Aurinkopaneelien hinta tuli alas ja laatu ylös – tarkista kuitenkin nämä asiat, ennen kuin säntäät kaupoille

Aurinkopaneelit ovat hyvä tuki esimerkiksi silloin, jos taloa viilennetään kesäisin ilmalämpöpumpulla.

Aurinkopaneeleille pitää olla riittävästi kattopinta-alaa ja katon suunnan olisi mieluiten oltava etelään.

Aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet viime vuosina alas, vaikka pudotus oli viime vuonna enää viiden prosentin luokkaa, Motivan asiantuntija Milja Aarni kertoo. Rajuja hinnanalennuksia ei ole enää odotettavissa.

– Samaan aikaan, kun hinnat ehkä vähän laskevat, tekniikka parantuu. Paneelien tuotto ja älykkyys paranevat eli suhteellinen hinta tippuu koko ajan.

Avaimet käteen -tyyppisten aurinkosähköjärjestelmien hinnat vaihtelevat, mutta kuluttajakäyttöön vähimmäisvaatimus on Aarnin mukaan yleensä kolmen kilowatin laitteisto. Sellaisen hinta on tyypillisesti 5 500 eurosta ylöspäin.

Paneelien hintojen lasku sekä niiden tuoton ja älykkyyden paraneminen on lyhentänyt laitteistojen takaisinmaksuaikaa. Nykyisin laitteet maksavat itsensä noin 10–20 vuodessa, mutta vaihtelua on paljon, Aarni sanoo.

– Kun älykkyys lisääntyy, pystytään kohdentamaan tuotanto samaan aikaan kulutuksen kanssa. Näin saadaan hyöty tuotannosta itse.

Ennen kuin lähtee hankkimaan aurinkopaneeleita, kannattaa selvittää, onko laitteista omassa tilanteessa oikeasti hyötyä. Jos vaikkapa miettii hankintaa omakotitaloon, josta kuitenkin ollaan kesäisin paljon poissa, paneeleista ei välttämättä ole Aarnin mukaan paljon iloa.

Jos taas kesäisin ollaan paljon kotona ja taloa viilennetään esimerkiksi ilmalämpöpumpulla, aurinkosähköstä saa tukea.

Kesäkäyttö on siinä mielessä olennaista, että aurinkosähkön tuotantoaika Etelä- ja Keski-Suomessa on maaliskuusta lokakuulle. Paras tuotto on kevään kirkkaina päivinä, koska paneelit tuottavat parhaiten viileässä.

– Ihan ensimmäiseksi lähtisin omasta sähkönkulutuksesta. Kannattaa katsoa omasta sähkönkulutuksesta tuntidatat siitä, minkä verran sähköä oikeasti kuluu, Aarni sanoo.

On myös syytä tarkistaa, paistaako aurinko riittävästi oman talon tai mökin katolle. Kattopinta-alaa on oltava tarpeeksi ja katon olisi syytä olla mahdollisimman etelään suunnattu, vaikka ei täysin etelään olisikaan.

Isot puut tai muut varjostukset katolle haittaavat myös aurinkosähkön tuotantoa.

Laitetoimittajia ja niiden hintoja kannattaa vertailla ennen hankintaa ja kysellä suosituksia. Hinnassa kannattaa ottaa huomioon se, kuinka paljon paneelit tuottavat sähköä. Aarnin mukaan valtaosa yrityksistä toimii hyvin, mutta myös huonoja kokemuksia on muutamista yrityksistä.

Jonkin verran on kaupiteltu liian suuria järjestelmiä tarpeeseen nähden.

– Jos on vastuuntuntoinen yrittäjä, hän ymmärtää kyllä, että sana leviää, jos mitoitus menee pieleen ja kuluttajalle tulee huonoja kokemuksia.

Entistä useampi kuluttaja suosii avaimet käteen -paketteja, jossa sama yritys toimittaa ja asentaa järjestelmän. Aarnin mukaan tämä on kuluttajansuojan kannalta hyvä asia.

Aurinkopaneelien käyttöikä on noin 30–40 vuotta, ja melkein kaikille paneeleille annetaan 25 vuoden tehontuottotakuu. Ensimmäiseksi joudutaan vaihtamaan yleensä invertteri eli osa, joka muuntaa paneelin tuottaman sähkön verkkoon sopivaksi. Niidenkin käyttöikä on Aarnin mukaan noin 15 vuotta.

Paneeleja voi vertailla esimerkiksi Motivan Aurinkosähköä kotiin -sivuilla.

Onko sinulla aurinkopaneelit? Millaisia kokemuksia niistä on? Oletko tyytyväinen hankintaan? Ota yhteyttä toimitukseen: taloussanomat@sanoma.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?