Kiinteistöliiton uudet linjaukset: Hajulukon avaaminen kuuluu taloyhtiölle, lattiakaivon putsaaminen asukkaalle

Päivitetyn vastuunjakotaulukon perusteella vastuu siirtyy osakkaalta yhtiölle ainakin kahdessa asiassa.

Allasviemärin tukkeutuneen hajulukon avaaminen on taloyhtiön tehtävä, lattiakaivon puhdistus kuuluu puolestaan asukkaalle.

18.3.2019 13:48

Ensimmäinen on hajulukko. Jatkossa tukkeutuneen hajulukon avaaminen on taloyhtiön vastuulla.

Kiinteistöliiton näkökulmasta näin on parempi, sillä toimenpiteen suorittamiseen vaaditaan usein erityisiä työkaluja, joita asukkaalla ei välttämättä ole.

Liiton mukaan on myös olemassa vesivahingon vaara, jos asukas lähtee itse avaamaan hajulukkoa ja kokoaa tiivisteet virheellisesti.

– Näiden riskien torjumiseksi on perusteltua, että yhtiö huolehtii myös hajulukon puhdistamisesta osana yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvaa vesi- ja viemärijohtojärjestelmää, Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals sanoo Kiinteistölehdessä.

Toinen vastuuasia on ilmanvaihdon suodattimet. Niiden vaihtaminen kuuluu yhtiölle.

Kiinteistöliitto perustelee tätä sillä, että yhtiö on vastuussa ilmanvaihtojärjestelmästä kokonaisuutena. Jos yksittäiset suodattimet ovat likaisia, järjestelmä ei toimi kunnolla.

Asukkaille suodattimien vaihtaminen taas voi olla hankalaa tai sitten he eivät vain viitsi vaihtaa niitä.

– Toimenpide on, hajulukon mallista riippuen, monille asukkaille hankala ja työkaluja vaativa, jolloin puhdistaminen saattaa jäädä tekemättä, Pujals sanoo.

Suurin osa taloyhtiön ja asukkaan vastuunjaosta pysyy silti ennallaan.

– Esimerkiksi lattiakaivon putsaaminen on edelleen asukkaan asia, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen toteaa Taloussanomille.

Kokonaan uusi kohta vastuunjakotaulukossa on luku tuhoeläimistä. Taloyhtiön vastuunjakotaulukoissa on nyt ensimmäistä kertaa otettu kantaa vastuuseen tuholaisten torjunnasta.

– Vastuu tuhoeläinten torjunnassa jakautuu pitkälti sen perusteella, onko tuhoeläimiä asunnossa vai rakenteissa, Pynnönen sanoo.

Esimerkiksi luteet ovat osakkaan vastuulla silloin, jos niitä on vain yhdessä asunnossa. Mikäli luteet kulkevat rakenteita pitkin asunnosta toiseen, niiden torjunta siirtyy yhtiön vastuulle.

Kunnossapitovastuut aiheuttavat taloyhtiöissä paljon väärinkäsityksiä ja riitoja.

Pynnösen mukaan tyypillisin riidan aihe on keittiön ja kylpyhuoneen vuotava putki.

– Riidellään siitä, missä kohtaa vuoto on. Kuuluuko se putken osa, jossa vuoto on, osakkaan vai taloyhtiön vastuulle?

Vastuunjakotaulukko on Kiinteistöliiton lakiasiantuntijoiden laatima kirjanen, joka käsittelee kunnossapitovastuun jakautumista yhtiön ja osakkaiden kesken.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?