Espoolaispariskunta maksaa 55 euroa kuussa murtosuojauksesta – hälytinkauppa käy, vaikka murrot vähenevät

Julkaistu:

Turvallisuus
Kotien hälytysjärjestelmät ovat kovaa vauhtia kasvava bisnes Suomessa.
EspooKotien murtosuojaukset yleistyvät suomalaisasunnoissa nopeasti. Tämä näkyy niin palvelujen kuin laitteiden myynnin kasvuna.

Yksi asuntonsa suojanneista on espoolainen Leena Jansson, 43. Hän hankki miehensä kanssa hälytysjärjestelmän rivitaloasuntoonsa kaksi vuotta sitten.

Pariskunta törmäsi mainokseen, jossa kehotettiin testaamaan, minkä verran hälytysjärjestelmälle tulisi hintaa omassa kodissa. Jansson teki testin, ja sai pian yhteydenoton turvayritys Verisurelta.

Painavin syy asunnon suojaamiseen oli se, että talon piha on täysin näkösuojassa. Lisäksi Jansson kertoo lukeneensa alueella tehdyistä asuntomurroista.

– Mietimme, että olemme aika paljon pois kotoa, ja tämä on aika suojaisa paikka, Jansson sanoo.

Pariskunta päätyi noin 55 euroa kuukaudessa maksavaan palo- ja murtosuojauspakettiin. Kun talossa on epäilyttävää liikettä, lähtee siitä ilmoitus hälytyskeskukseen ja puhelimeen.


Järjestelmä on hälyttänyt useampaan kertaan. Hämärämiesten liikkeistä ei ole kuitenkaan ollut kyse, vaan syynä ovat olleet itse vahingossa laukaistujen hälytysten lisäksi muun muassa ikkunaan lentänyt lintu ja päivähoidossa ollut koira.

– Onpahan tullut testattua, että toimii. Jos meillä on häiriötä, siitä tulee heti ilmoitus, Jansson hymähtää.

Jansson sanoo maksavansa mielellään mielenrauhasta kuukausimaksun. Tämä pitää paikkansa erityisesti kesällä, kun myös naapurit ovat poissa.

– Eihän täällä mitään arvokasta tai korvaamatonta ole. Mutta ajatus siitä, että joku on tunkeutunut kotiimme, on inhottava, Jansson sanoo.

Iso kasvu odotettavissa

Markkinatutkimus- ja konsulttiyhtiö Global Market Insightsin arvion mukaan valvontakameroiden myynti kasvaa 20 prosentin vuosivauhdilla ainakin vuoteen 2024 asti. Silloin markkinan arvon lasketaan ylittäneen 20 miljardin dollarin rajan.

Suomen suurimmalla kodin turvallisuusratkaisuja tarjoavalla yrityksellä Verisurella on asennettuja järjestelmiä 80 000, joista yrityksiä on muutama tuhat ja loput yksityishenkilöitä. Suojausten piirissä on 350 000 ihmistä. Yhtiö kertoo kasvattaneensa asiakaskuntaansa 15–20 prosentin vauhdilla, eikä kasvu ole taittumassa.

– Kasvava tahti mielenrauhalle ja turvallisuuden tunteelle on nähtävissä. Se tulee ennusteidemme mukaan jatkumaan, Verisuren toimitusjohtaja Alexander Gräsbeck arvioi.

Gräsbeckin mukaan kaksi kolmannesta suomalaisista järjestelmistä on pääosin omatoimisesti hankittuja ja asennettuja sireenejä tai asunnon omistajan omaan sovellukseen ilmoituksen antavia järjestelmiä. Viimeinen kolmannes Suomen kotien hälytysjärjestelmistä on palveluita, jotka on kytketty hälytyskeskuksiin. Nämä kattavat noin 7 prosenttia suomalaisista kodeista. Ruotsissa vastaava luku on noin 20 ja Norjassa 30 prosenttia.

Tyypillinen Verisuren hälytysjärjestelmän ottaja on rivi-, omakoti- tai paritalossa asuva perhe. Murtosuojauksen ohella pakettiin otetaan yleensä myös paloturva- ja vesivuotovahti, hälytyksen tekevä turvapainike sekä mahdollisuus etähallintaan kännykällä.

Hankinnalle tulee hintaa asunnon koosta riippuen yleensä 600–1 000 euroa vuodessa. Vain 10 prosenttia tyytyy pelkkään murtosuojaan.

Tilastokeskuksen mukaan asuntomurtojen määrä on ollut laskussa useamman vuoden ajan. Tammi–maaliskuussa 2018 ilmoitettiin 907 asuntomurtoa, kun vuotta aiemmin luku oli 1 031 ja vuonna 2014 peräti 1 368. Silti hälytysjärjestelmien suosio kasvaa.

Gräsbeckin mukaan asetelman taustalla on halu huolettomaan asumiseen ja siihen, että joku valvoo ihmisten puolesta. Järjestelmien yleisyyteen vaikuttaa ihmisten lisääntynyt tietoisuus niistä, parantunut käyttäjäystävällisyys sekä mahdollisuus seurata kännykällä kodin tapahtumia. Lisäksi halu suojautua palo- ja vesivahingoilta houkuttelevat.

– Taustalla on enemmän kuin pelkät murtotilastot, Gräsbeck sanoo.

 

Taustalla on enemmän kuin pelkät murtotilastot.

Helsingin Sanomat kirjoitti joulukuussa siitä, miten taloyhtiöiden postilaatikoihin liimattavat tarrat ärsyttävät monia. Niiden koetaan alleviivaavan asuntoja, joihin ei ole ostettu murtosuojausta.

Asiasta käytiin jonkin verran keskustelua. Gräsbeckin mukaan keskustelulla ei ole ollut vaikutusta Verisuren toimintatapoihin.

– Näkemyksemme on, että tarrat ennaltaehkäisevät. Alueilta ja taloyhtiöitä, joissa on tarroja, pyritään karttamaan. En osaa ottaa kantaa siihen, onko se lisännyt tai vähentänyt kysyntää.

Kilpailu ei välttämättä laske hintoja

Kilpailu Suomessa kiristyy. Turvallisuusalalla on tehty isoja yrityskauppoja viime vuosina. G4S Suomi ja Turvatiimi päätyivät norjalaisomistukseen vuonna 2016. Lopputuloksena syntyivät Avarn Security ja Sector Alarm, joka myy palveluita koteihin ja kilpailee Verisuren kanssa.

Viime vuoden lopulla Suomen kilpailuviranomaiset hyväksyivät myös ISS:lle kuuluneen Prevent 360 siirtymisen Avarn Securitylle.

Alan lisääntyvä kilpailu ei ole Verisuren Gräsbeckin mukaan näkynyt kysynnän vähenemisenä. Hän ei osaa sanoa, vaikuttaako kilpailu hintaan. Yhtiö kilpailee ensisijaisesti palvelun laadulla ja tuotevalikoimalla.

Muutosta on silti ilmassa, sanoo turvallisuusalan tutkija ja dosentti Jyri Paasonen.

– Jos vertaa Norjaan tai Ruotsiin, Suomessa kilpailu kuluttajamarkkinoilla on ollut hiljaisempaa. Sen vuoksi alalla on ollut liikehdintää, ja norjalaiset ovat Suomeen rantautuneet yrityskaupoilla. He näkevät, että täällä olisi erityisesti kuluttajamarkkinoilla paljon otettavaa, Paasonen toteaa.

– Siellä on tehty tarkkaan markkina-analyysia sen suhteen, kannattaako meidän markkinoillemme tulla, Paasonen jatkaa.

Paasosen mukaan tähtäimessä ovat nimenomaan yksityishenkilöt ja jossain määrin pienet ja keskisuuret yritykset. Niin Verisuren kuin Avarnin Secror Alarmin myyjät kiertävät ovelta ovella turvaratkaisuja myymässä.

Paasosen mukaan markkinointi Suomessa on kansainvälisesti katsoen varsin maltillista.

– Aika asiallista se on pääasiassa ollut. Pelolla myymistä ei juuri ole, mihin markkinointi voisi helposti mennä. Toki riskit ja ongelmatkin ovat isompia monissa muissa maissa, Paasonen sanoo.

– Suomessa on aika pieni riski joutua asuntomurron kohteeksi. Sitä ei saisi kuitenkaan vähätellä, sillä aaltoja on aina. Tietyllä alueella voi tapahtua lyhyellä ajalla useita murtoja.

Paasonen jää pohdiskelemaan sitä, millainen ristiriita murtojen vähenemisen ja turvabisneksen kasvun välillä on.

– Medialla on varmasti roolinsa siinä. Lisäksi tekniikka on kehittynyt paljon, ja laitteet sekä järjestelmät ovat halventuneet.

Turvattomuuden tunteeseen saattaa vaikuttaa asian otsikoissa pysyminen. Esimerkiksi poliisi tiedottaa syksyisin asuntomurtojen lisääntymisestä, mutta kyse on kausivaihtelusta. Tavallisille ihmisille tämä saattaa kuitenkin näyttäytyä murtojen määrän yleisenä kasvuna.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmekymppisten eläketilanne näyttää surkealta – Ekonomistit vinkkaavat: Näin varaudut tulevaan rysäykseen

  2. 2

   Nyt se on selvitetty: näin karkkivero vaikutti kulutukseen – S-ryhmältä massiivinen aineisto

  3. 3

   Katso itse: Sekoitatko nämä autot toisiinsa? Taksi Helsinki hermostui katukuvaan ilmestyneistä takseista

  4. 4

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  5. 5

   Maataloustukia myönnettiin viime vuonna noin 2 miljardia euroa

  6. 6

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  7. 7

   Kalojen vienti lisääntyi  –  norjalaiset lohet uivat Suomen kautta

  8. 8

   Osaisitko ratkaista tämän yksinkertaiselta näyttävän yhtälön? Matemaatikot etsivät vastausta satoja vuosia, ja nyt se on löytynyt

  9. 9

   Norwegian-pomo: ”Iso osa organisaatiostamme tekee töitä päivät ja yöt ratkaistakseen ongelmat”

  10. 10

   Sähkön siirtohinnat nousivat taas – katso, miten 77 yhtiötä laskuttaa eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  2. 2

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  3. 3

   Osaisitko ratkaista tämän yksinkertaiselta näyttävän yhtälön? Matemaatikot etsivät vastausta satoja vuosia, ja nyt se on löytynyt

  4. 4

   Katso itse: Sekoitatko nämä autot toisiinsa? Taksi Helsinki hermostui katukuvaan ilmestyneistä takseista

  5. 5

   Yksi luku näyttää, miksi eläkkeiden turvaaminen vaatii jättimäistä uudistusta – näin rajusti palkansaaja voi joutua maksamaan

  6. 6

   Osakas raivosi, häiritsi työmiehiä ja huuteli vuosien ajan – iäkkäät naapurit eivät uskaltaneet viettää aikaa pihalla

  7. 7

   Norwegian-pomo: ”Iso osa organisaatiostamme tekee töitä päivät ja yöt ratkaistakseen ongelmat”

  8. 8

   Eläketurvakeskus: Työeläkemaksu mahdollista pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti

  9. 9

   Sähkön siirtohinnat nousivat taas – katso, miten 77 yhtiötä laskuttaa eri puolilla Suomea

  10. 10

   SuPer ja Tehy: Hoitohenkilöstön palkkoja nostettava enemmän kuin miesvaltaisilla aloilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noora Fagerström, 33, hoksasi 7. luokalla, mitä täytyy tehdä – johtaa nyt miljoonabisnestä: ”Enää ei tarvitse miettiä kaupassa, mitä ostaa”

  2. 2

   Rintamamiestalon rakenteista löytyi kosteuspommi – pariskunta vaati 60 000 euron hyvitystä, mutta toisin kävi

  3. 3

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  4. 4

   HS: Kotipizzan uusi pomo maistoi suomalaisten suosikkipizzaa: ”Norjassa sellaista ei söisi kukaan”

  5. 5

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  6. 6

   Tuoreet laskelmat kertovat kolmekymppisten koruttoman kohtalon – näin vauvojen vähyys syö tulevat eläkkeet

  7. 7

   Hesburgerin perustaja Heikki Salmela paljastaa karun taustansa – ”Kyllä minun ja vaimoni tarinaa voi jonkinlaisena ihmeenä pitää”

  8. 8

   Uusi ohjeistus: Ilmanvaihdon sulkeminen yöksi tuo miljoonasäästöt – asiantuntijat kertovat, kuinka ongelmat väistetään

  9. 9

   Takseilla ja välityskeskuksella lihava riita – savolaiskuski arvioi maksavansa 19 000 euron lisäkulut 3 vuodessa: ”Kuin torppareita”

  10. 10

   Kiinteistöliiton uudet linjaukset: Hajulukon avaaminen kuuluu taloyhtiölle, lattiakaivon putsaaminen asukkaalle

  11. Näytä lisää