Maksuhäiriöissä tapahtui nopeasti poikkeuksellinen muutos – ”Tällä hetkellä saat jopa 200 000 euroa vakuudetonta lainaa” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Maksuhäiriöissä tapahtui nopeasti poikkeuksellinen muutos – ”Tällä hetkellä saat jopa 200 000 euroa vakuudetonta lainaa”

Maksuhäiriömerkinnät kasautuvat kolmekymppisille miehille.

4.4.2019 12:27

Maksuhäiriöisten henkilöiden kokonaismäärä jatkoi kasvuaan alkuvuonna. Asiakastiedon tilastossa on kuitenkin poikkeuksellisen suuri pudotus uusissa maksuhäiriömerkinnöissä. Kolmekymppiset miehet ylivelkaantuvat selvimmin.

Maaliskuun lopussa 383 500 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintöjä Asiakastiedon ylläpitämässä henkilöluottotietorekisterissä. Vuodessa kasvua oli 7 200 henkilöä eli 1,9 prosenttia. Tilastollisesti maksuhäiriömerkintä on todennäköisimmin Vantaalla asuvalla kolmekymppisellä miehellä.

Vuoden ensineljännestä koskevissa luvuissa on kuitenkin selvä pudotus uusissa merkinnöissä. Niitä oli alkuvuonna 437 720 kappaletta, kun viime vuoden alussa maksuhäiriömerkinnän sai 28 prosenttia vähemmän eli 606 370 henkeä.

Luku oli alin yhdeksään vuoteen.

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar pitää tilastossa merkittävänä juuri uusien maksuhäiriömerkintöjen muutosta. Kokonaismäärän kasvu on sinänsä odotettua, sillä vanhojen merkintöjen poistuminen vie aikaa ja nostaa kokonaiskertymää.

Syitä pudotukseen voi viime kädessä vain arvailla. Positiivinen luottorekisteri voi olla yksi syy, mutta toinen, Panzarin pelkäämä selitys, on ikävä: markkinoilta saa jo niin paljon helppoa rahaa, että uusia maksuhäiriömerkintöjä tulee aiempaa vähemmän, mutta samalla ihminen ylivelkaantuu.

– Viime vuodet markkinoilta on voinut saada merkittävästi suurempia lainaeriä vakuudettomasti. Näin kykenet välttelemään maksuhäiriömerkintää, mitä todella monet tekevät niin pitkään kuin pystyvät.

Näin esimerkiksi miehet, jotka usein hanakammin tekevät luotonottopäätöksiä, alkavat velkaantua jo nuorempina, mutta merkintätieto iskee päälle vasta 30–40-vuotiaana.

30–39-vuotilailla miehillä maksuhäiriöitä oli noin 16 prosentilla, kun samanikäisillä naisilla osuus oli reilut kymmenen. Miesten osuus oli kaikissa ikäluokissa naisia suurempi.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Panzarin mukaan Takuusäätiön omissa tilastoissa näkyy kaksi ilmiötä, jotka tukevat synkempää vaihtoehtoa. Yhä useampi soittaa ja hakee apua tilanteessa, jossa luottotiedot ovat yhä tallella, mutta omien lainojen määrä hirvittää.

– Jos ennen vanhaan sai 20 tonnia markkinoilta, ja jo sen takia tuli maksuhäiriömerkintä päälle, tällä hetkellä saat jopa 200 000 euroa ja pystyt välttelemään maksuhäiriömerkintää. Totta kai silloin merkinnän saaminen kestää pidempään.

Takuusäätiön asiakkailla on kasvanut joukko, joilla on yli 100 000 euroa lainaa, ja myös niitä, joilla luottojen kokonaismäärä on 200 000 euron luokkaa. Yhdestä firmasta voi saada esimerkiksi 60 000 vakuudetonta lainaa, ja niitä voi ottaa päällekkäin.

Aikuisista 8,1 prosentilla aikuisista on nyt maksuhäiriömerkintöjä, mutta osuudet vaihtelevat maakunnittain.

– Kainuussa ja Satakunnassa maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on vuodessa aavistuksen pienentynyt, mutta muuten maakunnissa laskujen maksuun liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet. Päijät-Häme erottuu ikävällä tavalla muista, liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastieto Groupista sanoi tiedotteessa.

Päijät-Hämeessä maksuhäiriöitä oli 9,4 prosentilla aikuisista, mikä on selvästi suurempi osuus kuin muissa maakunnissa. Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä osuus on seuraavaksi korkein 8,7 prosenttia. Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla maksuhäiriöitä on alle seitsemällä prosentilla 18 vuotta täyttäneistä.

Kaupungeista Vantaa johtaa tilastoa, Lahti oli kakkosena ja Kotka kolmosena. Joensuussa maksuhäiriömerkintöjä oli vähiten.

Vielä alle parikymppisillä ja yli 70-vuotiailla osuus oli vain pari prosenttia tai alle, mutta 20–24 vuoteen mennessä osuus nousi noin yhdeksään.

Lue myös: Ronja, 22, kertoo kuinka velkaantui viidessä kuukaudessa 50 000 euroa – otti lainaa 23 eri yhtiöstä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?