Suomeen syntyvä osakesäästötili kiristää pankkien kilpailua – näin se vaikuttaa sinun talouteesi

Julkaistu:

Uusi osakesäästötili voi synnyttää markkinoilla kilpailua hinnoittelussa ja oheispalveluissa, uskotaan Nordnetillä ja OP:lla. Osakesäästötilit saattavat hiukan vähentää rahastosijoittamista.
Suunnitelmat uudesta palvelusta ovat kuitenkin vasta alkuvaiheessa, koska eduskunta hyväksyi osakesäästötilin vasta tällä viikolla. Tilejä on mahdollista avata ensi vuoden alusta alkaen.

Nordnet haluaa tarjota osakesäästötilin heti ensi vuoden alusta. Uuden palvelun suunnittelu on kuitenkin vielä aivan alkuvaiheessa, Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen sanoi Taloussanomille torstaina.

– Yksityiskohtia ei ole vielä kerrottavaksi. Olemme odottaneet, että esitys hyväksytään eduskunnassa. Taustatyötä olemme kyllä tehneet.

Nordnetillä on jo olemassa hieman Suomen uutta osakesäästötiliä vastaavat sijoitussäästötilit Ruotsissa ja Norjassa. Ruotsissa ISK-tilin (investeringssparkonto) kautta voi sijoittaa kaikkiin sijoitusinstrumentteihin, kun taas Norjassa ASK-tili (aktiesparkonto) vastaa enemmän Suomen tulevaa osakesäästötiliä.
Nordnet joutuu kuitenkin rakentaman Suomeen kokonaan oman järjestelmänsä. Sen vuoksi yhtiössä ei ole vielä keskusteltu hinnoittelustakaan muuten kuin miettimällä vaihtoehdot, Tuppurainen kertoo.

Hän uskoo, että Suomen osakesäästötileillä tulee todennäköisesti olemaan jokin välityspalkkio kaupankäynnissä niin Nordnetillä kuin muillakin palveluntarjoajilla. Nykyisillä tavallisilla arvo-osuustileillä tilanne on sama. Välityspalkkiot voivat olla minimipalkkioita tai prosentuaalisia palkkioita.

Sen lisäksi voidaan asettaa joko kiinteä tai prosentuaalinen kuukausimaksu osakesäästötilille. Prosenttiosuus perustuisi tilillä olevien varojen määrään.

– Nämä molemmat vaihtoehdot ovat todennäköisesti kaikkien toimijoiden pöydällä, Tuppurainen sanoo.

Norjassa ja Ruotsissa Nordnetillä ei kuitenkaan ole mitään kiinteää tai prosentuaalista maksua tilissä, vaan ainoastaan välityspalkkio.

Suomessa osakesäästötilille voi tallettaa yhteensä enintään 50 000 euroa, jotka sijoitetaan pörssiosakkeisiin. 50 000 euron rajoitus ei koske osakkeiden mahdollista arvonnousua, vaan ainoastaan tilille sijoitetun rahan määrää.

Osakesäästötilin sisällä ei veroteta osinkoja, vaan ne voi esimerkiksi sijoittaa uudelleen. Osinkotuotot verotetaan osana tilin tuottoa vasta siinä vaiheessa, kun rahoja nostetaan tililtä pois. Myös mahdollisia myyntivoittoja verotettaisiin tuossa vaiheessa suhteessa tililtä nostettavan summan suuruuteen.

Norjassa ja Ruotsissa hintakilpailua

Tuppurainen kertoo, että Norjassa ja Ruotsissa sijoitussäästötilit ovat synnyttäneet hintakilpailua toimijoiden välille.

– Norjassa hintakilpailua on ollut välityspalkkioissa ja lisäpalveluissa. Lisäpalveluita voi olla esimerkiksi kaupankäyntiluotto.

Sijoittajat ovat innostuneet tileistä molemmissa maissa.

– Varsinkin Ruotsissa, mistä on pidempää historiaa, ollaan nähty, että siellä alkaa olla kohta jo kolme miljoonaa ISK-tiliä ruotsalaisilla. Se on todella suosittua.

Ruotsissa ISK-tili tuli käyttöön vuonna 2012.

Myös OP:lla osakesäästötilipalvelun kehittäminen ja hinnoittelu ovat vielä alkuvaiheessa, kertoo OP:n pankkitoiminnan varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen Taloussanomille.

– Kyselemme nyt asiakkaiden näkökulmaa ja kehitämme palvelua niiden toiveiden mukaan. Ei ole vielä olemassa mitään aikataulua tai hintaa, Kalajainen sanoo.

Kalajaisen mukaan tärkeää on varsinkin palvelun helppo käytettävyys, jotta mukaan saataisiin aivan uusiakin sijoittajia, joille osakemaailma ei ole entuudestaan tuttu.

Hän uskoo, että edessä on normaaliin tapaan kilpailua eri pankkien ja palveluntarjoajien välillä.

– En osaa tässä kohtaa nähdä mitään hirveän erityistä hintakilpailua. Toki varmasti kun on uusi, hieno tuote, sille halutaan asiakkaita. Varmaan sen mukaan se hinta ajanoloon kehittyy, hän sanoo.

Osakesäästämisessä tarvitaan tietoa

Nordnetin Tuppurainen odottaa, että Suomessa on luvassa mielenkiintoinen loppuvuosi, kun eri toimijat tuovat markkinoille osakesäästötilipalveluitaan.

Hän kertoo, että lisäpalveluja voidaan tarjota esimerkiksi asiakkaille, joille osakesijoittaminen ei ole tuttua ja ovat saattaneet aiemmin sijoittaa rahastojen kautta tai ei ollenkaan.

– Vaikka osakesäästötili tekee suorista osakesijoituksista houkuttelevampia, se ei muutu mihinkään, että sijoittajan täytyy tietää, mitä osaketta ostaa milloinkin. Siitä kysymyksestä ei pääse yli, hän sanoo.

– Se on unohtunut tässä keskustelussa, että kaikista niistä, jotka ovat ennen säästäneet rahastoihin, ei voi tulla yhtäkkiä osakesäästötilisäästäjiä.

Tuppurainen uskookin, että kilpailussa pärjäävät ne toimijat, jotka voivat auttaa ja tukea asiakkaitaan osakevalinnassa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Hän arvioi myös, että osakesäästötilit saattavat hiukan vähentää rahastosijoittamista.

– Nythän tässä tuodaan suora osakesijoittaminen yksityissijoittajille vähän houkuttelevammaksi rahastosäästämisen rinnalle, kun verohyödyt tulevat mukaan. Osa ihmisistä sijoittaa kuitenkin jatkossakin rahastojen kautta, hän sanoo.

OP:n Kalajainen uskoo, että rahastosäästäjät eivät ehkä näe osakesäästötiliä joko-tai-vaihtoehtona, vaan haluavat jatkaa myös rahastosäästämistä mahdollisen osakesäästötilin rinnalla.

– Jos lähtee yksittäisiin osakkeisiin sijoittamaan, täytyy olla paremmin perillä asioista. Ehkä sellaiset aktiivisemmin markkinaa seuraavat voivat olla aktiivisempia osakesäästäjiä, eivätkä kaikki rahastosäästäjät ehkä haluakaan seurata itse osakemarkkinoita, hän sanoo.

Kalajainen kertoo, että OP:lla on kuitenkin laaja sijoitustutkimusyksikkö, jota voidaan tarvittaessa hyödyntää osakesäästötilipalveluissa.

Hiljeneekö osakekauppa loppuvuonna?

Tuppurainen uskoo, että osakesäästötilin lanseeraus ensi vuoden alussa saattaa hieman hiljentää osakekaupankäyntiä tämän vuoden lopulla, mutta ei suuresti.

– Me olemme arvioineet, että kaupankäyntiaktiviteetti ja vaihto Helsingin pörssissä tulee laskemaan vuoden viimeisen neljänneksen aikana, mutta ei välttämättä kovin paljon aikaisemmin.

Tuppurainen ennustaa, että yksityissijoittajat voivat loppuvuonna lykätä ostoja seuraavalle vuodelle, jolloin ostot voi tehdä uudelle osakesäästötilille. Osakesäästötilille voi tallettaa vain rahaa, eikä sinne saa siirtää jo aiemmin ostettuja osakkeita.

Toisaalta loppuvuonna voi syntyä enemmän myyntiä, jos sijoittajat haluavat myydä sijoituksia verotussyistä tai saadakseen rahaa uusiin sijoituksiin osakesäästötilille.

– En usko, että kaupankäynti kuitenkaan täysin lopahtaa loppuvuonna.

OP:n Kalajainen ei puolestaan usko, että kaupankäynti hiljenee tänä vuonna osakesäästötilin käynnistymisen alla.

– Kyllä ne kaupankävijät käy enemmän sitä kauppaa oman tilanteensa ja markkinan mukaan. En usko, että kukaan jää erityisesti odottamaan osakesäästötiliä ja jättäisi jotain hyviä kauppoja tekemättä sen takia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Synkkä arvio ekonomistilta: Eläkkeiden pienentäminen on hyvin todennäköistä

  2. 2

   Posti vähentää Suomesta – PAU: tarjoaa irti­sanotuille samoja töitä Tallinnasta, Viron palkoilla

  3. 3

   Sunny Car Centerin toimitusjohtajan jättipalkankorotuksesta riidellään käräjillä

  4. 4

   Politiikoilta tyly tuomio Carunan hinnankorotuspuheille: ”Kohtuutonta”, ”puhdasta rahastusta”

  5. 5

   Taksien jättiselvitys paljastaa uudistuksen voittajat ja häviäjät: Hinnat nousseet ympäri Suomen, Kela-kyydeissä jopa vaaratilanteita

  6. 6

   Maatalousministeri sai 116 000 euroa maa­taloustukia – yhteensä tukia maksettiin noin 2 miljardia

  7. 7

   Soten romuttuminen vei pohjan maakunnille tiloja vuokraavalta sote-yhtiöltä: ”Syksyllä tiedetään, nostetaanko yhtiötä enää ylös”

  8. 8

   Nyt se on selvitetty: näin karkkivero vaikutti kulutukseen – S-ryhmältä massiivinen aineisto

  9. 9

   Disneyn ja Foxin jättidiili varmistui – Simpsonit ja Avatar muuttavat uuteen kotiin

  10. 10

   Eläkeläinen koki saaneensa huoneilmasta terveysongelmia – 40 000 euron riidasta jäi käteen hyvitystä 44,07 euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä arvio ekonomistilta: Eläkkeiden pienentäminen on hyvin todennäköistä

  2. 2

   Taksien jättiselvitys paljastaa uudistuksen voittajat ja häviäjät: Hinnat nousseet ympäri Suomen, Kela-kyydeissä jopa vaaratilanteita

  3. 3

   Posti vähentää Suomesta – PAU: tarjoaa irti­sanotuille samoja töitä Tallinnasta, Viron palkoilla

  4. 4

   Politiikoilta tyly tuomio Carunan hinnankorotuspuheille: ”Kohtuutonta”, ”puhdasta rahastusta”

  5. 5

   Sunny Car Centerin toimitusjohtajan jättipalkankorotuksesta riidellään käräjillä

  6. 6

   Kolmekymppisten eläketilanne näyttää surkealta – Ekonomistit vinkkaavat: Näin varaudut tulevaan rysäykseen

  7. 7

   Posti irtisanoo 59 – Tallinnaan syntyy 14 uutta työtä

  8. 8

   Soten romuttuminen vei pohjan maakunnille tiloja vuokraavalta sote-yhtiöltä: ”Syksyllä tiedetään, nostetaanko yhtiötä enää ylös”

  9. 9

   Yksi luku näyttää, miksi eläkkeiden turvaaminen vaatii jättimäistä uudistusta – näin rajusti palkansaaja voi joutua maksamaan

  10. 10

   Caruna teki hakemuksen viranomaiselle – pyytää lisää aikaa hinnankorotuksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noora Fagerström, 33, hoksasi 7. luokalla, mitä täytyy tehdä – johtaa nyt miljoonabisnestä: ”Enää ei tarvitse miettiä kaupassa, mitä ostaa”

  2. 2

   Rintamamiestalon rakenteista löytyi kosteuspommi – pariskunta vaati 60 000 euron hyvitystä, mutta toisin kävi

  3. 3

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  4. 4

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  5. 5

   Katso itse: Sekoitatko nämä autot toisiinsa? Taksi Helsinki hermostui katukuvaan ilmestyneistä takseista

  6. 6

   Synkkä arvio ekonomistilta: Eläkkeiden pienentäminen on hyvin todennäköistä

  7. 7

   Kolmekymppisten eläketilanne näyttää surkealta – Ekonomistit vinkkaavat: Näin varaudut tulevaan rysäykseen

  8. 8

   Hesburgerin perustaja Heikki Salmela paljastaa karun taustansa – ”Kyllä minun ja vaimoni tarinaa voi jonkinlaisena ihmeenä pitää”

  9. 9

   Takseilla ja välityskeskuksella lihava riita – savolaiskuski arvioi maksavansa 19 000 euron lisäkulut 3 vuodessa: ”Kuin torppareita”

  10. 10

   Kiinteistöliiton uudet linjaukset: Hajulukon avaaminen kuuluu taloyhtiölle, lattiakaivon putsaaminen asukkaalle

  11. Näytä lisää