Vanhuksen hoitokotipaikka voi maksaa yli 5000 € kuukaudessa – hinnoittelu kirjavaa, ei mahdollisuutta vertailuun

Paljon hoitoa vaativien vanhustenhoidon hinnoittelu kirjavaa ja asuminen kallista. Eduskunta käsittelee parhaillaan asiakasmaksujen lakimuutosta.

Ympärivuorokautinen eli tehostettu palveluasuminen on kallein asumismuoto ja tarkoitettu fyysisesti heikkokuntoisille tai muistisairauksia sairastaville ikäihmisille.

31.1.2019 7:30

Vanhusten palvelutalojen hinnoittelussa ja laadussa on pitkään tiedossa olleita vakavia puutteita, jotka nousivat jälleen pintaan palveluntuottaja Esperi Caren kohun myötä. Myös ainakin Attendo painiskelee Ylen mukaan samanlaisten ongelmien kanssa.

Kirjavan hinnoittelun toivotaan selkiytyvän, kun asiakasmaksulaki uudistuu. Laki on parhaillaan eduskuntakäsittelyssä. Uusi laki astuisi voimaan aikaisintaan 2020. Hoivakohu luonee lisäpainetta valmistella laki mahdollisimman pian.

Henkilöstövaje ja säästäminen asukkaiden hoivasta ja perustarpeista näyttävät erityisen ankeilta, kun asumista suhteuttaa palveluasumisen kovaan hintatasoon. Vanhainkoteja vastaavien tehostetun palveluasumisen paikkojen päivähinta kuukausihinta voi nousta yli viiden tuhannen euron.

Kuutoskaupungeissa eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Oulussa tehostettu palveluasuminen maksoi toissa vuonna keskimäärin 5 332 euroa kuukaudessa.

Esimerkiksi Helsingissä hintahaitari oli 4 349–5 586 euroa eli keskimäärin 4 799 euroa.

Hinnoittelu on kirjavaa – samoin käytäntö siitä, jääkö asukkaalla yhtään omaa rahaa käyttöön. Esimerkiksi Attendon tehostettu palveluasuminen maksaisi omalla rahalla hoidon, ruuan ja vuokran kanssa 4 150 euroa (katso taulukko alla).

Käytännössä harva maksaa, esimerkiksi Attendon asiakkaista vain pari prosenttia.

Saga Caren Käpylinnassa vuorokausihinta oli noin 163 euroa eli yli 5 000 euroa kuussa. Myös Saga Caressa asumisen maksaa pääosin kunta.

Esperiltä ei ehditty vastaamaan kyselyyn siitä, paljonko esimerkkihoitokodissa palvelupaketin hinta oli. Hintoja ei löydy verkosta.

Jos kuva ei näy, katso se tästä.

– Palveluasumisen pakettien sisältö ei aina täsmää asukkaiden tarpeisiin, ja niitä yritetään sitten sovitella, Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola kertoo.

Hoidon ja hoivan laatuun ja turvallisuuteen liittyvät kysymykset kuuluvat tyypillisesti aluehallintovirastolle. Kuluttajaneuvonta ja kuluttajariitalautakunta käsittelevät vuosittain joitakin hinnoitteluun liittyviä ongelmia.

Kaakkolan mukaan ongelmia on ollut esimerkiksi silloin, jos palveluasunnosta joutuu tilapäisesti hoitoon sairaalaan muutamaksi viikoksi. Valittanut osapuoli katsoo, että pidemmästä poissaolosta pitäisi saada ainakin osittain hyvitystä.

– Tiettyä jäykkyyttä on, ja joustovaraa kaivattaisiin ainakin palveluista, jotka jäävät käyttämättä. Yleiskulut kyllä ovat tyypillisesti kiinteitä, ja esimerkiksi vuokra on tietysti ongelma, kun toista vuokralaista ei voi ottaa tilalle, Kaakkola sanoo.

Kuluttajaviranomainen puuttui joitakin vuosia sitten hinnoitteluun, mutta mitään selkeää vertailua helpottavaa muutosta ei ole tullut.

– Siellä on näitä paketteja eri koostumuksilla, ja ne eivät aina ole vertailukelpoisia.

Näin hinnoittelu toimii

Kun kotona asumisessa tulee ongelmia, kotihoito voi arvioida palvelutarpeen. Jos terveydentila määritellään sellaiseksi, että kotona asuminen ei ole tuettunakaan enää mahdollista, asukkaalla on oikeus palveluasunnon paikkaan.

Hoitokoti voi olla joko kunnallinen tai yksityinen ostopalvelupaikka. Kunta voi myöntää myös palvelusetelin, jos asiakas haluaa itse valita hoivakotinsa. Palvelusetelin suuruus määräytyy paikkakunnan ja asukkaan tulojen perusteella.

Tehostetussa palveluasumisessa ei ole lakisääteistä kattoa käteen jäävälle kuukausituloille, mutta kunnat määrittävät eri suuruisia summia, joita on jäätävä käyttövaraksi. Tehostetun palveluasumisen maksut määräytyvät asukkaan brutto- tai nettotulojen mukaan kuntakohtaisesti.

Vuokraa ja aterioita palveluseteli ei korvaa, eikä sitä myöskään voi käyttää palvelutalojen kevyesti tuettuun asumiseen.

Palvelupakettien lisäksi asukkaat maksavat yleensä itse lääkärin, lääke- ja hygieniamenot, fysioterapian ja jalkahoidot, kampaaja- tai parturipalvelut ja vaatteet.

Kevyesti tuettu palveluasuminen sopii asukkaille, jotka tulevat toimeen lähes itsenäisesti. Sellaiseen hakeudutaan omalla rahalla, mutta asumiseen voi saada Kelan etuuksia. Palvelumaksu on tyypillisesti noin 40 euroa vuorokausi ja päälle tulee vuokra ja muut palvelut.

Paikoin asukas voi saada kotihoidon palvelusetelin, jos hänellä on kotihoidolle kuuluvia palvelutarpeita.

Kalleuden takia syntyy tilanteita, joissa setelin ja asiakkaan nettotulojen yhteissumma elin esimerkiksi noin 4 000 euroa ei välttämättä riitä kattamaan hoidon kuukausikuluja. Jos asiakas ei pysty maksamaan hoitoa tulojen ja palvelusetelin kanssa, hänelle pitää kuitenkin tarjota kaupungin omaa, samantasoista palvelua.

Pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevilta asiakkailta peritään maksukyvyn mukaan määräytyvä hoitomaksu. Maksu on 85 prosenttia asiakkaan nettokuukausituloista. Omaan käyttöön on kuitenkin jäätävä vähintään 108 euroa.

Korjaus 31.1 kello 15.30: Tehostetun palveluasumisen kulut lasketaan joko brutto- tai nettotuloista vaihdellen kuntakohtaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?