Viranomainen antoi ohjeet: toimi näin jos Boeing 737 Max -koneiden lentokielto aiheuttaa ongelmia matkantekoosi - Oma raha - Ilta-Sanomat

Viranomainen antoi ohjeet: toimi näin jos Boeing 737 Max -koneiden lentokielto aiheuttaa ongelmia matkantekoosi

Boeing 737 MAX -lentokoneita kuvattuna Boeingin Rentonin-tehtaalla Yhdysvaltain Washingtonissa.

Julkaistu: 13.3.2019 15:20

Boeing 737 Max -koneita ovat Suomessa käyttäneet lentoyhtiöt Norwegian, TUI, Turkish Airlines, Fly Dubai, Icelandair ja Smart Wings.

Boeing 737 Max 8- ja Max 9 -malliset lentokoneet ovat nyt toistaiseksi lentokiellossa Euroopassa.

Kielto saattaa vaikuttaa suomalaisten matkasuunnitelmiin. Kyseisiä koneita ovat Suomessa käyttäneet lentoyhtiöt Norwegian, TUI, Turkish Airlines, Fly Dubai, Icelandair ja Smart Wings.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston ryhmäpäällikkö Satu Toepferin mukaan kuluttaja voi valita kahden vaihtoehdon väliltä, jos hänen lentonsa peruutetaan.

– Kuluttaja voi valita joko lipun hinnan palautuksen tai lennon uudelleenreitityksen. Jälkimmäisen vaihtoehdon kohdalla lentoyhtiön on tarjottava kuluttajalle korvaava lento vastaavilla ehdoilla, Toepfer sanoo.

Siinä tapauksessa, jos peruuntunut lento on ollut osa matkapakettia ja matkajärjestelyt muuttuvat peruuntumisen takia oleellisesti, kuluttaja voi saada hinnanalennusta.

– Matkan peruuntuessa kokonaan kuluttaja taas on oikeutettu saamaan rahansa takaisin, Toepfer sanoo.

Vakio- tai vahingonkorvauksia kuluttaja ei kuitenkaan voi hakea, koska lentokiellossa on kyse poikkeustapauksesta.

Suomessa matkatoimisto Matkavekan järjestämiä Teneriffan matkoja on lennetty kieltoon määrätyillä Boeingin koneilla.

– Perjantaina yksi tällainen lento olisi lähtenyt Teneriffalta Suomeen. Myöhemmin perjantaina sama kone olisi palannut Joensuun kautta takaisin Teneriffalle, Matkavekan myyntijohtaja Hanna Lehtonen kertoo.

Lehtosen mukaan lentoyhtiö Smart Wings on tuonut tilalle nyt toisen koneen.

– Lennot järjestyvät normaalisti, mutta toisenlaisella koneella.

Tjäreborgilta niin ikään on voinut ostaa reittilennoin järjestettyjä matkoja, joista osa on lennetty Boeing 737 Max 8 -konetyypillä.

– Tjäreborgin tilauslennoilla kyseistä konetyyppiä ei kuitenkaan ole ollut käytössä, viestintäpäällikkö Aura Soininen kertoo.

Juttua korjattu 13.3. klo 16:00: Tekstissä luki alunperin, että Tjäreborg olisi myynyt lomalentoja, joita olisi lennetty Boeing 737 Max -koneilla. Näin ei ollut, vaan kyse oli pelkästään reittilennoin järjestetyistä matkoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?