudestaan vankeustuomio

  9. 9

   Suomalaisgini valittiin maailman parhaaksi, Valvira kielsi tuotteen markkinoinnin – virkamies esittää maarajoitusta Suomelle

  10. 10

   OP:n verkkopankissa oli häiriöitä – muut palvelut toimivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kauppiailta selkeä varoitus joka kodin remonttireiskoille: ”Jos aikataulujen kannalta on mahdollista, odottaisin”

  2. 2

   Suomalaista voittajaginiä ei saa mainostaa, koska laista puuttuu yksi sana – yrittäjät vaikenevat ”ettei tulisi sanomista”

  3. 3

   Haminalaisen laivurin vuosien piina Venäjällä: rikosepäily vesittyi – alus ruostuu silti Viipurissa

  4. 4

   Kommentti: Jopa 7 300 e/kk – tämä naimisiin menneiden outo etuus pitäisi heittää romukoppaan

  5. 5

   Eläkkeistä pois 140 euroa? EVA ärähti, SAK:n ekonomisti kaipaa ”virkanäkemystä” lähdeveroista

  6. 6

   Jan Hurri: Joko taas – taloussääntöjen kompa teettää hölmöläisten talouspolitiikkaa

  7. 7

   Suomella on mahdollisuus päästä uuden miljardibisneksen kyytiin – mutta riittävätkö rahkeet?

  8. 8

   Kauppasodan sopu karkaa kauemmaksi – Kiinan presidentti Xi: Alkamassa on uusi ”pitkä marssi”

  9. 9

   Kiinalaisyhtiö vaatii Boeingilta korvauksia Max 8 -tappioista – saattaa käynnistää lumipalloefektin

  10. 10

   Suomalaisgini valittiin maailman parhaaksi, Valvira kielsi tuotteen markkinoinnin – virkamies esittää maarajoitusta Suomelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kokenut kassa: Uusi lähimaksuraja laukaisi asiakkaissa omituisen piirteen – lisää riskejä ja hidastaa asiointia

  2. 2

   Kommentti: Jopa 7 300 e/kk – tämä naimisiin menneiden outo etuus pitäisi heittää romukoppaan

  3. 3

   Haluaisitko eläkkeelle etuajassa? Vaihtoehtoja on neljä – ja niillä jopa kymmenientuhansien eurojen erot

  4. 4

   Näin SAK:n ”verotsunami” osuisi suomalaisiin: ”Kostomentaliteetti tästä paistaa”

  5. 5

   Suomalaisgini valittiin maailman parhaaksi, Valvira kielsi tuotteen markkinoinnin – virkamies esittää maarajoitusta Suomelle

  6. 6

   Pyöräliitto varoittaa ilmaisista polkupyöristä – laatu niin huono, ettei huoltamokaan suostu korjaamaan

  7. 7

   Yrittäjä osoittaa selvän syyn Suomea vaivaavaan hitsaajapulaan: ”Kävin pajassa, jossa en olisi päivääkään töissä”

  8. 8

   Lehdenjakaja nosti 56 lainaa ja osti 37 000 euron auton – silloin velkojien mitta täyttyi

  9. 9

   Simo oli yli 40 vuotta työelämässä ja jäi osaeläkkeelle – määrättiin uudestaan työnhakijaksi: ”Tilanne on hiukka pöljä”

  10. 10

   Perheyrittäjältä täysmyllytys SAK:n verolinjauksille: ”Eivät ne voi olla noin tyhmiä!”

  11. Näytä lisää