Asiantuntijat: Tällaiset kesämökit viedään nyt hyvään hintaan – jopa huonokuntoisille riittää kysyntää - Oma raha - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat: Tällaiset kesämökit viedään nyt hyvään hintaan – jopa huonokuntoisille riittää kysyntää

Kiinteistönvälittäjä Tuomo Hiekkavirran mukaan suuret ikäluokat ovat myymässä mökkejään, mikä näkyy mökkitarjonnassa.

Julkaistu: 26.4.2019 6:45

Eniten etsitään nyt vesistön rannalla sijaitsevaa mökkiä, jonne matkustaa kotoa tarpeeksi nopeasti.

Kesämökkikauppa käy keväisin kuumana.Taloussanomat kysyi alalla pitkään toimineilta asiantuntijoilta, millaisia toiveita ostajilla on nykyään. Onko suomalaisten vaatimustaso mökkien suhteen kohonnut?

Kiinteistönvälittäjä Tuomo Hiekkavirta Tuomontupa Oy:stä on sitä mieltä, että näin on.

– Ostajien vaatimustaso on noussut. Tämä johtuu osittain siitä, että ostajien joukossa on sellaisia, jotka eivät osaa tehdä mökillä itse paljon puhdetöitä. Tärkein tekijä on kuitenkin oikea hinta-laatusuhde, Hiekkavirta sanoo.

Joidenkin isot toiveet johtuvat hänen mukaansa osaksi siitä, että halutaan tulla valmiiseen pöytään.

Mökin liian hyvä varustelu voi Hiekkavirran mukaan olla myyjälle toisaalta jopa ongelma.

– Jos on tehty liian hienoa ja väärään osoitteeseen, myyminen voi olla hankalaa, hän kertoo.

Hiekkavirta sanoo, että suuret ikäluokat ovat myymässä mökkejään, mikä näkyy mökkitarjonnassa.

– Tarjolla on siis paljon 1950–1970 -luvuilla rakennettuja asiallisia mökkejä eli sellaisia kohteita, joissa ei ole vesivessoja. Se ei ole ongelma, sillä tarjolla on nykyään hyviä vaihtoehtoja, kuten kehittyneitä kuivakäymälöitä.

Viime syksynä noin 140 000 euron kauppahinnalla myyty 80 m2:n rantatalo mukavuuksin. Sijaitsee kirkasvetisen järven rannalla noin 170 kilometriä Helsingistä.

”Alle 100 kilometriä mökille on monen ostajan toive”

Kiinteistönvälittäjä Timo Helander Helander Housing Oy:stä tiivistää, mitä mökeiltä nyt toivotaan.

– Tärkeimmät vaikuttavat seikat ovat matka kotoa mökille ja mökin lähellä olevan vesistön suuruus ja sen puhtaus, hän kertoo.

Huonokuntoisillekaan mökeille ei välttämättä nirsoilla, jos sijainti on hyvä.

– Alle 100 kilometriä mökille on monen ostajan toive ja 200 kilometriä on liikaa. Helpompi on myydä sellaista vaatimattomampaa näiltä etäisyyksiltä, kuin että pistetään kilometrejä lisää.

Helanderin mukaan tietyt seikat voivat hidastaa mökin myyntiä.

– Siinä mielessä huoli vaatimustason kohoamisesta on totta, että jos mökille ei ole tietä perille eikä mökillä ole sähköä, mökin myyminen voi olla hidasta. Tässäkin täytyy ottaa silti huomioon, että vihreät arvot ovat nousussa, Helander sanoo.

Helander korostaa, että vanhoja mökkejä, joissa ei ole paljon mukavuuksia, myydään yhä.

Viime syksynä myyty siisti kuivanpaikan mökki sijaitsee noin 80 km Helsingistä. Parvella varustettuun noin 45 m2:n suuruiseen mökkiin kuuluu savusauna ja aitta, varusteluina kaivo ja sähkö. Mökin kauppahinta oli noin 45 000 euroa.

– Tähän suuntaukseen vaikuttavat vihreät arvot ja toisaalta esimerkiksi huoli korkeista sähkönsiirtomaksuista. Myös aurinkopaneelien tekniikka on kehittynyt, hän muistuttaa.

Yleisesti vaaditaan tietyt mukavuudet.

– Yleisimpään listaan kuuluvat vesi, sähkö, tie perille ja ranta lähellä ison veden äärellä.

Kuivanmaan mökin hinta Uudellamaalla voi olla noin runsaat 60 000 euroa.

– 100 000 eurolla saa vanhemman rantamökin 1970-luvulta, pienen järven tai lammen rannalta. 200 000 eurolla saa vähän uudemman kesämökin, jossa on ainakin osa tärkeimmistä mukavuuksista ja isompi vesistö, hän kertoo.

Noin 70 kilometrin päässä Helsingistä pienen järven rannalla, hyvällä tieyhteydellä sijaitseva 70 m2:n mökki myytiin viime syksynä pyöreästi 100 000 euron kauppahintaan. Mökin kunto oli välttävä ja vaati merkittävää kunnostusta. Mökissä ei ole toimivaa kaivoa mutta sähkö löytyy.

”Sijainti on ehdottomasti tärkein”

Kiinteistönvälittäjä Seppo Väli-Klemelä SKV:stä sanoo, että ratkaisevin tekijä on oikea hinta-laatusuhde

– Olen lievästi eri mieltä siitä, että ostajilla olisi liian kovat vaatimukset. Pahempi ongelma on se, jos vaatimattomia mökkejä hinnoitellaan liian korkeisiin hintoihin.

– Niille, jotka pitävät varustetasoa tärkeänä, niin tärkeitä ovat viemäröinnit ja vesijohdot ja tämäntyyppiset. Ja yksi on sellainen lämmitysjärjestelmä, joka mahdollistaa kustannustenkin puolesta mökin lämpimänä pitämisen ympäri vuoden.

Noin 70 kilometrin päässä Helsingistä hyvän vesistön rannalla sijaitseva n. 60 m2:n suuruinen mökki myytiin viime syksynä. Kauppahinta oli pyöreästi 150 000 euroa. Varustelutaso oli tavanomainen: sähkö ja kaivo sekä perille vievä tie löytyivät, mutta vesijohtoa ei ollut.

Väli-Klemeläkin korostaa sijainnin merkitystä ostajien toiveissa.

– Kyllä sijainti on ehdottomasti tärkein, koska sille ei voi tehdä remontilla mitään.

Hänen mukaansa kaupaksi menee huonokuntoisempiakin mökkejä, jos sijainti on hyvä.

– Karkeasti noin tunnin matka mökille on sellainen raja, jonka ihmiset helposti laittavat. Jos sijainti on hyvä sekä liikenneyhteyksien että vesistön kannalta, niin ehdottomasti menee kaupaksi, kun hinta vaan on oikea.

Väli-Klemelän mukaan mökkimarkkinoilla on menossa muutos.

– Myytävien asuntojen hinnat kääntyivät laskuun jo joitakin vuosia sitten ja nyt sama näyttää tapahtuvan kesämökeille.

Entä vaikuttaako kaupankäyntiin kansalaisia ja poliitikkoja kuohuttaneen haja-asutusalueiden jätevesisääntelyn eli ”paskalain” uudistus?

– Yllättävän vähän. Suomalaiset ovat jämptejä ihmisiä. He eivät halua pilata omia rantojaan, Tuomo Hiekkavirta sanoo.

Lue lisää kesämökeistä ja mökkeilystä Ilta-Sanomien uudesta erikoisjulkaisusta Ihana mökki.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?