Taloussanomat uutisoi maanantaina vantaalaisnaisesta, jonka 2 600 euron kuukausipalkka on yleisin kokonaisansio Tilastokeskuksen mukaan. Tämän summan tienaa yli 70 000 suomalaista. Vantaalaisnainen työskentelee asiakaspalvelun tiimiesimiehenä tukkuliikkeessä.
Palkkamittarilla arvioiden vielä paljon heikommin menee kymmenillä tuhansilla muilla palkansaajilla. Esimerkiksi 79 000 hengellä kokonaisansiot olivat alle tai korkeintaan 2 000 euroa (osa-aikaiset mukaan lukien).
Yksi raskasta palvelualan työtä tekevä ammattiryhmä ovat junatarjoilijat. Taloussanomiin yhteyttä ottanut junatarjoilija kertoo omista työoloistaan:
– 1980-luvulla tämä oli vielä ihan arvostettua matkatyötä. Teemme yhdessä työtä, kuljettajat, konduktöörit ja junatarjoilijat, mutta kolmen tesin alla ja hyvin erilaisilla lisillä ja korvauksilla. Mekin huolehdimme esimerkiksi matkustajien auttamisesta ja opastamisesta, eräs junatarjoilija kertoo.
Työntekijä ei esiinny jutussa nimellä, koska se voisi johtaa ongelmiin työpaikalla.
– Junatarjoilijoiden työ on haastavaa, ja pitkiä aikoja ollaan pois kotoa.
Junatarjoilija tekee palvelualan työtä valtion palkkalistalla VR:n omistamassa Avecrassa. Junatarjoilijat kuuluvat Avecran omaan työehtosopimukseen, kun ravintola-alalla muutoin noudatetaan alan yleistä Marava-tesiä.
Yksityisellä puolella tienataan yleisesti 2–3 euroa enemmän.
Junatarjoilijoiden kuukausipalkka alkaa 1 798 eurosta ja jää yli 15 työvuoden kokemuksellakin 2 000 euroon.
– Ja vaikka olisit ollut 20 vuotta ravintolassa töissä, palkka alkaa alimmalta tasolta, pääluottamusmies Kimmo Vanhalahttps://www.is.fi/haku/?query=kimmo+vanhala sanoo.
Vuokratyöntekijöiden aiempi työ luetaan sentään nykyisin hyväksi aloituspalkan laskennassa. Avecrallakin kuukausipalkan päälle tulevat tietysti lisät.
Päivärahaa ei saa
Junatarjoilija ei saa esimerkiksi päivärahaa, vaikka yöpyy usein toisella paikkakunnalla työnantajan järjestämissä tiloissa.Niin sanottua matkarahaa saa 0,84 senttiä tunnilta, mitä junatarjoilija pitää lähinnä vitsinä. Korvauksen taso on jäänne 1990-luvulta eikä vastaa verottajan määrittämää päivärahaa nykypäivänä.
Tiettyjä etuja on: Junalipuista saa noin puolet alennusta ja 50 prosentin alennuksen oman ravintolan ruoista.
– Ei ruuassa vikaa, mutta kiintiö on tullut täyteen kauan sitten.
Avecran uudesta tesistä sovitaan keväällä. Joitakin asioita on paremmin kuin ravintola-alan yleisessä tesissä. Siinä ylin palkkataso on 1 967 euroa, minkä saavuttaa kymmenessä vuodessa.
Junatarjoilijoiden työpäivät voivat olla 12–18 tuntia, mutta myönteistä on, että vapaatkin ovat pitkiä. Joskus junatarjoilija tekee töitä yksin, mutta ruuhkajunissa voi olla kolmekin henkeä työssä.
Kesätyö kiinnostaa
Vanhalan mukaan työtä tehdään liikkuvassa, heiluvassa junassa, ja ahtaissa tiloissa.– Kyllä se on fyysisesti ja psyykkisestikin raskasta työtä.
VR:n henkilöstöpäällikkö Jaakko Rantalahttps://www.is.fi/haku/?query=jaakko+rantala korostaa, että yhtiö maksaa aina työntekijöille työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Moneen muuhun palvelualaan verrattuna se tarjoaa usealle työntekijälle kuukausipalkan ja vakituisen työsuhteen.
– Junatarjoilijan työ kiinnostaa, esimerkiksi viime kesänä saimme yli 600 hakemusta kesätyöpaikkoihin. Pääkaupunkiseudulla on kuitenkin haastavampaa saada työvoimaa verrattuna muuhun Suomeen.
Tiedätkö ammattialan, joka on mielestäsi selkeästi palkkakuopassa? Kerro mielipiteesi kommenttikentässä tai ota yhteyttä toimitukseen: taloussanomat.startel@sanoma.fi
Kommentit
Näytä lisää