Oma raha

Talousvalmentaja antaa 17 vinkkiä: Näillä arjen valinnoilla säästät useita satasia

rac

Julkaistu:

Jo muutaman euron kertasäästöllä ruokakaupassa voi vuositasolla säästää jo monta sataa euroa, vinkkaa talousvalmentaja Sanna Spårman.
Jos oman talouden raha-asioita ei ole miettinyt sen kummemmin, on tyypillistä, että yleensä kaikki mikä tulee, myös menee. Isomman laskun tullen talous saattaa jopa notkahtaa niin, että pitää turvautua kalliiseen lainarahaan, esimerkiksi pikavippeihin.

– Aika harvalla jää säästöön rahaa riippumatta siitä, tienaako kuukaudessa 1 500 euroa tai 2 500 euroa. Se on inhimillistä, sillä yleensä talous on viritetty äärimmilleen tulojen ja menojen suhteen, toteaa talousvalmentaja Sanna Spårman.

Spårman myöntää, että säästäminen itsessään on aika puiseva ajatus. Siksi moni tyytyykin vain sanomaan, että pitäisi säästää, mutta konkreettiset toimet säästämisen aloittamiseksi jäävät tekemättä. Monista myös pienet, muutaman euron säästövinkit saattavat tuntua turhauttavilta.

– Kuitenkin elämässä tulee risteyskohtia tai yllättäviä kolahduksia, jotka vaatisivat pelivaraa. Monen talous ei kestä edes yllättävää sadan euron laskua, Spårman sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
 • Lisää säästövinkkejä näet yllä olevalta videolta.
Yksi syy siihen, miksi rahaa ei jää säästöön, ovat talousvalmentajan mukaan sosiaaliset paineet, jotka ajavat materialismiin:

– Ihmiset ajattelevat, että tulojen pitää näkyä elintasossa. Se näkyy esimerkiksi niin, että palkankorotuksen myötä ostetaan isompi auto, vaikka perhekoko ei sitä vaatisi.

Tavallisesta arjesta löytyy kuitenkin monta hetkeä, jolloin voi omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, että rahaa voisi jäädä säästöönkin. Aiempaa järkevämpi taloudenpito vaatii vain ryhtiliikkeen ja oman ajattelun muuttamista.

Spårman ylläpitää Facebookissa Talous tasapainoon -ryhmää äideille, jotka ovat kiinnostuneita omasta taloudestaan ja säästämisestä.

– Moni kokee oppivansa parhaiten vertaistensa kanssa. Mukana on myös isoäitejä.


Ota nämä kikat tavoiksi

1) Säästä ensin itsellesi

Säästämisen tulisi olla yhtä säännönmukaista kuin sähkölaskujen maksamisen. Jos haluat varmistaa, että palkasta jää rahaa säästöön, siirrä tietty summa sivuun jo palkkapäivänä ennen muiden kiinteiden kulujen maksamista. Jos maksaa kaikki muut laskut ja elää neljä viikkoa, on aika varmaa, että tili on loppukuusta jo aika tyhjä, eikä rahaa jää säästöön automaattisesti.

– Uutta tapaa pitää harjoitella ainakin vuoden verran säännöllisesti niin, että siitä tulee vähitellen rutiini, Spårman muistuttaa.

2) Mieti päämäärää

Jos haluat säästää rahaa, mutta et mieti, minkä vuoksi säästät, mieli ei todennäköisesti tue tavoitetta, ja homma jää alkuinnostuksen jälkeen.

Säästämiseen tarvitsee motivaation, ja motivaatiota tulee osata ruokkia sopivalla tavalla.

– Kun asettaa päämäärän, säästämiselle tulee tavoite. Matkan varrella itseään on hyvä muistuttaa itseään siitä, miksi säästää.

3) Vie säästöt pois silmistä

Jos säästetyt rahat näkyvät aina verkkopankkia käytettäessä tilillä, niitä tulee kiusaus käyttää esimerkiksi lentotarjousten tullen.

– Kun avaa tilin toiseen pankkiin, jota ei näe päivittäin ja jonka käyttäminen ei ole aivan helppoa, raha voi säilyä paremmin. Kun raha on pois silmistä, se on myös pois mielestä, Spårman vinkkaa.


4) Mieti, mistä saisit lisää tuloja

Menoista ei voi tinkiä loputtomasti. Kun mistään ei enää voi säästää, voi miettiä keinoja, joilla voi saada lisätuloja. Airbnb:n kautta voi vuokrata asuntoaan ja BloxCarin kautta autoaan. Myös lastentarvikkeita voi vuokrata eteenpäin. Myös kirpputorilla myyminen voi olla yksi tulonlähde.

– Omaa osaamistakin voi myydä. Nykyisin lisätulojen hankkiminen kevytyrittäjyyden kautta on paljon aiempaa helpompaa, Spårman toteaa.

5) Pistä luottokortti jäihin

Usein ajatellaan, että luottokortti on yksi tulonlähde, jota voi lyhentää samalla tavalla kuin sähkölaskua.

– Luottokortti ei ole tulonlähde. Sitä käyttäessäsi maksat jo elettyä elämää korkojen kera. Se on parempi panna jäihin, ja elää tulojen mukaan, Spårman kannustaa.

6) Älä ostostele - vaan osta harkiten

Älä osta kaikkea mitä tarvitset vaan vain sitä, mitä ilman et tule toimeen. Shoppailu perustuu usein jonkin tunteen turruttamiseen: toiset palkitsevat itsensä suklaalla ja toisen shoppailevat. Ostosteluun on myös helppo jäädä koukkuun:

– Kun opettaa itsensä siihen, että palkitsee itsensä ostostelemalla, siitä tulee helposti tapa.

Usein myös ajatellaan, että ”tarvitsen uudet kengät” tai ”tarvitsen uuden laukun”. Kyse on harvoin oikeasta tarpeesta vaan useimmiten kyseessä on halu.

– Jos kahvinkeitin hajoaa, uuden kahvinkeittimen hankkiminen tulee tarpeeseen, Spårman kuvailee eroa.


7) Haasta itsesi minibudjettiin

Sanna Spårman vertaili äskettäin eri kauppaketjujen hintatasoa ostaessaan omalle kolmihenkiselle perheelleen kolmen päivän ruokia.

– Kävin kolmessa isossa ruokakaupassa. Hintaero edullisimman ja kalleimman kaupan välillä oli 3,67 euroa. Kertasummana se ei ole paljon, mutta tekee kuukaudessa 36 euroa ja vuositasolla jo 440 euroa. Silläkin summalla saisi kirittyä hyvin omaa säästötavoitetta.

8) Vertaile hintoja

Yhdessäkin kaupassa on usein samaa tuotetta eri valmistajilta. Tietoisempaan kulutukseen voi päästä jo vertailemalla esimerkiksi kaupan kalleimman ja edullisimman tuotteen hintoja.

– Itselläni silmät avautuivat omaa ostoskorivertailua tehdessäni. Esimerkiksi ketsuppia löytyi edullisimmillaan 51 sentillä, ja kalleimmillaan se oli jo kolme euroa. Usein kauppojen omat merkkituotteet ovat selkeästi edullisempia.

Suuria hintaeroja löytyy myös esimerkiksi kahvissa, lihoissa ja riisissä.

– Edullisin riisikilo maksoi 64 senttiä ja kallein 2,5 euroa. Huomasin myös, että usein kalleimmat tuotteet sijaitsivat usein silmän korkeudella, ja edullisimpia sai kyykistellä alahyllyiltä, Spårman kuvailee.

9) Asu todellisen tarpeen mukaan

Nykyisin on tapana asua isoissa neliöissä ja usein esimerkiksi lapsen syntyessä muutetaan jo isompaan asuntoon, jotta vauvalla olisi oma huone. Kulut pitäisi kuitenkin osata suhteuttaa omiin tuloihin riippumatta siitä, onko iso- vai pienituloinen.

– Usein ajatellaan, että kun on rahaa, sen täytyy näkyä jossakin ja esimerkiksi palkankorotuksen myötä hankitaan isompi asunto. Vaan voisiko se näkyä vähän myöhemmin? Esimerkiksi palkankorotuksen voisi sijoittaa ensin, ja hankkia sitten myöhemmässä vaiheessa sen isomman asunnon suuremmalla omalla rahoituksella, Spårman suosittaa.

Monille asunnonomistajille vuosittaiset kiinteistöverot ja vakuutukset saattavat tulla yllättävinä kuluina.

– Harvoin toistuvat maksut on syytä allokoida siten, että ne ottaa huomioon kuluerinä joka kuukausi. Tällöin laskut eivät tunnu niin isoilta, kun niihin on varannut rahat jo etukäteen esimerkiksi säästötilille.


10) Kilpailuta puhelin, netti ja vakuutus – tasaisin väliajoin

Puhelin- ja nettiliittymät, sähköt ja vakuutukset kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, yleensä hintaa saa aina vähän nipistettyä.

– Ja usein kun vaihtaa sähköntarjoajaa, vaihdosta voi saada vielä hyvityksen seuraavalle laskulle.

Vakuutusten suhteen kannattaa katsoa, että mitä kaikkea tarjous pitää sisällään. Edullisin ei välttämättä ole se paras vaihtoehto.

11) Vertaile autorahoituksia

Auto voi suuri menoerä perheissä. Todella moni ostaa uuden tai uudehkon auton katsomatta, paljonko osamaksun korko on.

– Usein niissä saattaa olla jopa kuuden prosentin vuosikorko. Jos voi joustaa automerkin suhteen, kannattaa käydä vertailemassa useammassa liikkeessä myös rahoitustarjouksia, ja katsoa, kuinka alas sen voi saada, Spårman vinkkaa.

Kun auton on saanut maksettua, kannattaa jatkossakin pistää sama summa talteen kuukausittain.

– Näin seuraavan auton voi hankkia vähemmällä velkarahalla.


12) Varaudu autoilun todellisiin kuluihin

Kun auton kuluja lasketaan, moni ottaa huomioon vain lyhennyksen, polttoaineet ja vakuutukset. Todellisiin vuosikuluihin kuuluvat kuitenkin myös mahdollinen dieselvero, Trafi-maksut, vuosihuollot, kuluvat osat sekä auton kesä- ja talvirenkaat.

– Jälkimmäiset, harvoin toistuvat menot ovat usein ihmisten mielestä yllättäviä menoja, vaikka ne ovat ihan yleisiä. Auton kustannuksia laskiessa kannattaa huomioida todelliset kulut ja varautua niihin. Silloin talouskin kestää paremmin.

– Myös esimerkiksi BloxCarin kautta omaa autoa vuokraamalla voi saada omia kuluja alemmaksi.

13) Kun lapsi kasvaa, kulut kasvavat

Lapsen hoito- ja elinkustannukset ovat pienimpiä silloin kun lapsi on pieni, ja kasvavat iän myötä. Lapselle kannattaa alkaa säästää jo silloin kun hän on pieni, näin esimerkiksi on mahdollista kerätä säästöä tulevien vuosien kuluihin.

– Esimerkiksi kilpatasolla harrastusmaksuihin voi mennä useita satoja euroja kuukausittain.

14) Lataa lomarahaa luottokortille etukäteen

– Yllättävän harvat säästävät rahat matkaan etukäteen. Jos onnistuisi säästämään matkakassaa etukäteen 50–100 eurolla kuussa, se auttaisi jo paljon, Spårman suosittaa.

Reissurahaa saa kerralla näppärästi myös veronpalautuksista ja lomarahoista.

Lomailussakin voi säästää pitkän pennin vertailemalla sekä pakettimatkoja että omatoimimatkojen hintoja. Esimerkiksi Ebookersin, Momondon ja Skyscannerin sivuilta näkee näppärästi lentohinnat.

– Koulujen syys- ja hiihtolomaviikoilla matkustaessa tietää jo etukäteen, että matkasta joutuu maksamaan enemmän. Kannattaisi miettiä, että olisiko mahdollista matkustaa sen sesongin ulkopuolella. Oma perheeni esimerkiksi matkustaa syyskuussa ja huhtikuussa.

Luottokorttiakin voi maksaa etukäteen. Jos esimerkiksi tietää, että lähtee kahden kuukauden päästä reissuun, matkakassan voi tankata kortille etukäteen. Sitten ei tarvitse odottaa kämmenet hiessä luottokorttilaskun tupsahtamista loman jälkeen.


15) Tarkastele harrastuskuluja

Monien kuntokeskusten kuukausimaksut lähentelevät jo sataa euroa.

– Asiakkaani karsivat kuukausittaisista salimaksuista ihan ensimmäisenä, Sanna Spårman kertoo.

Harrastuksesta ei tarvitse luopua kokonaan, mutta jos ei esimerkiksi käytä kaikkia kuntokeskuksen palveluita, voisi miettiä, onko salijäsenyys mahdollista vaihtaa edullisemmalle salille.

– Nyt on tullut paljon kuntosaleja, joissa on edullisemmat kuukausimaksut. Aloittelija voi tehdä paljon myös itse kotona. Ohjattuja tunteja saa myös netin kautta ja jopa Youtubesta, Spårman vinkkaa.

16) Vertaile kosmetiikkaa

Päivittäiskosmetiikan suhteen kallein ei ole aina se paras vaihtoehto.

– Nykyisin ihmiset pitävät paljon luonnonkosmetiikasta, ja tarjontaa on tullut myös edullisempiin kauppaketjuihin. Itse olen lähtenyt hakemaan edullisempia vaihtoehtoja hajusteettomista tuotteista ja olen huomannut, että kun käyttää ei-kemiallisia tuotteita, esimerkiksi shampoon käytön tarve vähenee, Spårman toteaa.

17) Testaa vanhan kansan siivousniksejä

Pesuaineissa saa suuren säästön käyttämällä esimerkiksi pyykinpesussa marseillesaippuaa ja riittoisaa, tahroja poistavaa sappisaippuaa.

– Peruspyykki tulee niillä puhtaaksi, mutta lasten tahraisiin vaatteisiin tarvitsee jämäkämpiä aineita, Spårman kertoo.

Jos kotona siivoaa usein, ei edes tarvitse jämeriä pesuaineita. Vanhan kansan etikka-, ruokasooda- ja sitruunanikseillä saa myös omaa kemikaalikuormaa pienemmäksi.

– Nyt on tullut myös paljon ekologisia ja hajusteettomia tuotteita, joiden hinnat ovat koko ajan aiempaa järkevämpiä. Itse olen ostanut näitä esimerkiksi nettikaupoista.

Millainen on sinun säästövinkkisi? Kerro se kommenttikenttään!

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS: Uusi pikavippiyhtiö markkinoi lainoja avoimesti luottotietonsa menettäneille

  2. 2

   Kuluttaja-asiamies varoittaa Viagogosta – jo 500 yhteydenottoa lippuvälittäjästä

  3. 3

   Espoolaispariskunta maksaa 55 euroa kuussa murtosuojauksesta – hälytinkauppa käy, vaikka murrot vähenevät

  4. 4

   ”Heitä nyt sitä löylyä, saatana”, sanoi pelipomo amerikkalaiselle – näin suomalaispeliä viedään maailmalle

  5. 5

   Danske Bank lopettaa toimintansa Baltiassa ja Venäjällä

  6. 6

   Työryhmä ehdottaa kuntaeläkkeiden avaamista kilpailulle – Keva jaettaisiin kahtia

  7. 7

   Kuva kertoo, miltä näyttää vuokrien ikinousu – ”Näkyvissä ei ole sellaista, joka kääntäisi suunnan”

  8. 8

   Fivan rahanpesuselvitys Nordeasta siirtyi poliisille

  9. 9

   VR perustaa tytäryhtiön Venäjälle

  10. 10

   Avointen työpaikkojen määrä kasvoi – yli puolet vaikeasti täytettäviä, pulaa muun muassa puheterapeuteista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaispariskunta maksaa 55 euroa kuussa murtosuojauksesta – hälytinkauppa käy, vaikka murrot vähenevät

  2. 2

   Töölöläinen taloyhtiö päätti muuttaa ullakon asunnoiksi – hyvä diili muuttuikin painajaiseksi

  3. 3

   HS: Uusi pikavippiyhtiö markkinoi lainoja avoimesti luottotietonsa menettäneille

  4. 4

   Lidlin jauhelihassa taas salmonellaepäily – keskeyttää yhteistyön lihatalon kanssa

  5. 5

   Kuluttaja-asiamies varoittaa Viagogosta – jo 500 yhteydenottoa lippuvälittäjästä

  6. 6

   Kuva kertoo, miltä näyttää vuokrien ikinousu – ”Näkyvissä ei ole sellaista, joka kääntäisi suunnan”

  7. 7

   ”Heitä nyt sitä löylyä, saatana”, sanoi pelipomo amerikkalaiselle – näin suomalaispeliä viedään maailmalle

  8. 8

   Avointen työpaikkojen määrä kasvoi – yli puolet vaikeasti täytettäviä, pulaa muun muassa puheterapeuteista

  9. 9

   Joronjälkeä myyvä Auvo, 63, tekee hotellissaan kaiken yksin – ”Heittelen yläpystyyn mummoja, jotka haluavat tanssia”

  10. 10

   Honda vahvisti sulkevansa tehtaansa Britanniassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suuren omakotitalon Helsingistä ostanut pariskunta hämmästyi: minne katosi 140 neliötä?

  2. 2

   Töölöläinen taloyhtiö päätti muuttaa ullakon asunnoiksi – hyvä diili muuttuikin painajaiseksi

  3. 3

   Verottaja jätti Suomen suurimpiin kuuluvasta tapahtumajärjestäjästä konkurssihakemuksen

  4. 4

   Lidlin jauhelihassa taas salmonellaepäily – keskeyttää yhteistyön lihatalon kanssa

  5. 5

   Joronjälkeä myyvä Auvo, 63, tekee hotellissaan kaiken yksin – ”Heittelen yläpystyyn mummoja, jotka haluavat tanssia”

  6. 6

   Huoltomies nukkui pommiin, kieltäytyi töistä, törmäsi liikenteenjakajaan ja aiheutti vesivahingon – miten kävi potkujen?

  7. 7

   ”Rappioveli” sai osansa perinnöstä – Hovioikeus: Äidin 137 000 euron siirrot suosikkipojalleen olivat törkeä kavallus

  8. 8

   Jethro Rostedt avaa oman ravintolan – tältä yökerhossa näytti neljä tuntia ennen avaamista

  9. 9

   Lento myöhästyi 3 tuntia, eikä Ulla, 53, ehtinyt pitkälle jatkolennolleen – OP tai Finnair eivät korvaa yli 700 euron lisäkuluja

  10. 10

   Kohutun hoivayhtiö Attendon osake syöksyy – tulos alitti alhaisimmatkin ennusteet

  11. Näytä lisää