Kommentti: EK teki kunnianhimoisen terveysvision – mutta sen saattaa kaataa 2 kovaa vastustajaa: sohva ja sipsipussi - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kommentti: EK teki kunnianhimoisen terveysvision – mutta sen saattaa kaataa 2 kovaa vastustajaa: sohva ja sipsipussi

Saako räätälöity terveysdata sohvaperunan lenkille?

26.3.2019 16:49

Lähtisitkö vaikka hölkälle, jos saisit joskus lääkäriltä tai terveydenhoitajalta puhelimeesi kannustavan viestin? Tai söisitkö terveellisemmin, jos saisit ohjeet sinulle sopivasta ruokavaliosta välttääksesi sairaudet, joihin juuri sinulla on keskimääräistä suurempi taipumus sairastua?

Suunnilleen tämän tyyppisiä visioita sisältää Elinkeinoelämän keskusliiton ja terveysjärjestöjen laatima ehdotus terveydenhuollon kehittämisestä. Sairaanhoidon sijasta painotettaisiin entistä enemmän terveiden ja terveydenhoitoa.

Kuten biohakkeri Teemu Arina ehdotuksen esittelytilaisuudessa totesi, terveiden terveyttä on paljon helpompi parantaa kuin jo sairaiden.

”Biohakkeroinnista tulee arkipäivää ohjaten parempiin elämäntapoihin”, sanotaan EK:n tiedotteessa.

Ratkaisuksi ehdotetaan siis uutta terveysteknologiaa, esimerkiksi erilaisia reaaliaikaisestikin terveyttä ja kuntoa seuraavia mittareita ja terveydenhuollon asiakkaasta koottua muuta dataa, joiden avulla terveydenhoitoa voitaisiin muokata entistä enemmän käyttäjän mukaan räätälöidyksi ja kannustavaksi.

Juuri kannustamisessa piilee kuitenkin koko ajatuksen suurin ongelma. Juuri omaan elämäntilanteeseen ja terveydentilaan sekä riskeihin sopivat neuvot kuulostavat hyvältä idealta. Toisaalta, oman terveydentilan ja kunnon parantamiseen liittyvää tietoa ja välineitä on kyllä tarjolla mielin määrin jo nyt. Erilaisia mittalaitteita oman kunnon seuraamiseen on kauppojen hyllyt väärällään. Helpolla nettihaulla löytyy niin paljon tietoa terveistä elämäntavoista ja kuntoilusta kuin vain jaksaa lukea. Tupakoinnin vaaroista kerrotaan jokaisen askin kyljessä.

Tiedosta ei siis varsinaisesti ole puutetta nytkään, mutta motivaatiota kuntoiluun ei silti kaikilta löydy. EK:n ehdotuksessa ei kerrota, millaisia uusia porkkanoita on tarjolla niille, jotka vaihtavat sipsipussit ja sohvan terveempiin elämäntapoihin.

Kannustimet puuttuvat myös terveydenhoidon järjestelmästä. Terveydenhuollossa pyritään karsimaan kustannuksia, mutta terveyttä edistävälle työlle ei ole varsinaisia mittareita. Jo ennestään terveiden ihmisten pitämisestä terveenä ei myöskään palkita, vaikka pidemmän päälle ennaltaehkäisevä työ vähentäisi pidemmän päälle sairaanhoidon kustannuksia ja esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrää.

Uusi ennakoivaa terveydenhoitoa painottava järjestelmä saattaa silti olla vähitellen kehittymässä ja kannustimia koetetaan keksiä. Yrityksillä on selvää hyötyä työntekijöiden sairauspoissaolojen vähentymisestä, ja esimerkiksi Pekkaniska tarjoaa riihikuivaa rahaa muun muassa kuntoilusta ja tupakoinnin lopettamisesta. Myös työeläkevakuutusyhtiöiden etuna on pitää asiakkaansa töissä eläkkeen sijaan ja satsaa työkyvyn parantamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?