Näissä maissa valuuttakurssi suosii nyt suomalaismatkailijaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näissä maissa valuuttakurssi suosii nyt suomalaismatkailijaa

Poliittiset pulmat ovat painaneet Turkin liiraa, minkä vuoksi valuuttakurssi on nyt euromaasta tulevalle suotuisampi kuin vuosi sitten.

Julkaistu: 27.4.2019 9:33

Muun muassa Unkari, Turkki ja Puola ovat nyt valuuttakurssien puolesta suomalaiselle halvempia kuin vuosi sitten. Kesälomakauteen mennessä tilanne voi kuitenkin vielä muuttua.

Suomen nollilla pysynyt kuluttajahintainflaatio ja euron kurssikehitys tekevät Suomesta monille matkailijoille viimevuotista jonkin verran halvemman maan.

Vastaavasti suomalaisten matkailu euroalueen ulkopuolella on keskimäärin hieman kallistunut, kun katsotaan valuuttakursseja.

Suomalaisten merkittävistä matkailumaista Ruotsi on kuitenkin nyt aavistuksen halvempi suomalaisille ja muille euroalueelta tuleville kuin vuosi sitten. Vuosi sitten eurolla sai 10,40 kruunua. Nyt lukema on 10,45 pinnassa, eli muutos on kohtalaisen mitätön.

Viime vuotta halvempia matkailumaita euroalueen kansalaisille ovat poliittisten pulmien heikentämien valuuttojen Turkki, Unkari ja Puola.

Vuosi sitten eurolla sai viitisen Turkin uutta liiraa ja nyt yli 6,5. Unkarin forintteja eurolla sai vuosi sitten 310 ja nyt 319,5. Samalla euron arvo on noussut vajaasta 4,2 Puolan zlotystä hieman alle 4,3 zlotyyn.

Thaimaa taas on suomalaisille tänä vuonna aavistuksen kalliimpi kuin vuosi sitten. Euron arvo on laskenut 38,5 bahtista 36 bahtin tuntumaan.

Ruotsin kruunun kurssissa nähtiin isompia muutoksia elokuussa, kun euro noteerattiin korkeimmillaan 10,70 kruunuun, mikä todennäköisesti johtui pääosin Ruotsin vaaleja edeltävistä hermoiluista.

Norjalaisille Suomi on marginaalisesti halvempi: vuosi sitten euro maksoi runsaat 9,6 ja nyt hieman alle 9,6 kruunua. Tämä näkynee selvimmin Pohjois-Suomessa, jossa rajakauppa Norjaan käy vilkkaana. Sveitsiläisillekin Suomi on hivenen halvempi, vuosi sitten 1,20 frangia maksaneen euron saa nyt vajaalla 1,15 frangilla. Sveitsistä Suomeen ei kuitenkaan matkailla paljonkaan. Päinvastaiseen suuntaan matkat tehdään enimmäkseen talvella.

Venäläisturisteille Suomi on jonkin verran halvempi kuin viime keväänä. Silloin euro maksoi runsaat 75 ruplaa, kun nyt kurssi on 72 ruplan tuntumassa. Ruplankehitys on kuitenkin edelleen altis poliittisille häiriöille Ukrainassa ja Asovan merellä, ja niistä aiheutuville sanktioille. Öljyn markkinahinnan kehitys on edelleen niin Venäjän talouden kuin ruplan arvon perusta.

Valuuttamarkkinoiden vuosi on ollut verraten hajanainen. Poliittiset tapahtumat eri maissa ovat heitelleet yksittäisiä valuuttoja jyrkästikin. Selvimmän pidempiaikaisen muutoksen on aiheuttanut Yhdysvaltojen keskuspankin kiristynyt korkopolitiikka, joka on vahvistanut dollaria vuoden takaisesta selkeästi suhteessa euroon ja hieman vähemmän suhteessa jeniin.

Vuosi sitten eurolla sai 1,23 dollaria ja 132 jeniä. Nyt lukemat ovat 1,13 dollarissa ja 125,5 jenin tuntumassa. Samaan aikaan dollarin arvo on kivunnut vuoden takaisesta 108 jenistä 112 jeniin. Näin kesällä Yhdysvalloista Helsinkiin saapuvat risteilyvieraat kokevat hinnat edes jonkin verran vuoden takaista matalammiksi, vaikka ne edelleen korkeita ovatkin.

Britanniasta tuleville turisteille ei valuuttakurssista ole tulossa lisäkannustinta matkustaa Suomeen. Punnalla saa suunnilleen saman 1,15 euroa kuin vuosi sitten. Talven mittaan se ehti käydä jo 1,11 euron tuntumassa brittiparlamentin, hallituksen ja EU:n kiistellessä siitä, missä muodossa Britannian ero yhteisöstä pannaan täytäntöön.

Nyt tilanne on rauhoittunut Britannian saatua jatkoaikaa valmisteluilleen, mutta uusia yllätyksiä ei voi sulkea pois odotuksista. Theresa Mayn hallitus saattaa mikä hetki hyvänsä joutua jonkin sinänsä mitättömän kysymyksen vuoksi luottamuslauseäänestykseen ja kaatua siihen. Silloin neuvotteluissa otetaan ainakin Britannian vaalien mittainen miettimistauko. Siitä aiheutuva punnan luisu olisi kuitenkin mannaa Britanniaan Suomesta ja muualta euroalueelta matkaileville.

Suomen suosituimpaan lomakuukauteen, heinäkuuhun, mennessä voi vielä tapahtua paljon: Yhdysvaltojen liittovaltio velkaantuu kiihtyvää tahtia samalla kun sen kasvu hiipuu, mikä tietää odotuksia ohjauskorkojen keventämisestä. Britannian tilanteesta on turha edes yrittää ennakoida mitään, todellisuus ylittää kuitenkin villeimmätkin arvaukset.

Suomalaisten onneksi Suomen hallitusneuvottelujen sekava tilanne ei vaikuta euron arvoon kuin hivenen. Ruotsin kruunun viime vuoden aikainen heilunta kertoo pienen reunavaluutan herkkyydestä poliittisille pulmille. Ruotsin talous on lisäksi kaksi kertaa Suomen kokoinen ja kruunu on muutenkin vakaampi valuutta kuin markka oli Suomen viennin yksipuolisen rakenteen vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?