Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa”

Julkaistu: 18.1.2019 16:24

Li Andersson (vas.) kertoi torstain vaalitentissä, että hänen mökkinsä sähkölaskusta selvästi suurin osa oli sähkönsiirtoa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi Ilta-Sanomien Tule ja kysy -vaalitentissä torstai-iltana omakohtaisen kokemuksensa siitä, miten ison osan sähkönsiirto voi haukata sähkölaskusta.

– Sain äsken itse sähkölaskun mökiltä, jossa sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto oli pitkälle yli 50. Joten kyllä tämä on monien päättäjienkin tiedossa tämä, että kuinka kovasti se rokottaa aivan tavallisia pienituloisia ja keskituloisia suomalaisia, Andersson sanoi vaalitentissä.

Anderssonin kommentti liittyi yleisöstä esitettyyn kysymykseen Fortumin sähkönsiirron myymisestä Carunalle. Andersson ei kertonut, minkä sähkönsiirtoyhtiön alueella hänen mökkinsä on.

Anderssonin esimerkki vastaa monen suomalaisen kokemusta. Jos sähköä kuluttaa hyvin vähän, valtaosa sähkölaskusta voi koostua sähkönsiirrosta. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi vapaa-ajanasunnoissa. Sähkönsiirron hinnasta kun suurin osa on kiinteää, eikä kulutuksesta riippuvaista.

Esimerkiksi Anja Viljanen kertoi Taloussanomille viime kesänä, että hänen Kouvolassa sijaitsevan kakkosasuntonsa sähkölaskuissa siirtohinta on ollut selvästi suurempi kuin sähköenergian hinta.

– Kätevää kuljettajalle, joka laskuttaa minua jokaisesta kuljetuksesta enemmän kuin on lastin arvo. Näinkö piti ollakin? Viljanen kysyi.

Energiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Riina Heinimäki kommentoi Viljasen heittoa kesäkuussa siten, että sähköverkkoa voisi verrata kuljetuksen sijasta ennemmin tiestöön, joka on pidettävä kunnossa, vaikkei teillä ajettaisi.

Siitä ei ole olemassa tilastoja, kuinka moni suomalainen maksaa enemmän sähkön siirrosta kuin kulutuksesta. Yksityiskuluttajan sähkölaskussa sähköenergian osuus on yleensä 40–50 prosenttia, noin kolmannes koostuu siirtomaksusta ja loput veroista.

Osuudet kuitenkin vaihtelevat paljon esimerkiksi sen mukaan, asuuko kerrostalossa vai sähkölämmitteisessä omakotitalossa.

Viime vuonna kotitalouksien maksamat sähköenergian hinnat nousivat jyrkästi, keskimäärin 17,5 prosenttia. Siirtohinnat nousivat selvästi maltillisemmin: 4,9 prosenttia.

Kymmenessä vuodessa siirtohinnat ovat tosin nousseet selvästi, mutta alueelliset vaihtelut ovat suuria.

Katso Fortumin sähkönsiirtoyhtiön myyntiä Carunalle koskeva osuus torstain vaalitentistä yllä olevalta videolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?