Kaupan kassa ei ole kauan entisensä – Tällaisilla vimpaimilla maksat kohta ruokaostoksesi

Kauppojen kassoilla tapahtuu nyt paljon ja nopeasti. Taloussanomat tutustui uusiin maksutekniikoihin.

29.4.2019 18:15

Kaupassa maksaminen on vahvassa murroksessa. Käteisellä maksaminen vähenee koko ajan, ja korttimaksamisenkin rinnalle on tulossa uusia vaihtoehtoja. Kännykkämaksaminen on näistä kuitenkin vain yksi.

Rahoitusyhtiö Nets esitteli uusia maksutekniikoita Helsingissä. Tutustuimme, miten toimivat sormen verisuonilla, kasvontunnistuksella sekä ultraäänellä maksaminen ja miltä näyttää virtuaalinen huonekalukauppa.

Kasvoilla tunnistus perustuu eläviin kasvoihin, eli sen ei pitäisi olla aivan helposti huijattavissa. Sormen verisuonten tunnistus on puolestaan yksilöllinen ja sormen pinnan vahingoittumattomuudesta riippumaton maksutapa. Jotta maksutapa yleistyisi, on kuitenkin keksittävä, miten ihmiset voivat rekisteröityä ja ottaa palvelun käyttöön luotettavasti.

Aivan lähiaikoina tekniikat eivät vielä kauppojen kassoilla ole. Netsin maajohtaja Sirpa Nordlundin mukaan kaikkia tekniikoita kuitenkin kokeillaan jo käytännössä. Se, millaiset tekniikat päätyvät käyttöön määräytyy kauppojen päätösten ja kuluttajien mieltymysten perusteella.

Virtuaaliympäristössä tapahtuva maksaminen ei varmasti ole jokaiseen ruokakauppaan tuleva tekniikka. Se soveltuu esimerkiksi showroom-tyyppisiin myymälöihin, joissa sovitellaan vaikkapa huonekalujen istuvuutta omaan kotiin eikä kävellä ulos tavara kainalossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?