Kylpyhuoneremontista repesi raju riita – taloyhtiön osakas jätti vastikkeet maksamatta 2 vuodeksi - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kylpyhuoneremontista repesi raju riita – taloyhtiön osakas jätti vastikkeet maksamatta 2 vuodeksi

Osakas ei päästänyt kylpyhuoneremontoijia sisään. Kuvituskuva.

Julkaistu: 17.4.2019 11:20

Taloyhtiö täytti oikeuden päätöksen mukaan sopimuksen ehdot eikä osakkaalla ollut oikeutta saada lanttiakaan korvauksia.

Osakkeenomistajan ja taloyhtiön sukset menivät ristiin kylpyhuoneremontissa. Omistajan mielestä remonttisuunnitelmat laatinut insinööritoimisto oli ammattitaidoton, eikä osakas päästänyt remonttimiehiä asuntoonsa.

Osakas haki ratkaisua ongelmaansa jättämällä vastikkeet maksamatta.

Lopputuloksena oli, että taloyhtiö otti asunnon kolmeksi vuodeksi hallintaansa ja omistaja hävisi riitansa sekä käräjä- että hovioikeudessa.

Asunto on imatralaisessa taloyhtiössä, joka rakennettiin 1970-luvun alkuvuosina. Yhtiössä tehtiin märkätilojen remontteja. Yksiön omistajan ja taloyhtiön välillä käytiin riitaa remontista usean vuoden ajan.

Osakas jätti ensin noin kahden vuoden ajalta hoitovastikkeet maksamatta. Riita kuitenkin sovittiin ja sopimus vahvistettiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Sopimuksen mukaan taloyhtiö hoitaa remontin, osakas maksaa yli 10 000 euron rästinsä ja taloyhtiö vielä hyvittää häntä 3 000 eurolla.

Remontti jäi kuitenkin tekemättä, sillä asunnon omistaja ei avannut remonttimiehille ovia, koska hän ei hyväksynyt remonttisuunnitelmaa. Omistaja toi esille, miten remontti tulisi tehdä. Hän ei luottanut urakoitsijan kykyyn tehdä työ hyvän rakennustavan mukaisesti.

Taloyhtiön hallitus antoi omistajalle kirjallisen varoituksen huoneiston hallintaanottamisesta ja myöhemmin ylimääräinen yhtiökokous otti yksimielisesti asunnon hallintaan.

Omistajaa ratkaisu ei tyydyttänyt. Hän nosti taloyhtiötä vastaan kanteen käräjäoikeudessa ja vaati yli 10 000 euron korvauksia, jotka koskivat muun muassa vuokratulojen menetyksiä, haastehakemuksen laatimista ja oikeudenkäyntikuluja. Omistaja vaati myös hallintaanottopäätöksen kumoamista.

Käräjäoikeudessa kaikki omistajan vaatimukset kaatuivat ja oikeus hylkäsi kanteen.

Oikeus totesi korjaussuunnitelman sen mukaiseksi, josta osapuolet olivat sopineetkin.

Oikeus totesi myös, että remontti olisi valmistunut ajallaan, jos sitä olisi päästy tekemään.

Taloyhtiö täytti oikeuden päätöksen mukaan sopimuksen ehdot eikä osakkaalla ollut oikeutta saada lanttiakaan korvauksia.

Myös taloyhtiön päätös huoneiston hallintaanottamisesta oli pätevä.

Koska osakas hävisi riitansa, hän joutuu maksamaan taloyhtiön oikeudenkäyntikulut, jotka ovat noin 7 000 euroa.

Käräjälasku on asunnon arvoon nähden huomattava. Taloyhtiöstä oli jokin aika sitten 57-neliöinen asunto myynnissä. Asuntoa myytiin 35 000 euron hinnalla. Yksiöiden hintapyynnöt jäävät selvästi alle edellä mainitun summan.

Riita jatkui vielä Itä-Suomen hovioikeudessa ja osakas vaati käräjäoikeuden päätöksen kumoamista. Hovioikeus ei kuitenkaan myöntänyt jatkokäsittelylupaa.

Ratkaisuun voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan oikeuteen, jos se myöntää valitusluvan. Hovioikeus antoi ratkaisunsa tiistaina.

Kun päätös tulee lainvoimaiseksi, voi taloyhtiö vuokrata asunnon ja päästä kuittaamaan saamatta jääneitä hoitovastikkeita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?