94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne” - Oma raha - Ilta-Sanomat

94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

Pankkiasioiden hoitaminen aiheuttaa monille ikäihmisille hankalia pulmatilanteita.

Julkaistu: 19.3.2019 15:02

Pankkipalvelut voivat nykyisin olla hankalia hoidettavia vanhuksille, jotka eivät osaa käyttää verkkopankkia.

Pankkiasioiden hoitaminen voi nykyään olla vanhuksille hankalaa, kun palvelut ovat siirtyneet lähes vallan verkkoon. Vielä hankalampaa pankkiasioiden hoitaminen voi olla haja-asutusalueella, kuten Lapissa, jossa pankkien konttorit ovat auki vain harvakseltaan.

Tämän sai totea 94-vuotias pellolainen rouva ja hänen poikansa, kun maksupalvelun kautta maksuun laitettu lasku ei ollutkaan mennyt perille. Siitä seurasi soppa, joka meni loppujen lopuksi liian hankalaksi selvittää.

Kaikki alkoi helmikuun puolessa välissä, kun Pellossa asuva rouva sai postissa maksettavakseen Lapin Kansan tilauksen. Rouvan poika kertoo Taloussanomille, että suurin osa vanhan, jo muistisairaudesta kärsivän äidin laskuista hoituu suoraveloituksella. Jotkut laskut, kuten Lapin Kansan tilaus, on kuitenkin hoidettu pankin maksupalvelun kautta.

Tällöin lasku laitetaan pankin kirjekuoreen, ilmoitetaan miltä tililtä maksu veloitetaan ja laitetaan kirjekuori allekirjoitettuna postiin. Näin äiti on toiminut aina, ja asian piti olla tällä hoidettu nytkin.

Pian äidin postilaatikkoon kuitenkin tippui Lapin Kansalta muistutuslasku – maksu ei ollutkaan siis mennyt perille.

– Rupesin sitä asiaa sitten kyselemään äitini puolesta pankista. Se meni siellä hankalaksi, koska en voi sitä asiaa äidin puolesta hoitaa, poika kertoo.

Tämän jälkeen pankin asiakaspalvelusta ehdotettiin pojalle, että äiti soittaisi itse pankin palvelunumeroon. Rouva ei kuitenkaan oikein osaa käyttää puhelinta, eikä hänen muistinsa pelaa kunnolla.

Seuraavaksi ehdotettiin, että äiti tulisi itse Pellon Osuuspankin konttorille hoitamaan asian. Tämäkään ei onnistunut: rouvalla ei nimittäin ole mitään henkilötodistusta, pelkästään Kela-kortti. Ensin äidin olisi siis pitänyt mennä Pellon keskustaan ottamaan itsestään passikuva ja laittaa henkilökorttihakemus vireille. Myöhemmin kortti olisi pitänyt vielä käydä kuittaamassa Postissa.

Poika kertoo ymmärtävänsä, että pankkien pitää olla varuillaan kaiken maailman huijareiden varalta. Hän pitää kuitenkin kohtuuttomana sitä, minkälaisiin tilanteisiin netittömät vanhukset voivat joutua.

Liikuntarajoitteinen äiti asuu noin 25 kilometrin päässä Pellon keskustan palveluista. Sinne pitäisi mennä aina invataksilla.

Jos rouva olisi hoitanut itselleen henkilökortin, ongelmia olisi silti riittänyt.

– Pankki on täällä Pellossa kerran viikossa auki. Sinne olisi taas pitänyt ottaa invataksi ja avustajan kanssa selvittää, että mihin on joutunut hänen kirjeensä, koska yhtä laskua ei ole maksettu, poika kertoo epäuskoisena.

Henkilökorttirumbaan poika ja äiti eivät kuitenkaan ryhtyneet. Sen sijaan he nielivät kunniansa, ja laittoivat viisi euroa isomman muistutuslaskun uudelleen maksuun maksupalvelun kautta. Nyt poika vain toivoo, että maksu menee tällä kertaa perille Lapin Kansaan asti.

– Kun tulee tällainen tapaus, niin se on ihan kohtuuton tilanne vanhukselle, joka ei itse pysty hoitamaan asioitaan. Minulla ei ole oikeutta hoitaa äitini asioita edes valtakirjalla, poika päättää.

Kadonneen maksupalvelutoimeksiannon löytämiseksi olisi pitänyt kulkea ”aika koukeroinen tie”. Siihen pellolaiset äiti ja poika eivät kuitenkaan ryhtyneet.

Pohjolan Osuuspankin toimitusjohtaja Keijo Posio vastaa puhelimeen työmatkaltaan Helsingistä.

Mikä voisi olla ratkaisuksi tällaiseen tilanteeseen?

– Edunvalvontavaltuutus tulee ensimmäisenä mieleen. Jos kaikki tekisivät sen, niin siitä olisi apua. Tämähän on hyvin tyypillinen haaste, että muistisairas ei kykene asiaa hoitamaan, ja sitten joku muu yrittää. Se on sitten tosi vaikeaa.

– Tällaisessa akuutissa tilanteessa ei kai ole muuta vaihtoehtoa, kun lähteä yhdessä sen äidin kanssa sitä asiaa hoitamaan, jos hän on kykenevä. Tosi vaikeahan tuo on, kun pankkisalaisuus- ja käyttöoikeusasiat pitää ottaa aina huomioon.

Pohjolan Osuuspankin toimitusjohtaja Keijo Posio kertoo, että muistisairaiden ihmisten asioiden hoitaminen on iso huolenaihe yhteiskunnassa. Pankissa siihen törmää usein.

Miksei asiaa voitu hoitaa valtakirjalla?

– En yhtään osaa sanoa, koska en tunne tapausta, mutta valtakirjalla voi monet asiat hoitaa. Yksittäisestä tapauksesta en osaa sanoa voiko vai ei.

Pellon Osuuspankki on auki vain kerran viikossa. Se tuntuu aika vähältä.

– Kassapalveluiden osalta olemme auki vain kerran viikossa. Me olemme varmaan ainoa pankki, joka siellä on auki. Toimihenkilöt meillä on siellä ajanvarauksella, että kyllä meillä pääsee asioimaan. Tällaisen selvittelyasiaa ei kannata kassapalveluiden aikana tulla edes hoitamaan, vaan varaa ajan. Silloin toimihenkilökin voi valmistautua siihen tapaamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?