Katso, miten keskituloisia verotetaan eri kunnissa: samat tulot, toinen pariskunta maksaa 4 672 euroa enemmän

Suomen kunnista 46 nosti verojaan tänä vuonna. Maakunnista kirein verotus on keskimäärin Keski-Pohjanmaalla, Veronmaksajien selvityksestä käy ilmi.

24.1.2019 5:00

Keskituloinen pariskunta maksaa kireimmin verottavissa kunnissa Honkajoella ja Jämijärvellä 4 672 euroa enemmän veroja vuodessa kuin pienimmän veroprosentin Kauniaisissa, Veronmaksajien selvitys paljastaa.

Veronmaksajat selvitti, paljonko 40 526 euroa ja 48 301 euroa tienaava pariskunta maksaa erilaisia veroja ja veronluonteisia maksuja vuodessa Manner-Suomen eri kunnissa.

Valitut vuositulot perustuvat naisten ja miesten keskipalkkoihin vuonna 2017. Laskelmassa oletetaan pariskunnan kuuluvan kirkkoon eli maksavan kirkollisveroa.

  • Katso kaikkien kuntien veroprosentit ja keskituloisen palkansaajapariskunnan maksamat verot (kunnallisvero, kiinteistövero, kirkollisvero, valtionvero, Yle-vero ja sova-maksut) jutun lopussa olevasta hakukoneesta.

Keveimmin verottavat Manner-Suomen kunnat ovat pääkaupunkiseudulla: ykkösenä on tuttuun tapaan Kauniainen, jossa kunnallisveroprosentti on tänä vuonna 17. Kauniaisten perässä ovat 18 prosentin verollaan Espoo ja Helsinki.

Myös Eurajoen kunnallisveroprosentti on 18, mutta verorasitusta kasvattaa kirkollisvero, joka on 0,6 prosenttiyksikköä suurempi kuin Helsingissä ja Espoossa.

Kaikkein kepeintä verotus on kuitenkin Ahvenanmaalla sijaitsevassa Jomalan kunnassa, jossa veroprosentti on 16,5. Ahvenanmaa ei ole mukana Veronmaksajien vertailussa.

– Ahvenanmaalla on useampikin kunta, joka verottaa verrattain alhaisilla kunnallisveroprosenteilla. Ahvenanmaa on jätetty siksi pois vertailusta, että siellä verotuksen laskentaperusteet ovat erilaiset, Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen sanoo.

Kireimmin verottavat kunnat ovat puolestaan Pohjois-Satakunnassa sijaitsevat Honkajoki ja Jämijärvi, joiden kunnallisveroprosentti on 22,5 ja kirkollisveroprosentti 1,8.

Satakunnassa sijaitsee myös yksi keveimmistä verottajista, Eurajoki. Sen matalaa kunnallisveroa selittää Olkiluodon ydinvoimala, joka tuo kuntaan runsaasti kiinteistöverotuloja.

Elinkustannukset vaihtelevat eri puolilla Suomea. Voiko ajatella, että minkä veroissa voittaa, sen muissa kuluissa häviää, Janne Kalluinen?

– Haluan alleviivata lähinnä sitä, että on muitakin asioita kuin verotus. Asuminen on yksi hyvä esimerkki siitä, että kustannuksissa on suuria eroja ja verot ovat osa sitä palettia. Toisaalta myös palkkatasot saattavat vaihdella.

Juttu jatkuu taulukon alla.

Jos ylläoleva grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Keskimääräinen kunnallisveroprosentti on tänä vuonna 19,88. Se on vain aavistuksen enemmän kuin viime vuonna.

Suurimmat keskimääräiset veroprosentit ovat Keski-Pohjanmaalla ja pienimmät Uudellamaalla. Keski-Pohjanmaalla on keskimäärin 21,72 prosentin kunnallisvero, Uudenmaan keskimääräinen kunnallisvero taas on 18,66 prosenttia.

46 kuntaa on kiristänyt ja 5 keventänyt tuloveroprosenttiaan viime vuodesta. Verotustaan kiristäneissä kunnissa asuu noin 480 000 suomalaista. Verotuksen kiristäjät ovat viime vuosina olleet yleensä pieniä tai keskikokoisia kuntia.

Suurin kiristys tehtiin pienessä Oripään kunnassa, Varsinais-Suomessa, jossa kunnallisveroa korotettiin 1,5 prosenttiyksikköä. Janne Kalluinen ei muista, onko yhtä suuria kertakorotuksia ollut aiemmin.

– Useimmiten kiristykset ovat pienempiä, puolen prosenttiyksikön muutokset ovat tavallisia. 1,5 prosenttiyksikköä on paljon.

Verotustaan kevensi kolme Ahvenanmaan kuntaa sekä Pohjois-Karjalassa sijaitseva Kitee ja Varsinais-Suomen Kustavi.

Maakuntakeskuksista Kokkola verottaa kovimmin ja Helsinki kevyimmin. Maakuntakeskusten vertailussa kakkosena on Turku ja kolmantena Tampere.

Ansiotuloista perittävä kunnallisvero on verotuotoiltaan tärkeimpiä veroja arvonlisäveron lisäksi.

Vähennykset pienentävät kunnallisveroa niin, että kaikkein pienimmistä tuloista ei makseta kunnallisveroa lainkaan. Keskimääräisellä kunnallisveroprosentilla laskettuna palkansaaja alkaa maksaa kunnallisveroa noin 15 350 euron tuloilla.

Keskituloisten palkkaveroista suurin osa on kunnallisveroa.

Jos ylläoleva grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?