Käteinen saa kyytiä ja kaupassa maksaminen on pian sekavampaa kuin koskaan – ”Pitää odottaa, että kuluttaja päättää”

Maksaminen on hurjassa murroksessa. Kuluttajalle tämä tulee näkymään maksutapojen moninaisuutena ja valitsemisen vaikeutena.

30.4.2019 17:30

Maksualalla työstetään aktiivisesti uusia maksutapoja kauppojen kassoille. Tanskalainen maksamisen palveluyhtiö Nets esitteli maanantaina Helsingissä uusia tapoja maksaa kauppojen kassoilla. Näihin kuuluivat muun muassa maksaminen sormenpään verisuonien tunnustuksella, kasvontunnistuksella sekä puhelimen ultraäänellä.

– 50 vuoteen on tapahtunut kovin vähän, ja nyt tapahtuu näin paljon, Netsin Suomen-maajohtaja Sirpa Nordlund naurahtaa.

Suomen Netsiä johtavan Sirpa Nordlundin mukaan korttimaksuista ei olla heti luopumassa, mutta käteisen suhteen saattaa olla toisin.

Aivan kaikki maksutekniikat eivät ole heti toteutumassa. Kuluttajat on juuri totutettu lähi- ja kännykkämaksun käyttöön. Iso määrä uusia kulman takana odottavia tekniikoita voi tuntua työläältä.

Moni tuntee myös epäluuloa uusia maksutapoja kohtaan. Nordlund vakuuttaa, että niin kauan kuin käyttäjä pitää tunnuksistaan huolta kuten maksukortistaan, vastuu ei ole siirtymässä kuluttajalle.

– Kuluttajan ei tarvitse tietää teknologiasta, Nordlund lohduttaa.

Nordlund muistuttaa, että uusienkin maksutapojen kanssa on kahden kolmesta vahvistetun maksamisen kriteereistä täytyttävä: maksutapahtuman yhteydessä on esitettävä jotain, mitä omistat (esimerkiksi kortti tai puhelin), jotain mitä olet (esimerkiksi kasvot tai sormi) tai jotain mitä tiedät (esimerkiksi pin-koodi).

Sormella maksamisen tapauksessa tätä tulkitaan siten, että sormen näyttäminen täyttää yhden ehdon (mitä olet) ja aiemmin tapahtunut sormitunnisteen ja luottokortin (mitä omistat) yhdistäminen siittää toisen ehdon täyttymiseen.

Maksaminen on sekavampaa kuin koskaan

Maksutavan valinnasta on tulossa monimutkaista, sillä samaan aikaan tapahtuu kahdella rintamalla. Yksi on kassalla valittava konkreettinen maksutapa (esimerkiksi lähimaksu kortilla tai kännykällä), toinen on taustalla vaikuttava rahansiirtojärjestelmä (esimerkiksi Siirto, Google Pay tai Paypal). Kuluttajalle tämä näkyy valtavana ryppäänä maksuvaihtoehtojen painikkeita verkkokaupassa.

Suuria suomalaisten rahavirroista kamppailevia toimijoita ovat muun muassa tanskalainen MobilePay, suomalaispankkien Siirto ja amerikkalaiset Google Pay, Apple Pay sekä PayPal.

Nordlund ei lähde arvailemaan voittajaa. Tärkeintä on, että voittava maksutapa toimii joka paikassa.

– Odotettavissa on maksutapojen pirstoutuminen. Me emme lähde ottamaan kantaa etulinjan vaihtoehtoon. Tärkeintä on, että maksu menee turvallisesti perille, Nordlund sanoo.

– Pitää odottaa, että kuluttaja päättää. Lisäksi sen pitää toimia joka paikassa.

Sormen verisuonien tunnistamisen etuja sormenjälkitunnistukseen verrattuna ovat ne, että iho saa saa olla vahingoittunut ja vain elävältä ihminen tunnistetaan.

Yksi oleellisista teemoista on se, tekeekö uusi maksutapa maksamisesta nopeampaa. Nordlundin mukaan jokainen kassalla säästetty sekunti sataa kaupan laariin, joten maksutekniikan on oltava vikkelä.

Bonukset mukaan systeemiin

Suomessa maksutavan yleistymiseen vaikuttaa se, ottavatko vähittäiskauppajätit S-ryhmä ja Kesko ne käyttöön. Tässä oleellinen kysymys on mahdollisuus bonusohjelman ja maksutapahtuman yhdistämisestä.

Nordlundin mukaan kanta-asiakas voidaan tunnistaa joko yksittäisen maksupäätteen tai kassajärjestelmän tasolla. Suuret liikkeet suosivat jälkimmäistä. Jatkossa kanta-asiakastieto laitettaisiin osaksi maksutapahtuman ketjua ilman tarvetta kaivaa asiakaskorttia erikseen esiin.

 Asiakas siis tunnistettaisiin osana maksuprosessia.

– Asiakas siis tunnistettaisiin osana maksuprosessia. Sellainen järjestelmä voittaa, joka yhdistää nämä saumattomasti, Nordlund sanoo.

Käteinen katoaa – ainakin näin toivotaan

Vaikka uudet maksutavat ovat tulossa, Nordlund uskoo myös fyysisesti kortilla maksamisen pitävän pintansa. Käteiselle hän sen sijaan lupailee huonompia aikoja.

– Käteinen on kallis kaikille. Siinä ei ole suojaa, jos se varastetaan. Sen kuljetukset maksavat kauppiaille paljon. Vaikka korteissa on provisio, käteinen on silti kauppiaille kalliimpaa, Nordlund listaa.

Kasvontunnistuksella maksaminen on yksi tulevaisuuden mahdollisista maksutavoista. Tunnistettavalta vaaditaan eläviä ja elehtiviä kasvoja, millä pyritään vaikeuttamaan tunnistuksen kiertämistä valokuvalla.

Kun maksutavat muuttuvat koko ajan yksinkertaisemmaksi, niin käy maksamisenkin. Kun esimerkiksi pin-koodin näppäileminen ei ole enää välttämätöntä, saattaa ostaminen tulla yllättävän helpoksi – esimerkiksi baaritiskillä.

– Tämä vaara on olemassa. Omaan taloudenhallintaan on kiinnitettävä huomiota. Siihen tarjolla on OP:n Pivon ja Nordean Walletin kaltaisia oman talouden rahanhallintasovelluksia, Nordlund sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?