Moni ravintola tarjoaa ”piikkiä auki” – vaatimuksena pelkkä henkilökortti: ”Bailaa nyt, maksa myöhemmin”

Monissa ravintoloissa on mahdollisuus ostaa ostokset laskulla henkilöllisyystodistuksella baaritiskillä. Taustalla on uusi alkoholilaki.

Viskiä vipillä? Baaritiskillä on mahdollista ottaa pikavippi mobiilisovelluksella tai pelkällä henkilötunnuksella.

16.1.2019 7:45

– Bailaa nyt, maksa myöhemmin. Onko massit kireällä? Ei huolta, nyt voit ostaa juomat tai ruuat piikkiin ja rahoittaa elämyksesi jälkikäteen.

Näin julkistaa mainos Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa The Happy Red Onion -ravintolassa. Mainoksessa tarjotaan mahdollisuutta maksaa ostokset laskulla. Järjestelystä voi sopia tiskillä henkilötodistusta vastaan, sillä henkilötodistuksen viivakoodi luetaan ja luottopäätöksen saa automatisoidusti saman tien.

AfterPay-palvelu tarjoaa ostoksiin 14 vuorokautta korotonta maksuaikaa. Tiskiltä saadussa kuitissa olevaan verkko-osoitteeseen on mahdollista antaa sähköpostiosoite ja saada lasku sähköisesti. Jos sitä ei lähetä aamuviiteen mennessä, lasku tulee postitse mahdollisen laskutuslisän kanssa. Eräpäivän siirtämisen jälkeen alkaa juosta 19,5 prosentin todellinen vuosikorko.

Happy Red Onionia ja muita OnniRavintoloita pyörittävän Kuningaskonsultit Oy:n hallituksen puheenjohtaja Gianjot ”Dollar” Singh kertoo AfterPay-maksamisen olleen koekäytössä kolmessa ketjun ravintolassa vajaan vuoden ajan. Palvelua käytetään toistaiseksi melko vähän, ”muutaman prosentin verran”.

Singh kertoo palautetta tulleen laidasta laitaan. Hän kuitenkin vierastaa väitettä, että kyseessä olisi oikotie päihtyneille lisäjuomisen äärelle.

– Tämä ei ole millään tahansa kytköksissä siihen, mikä on asiakkaan kunto. Tämä on yksi maksuväline muiden joukossa. Alkoholilainsäädäntö pätee myös tähän asiaan, Singh sanoo.

Singh rinnastaa ravintolavipin luottokortilla maksamiseen, joka on ollut mahdollista jo pitkään.

– Millä tavalla tämä eroaa luottokorttimaksamisesta? Silloin maksat samalla tavalla luottoyhtiölle maksun pois, Singh kysyy.

Singh kehottaa suomalaisia ”astumaan tähän päivään” maksutapojen suhteen. Esimerkiksi mobiilimaksaminen lisääntyy kovaa vauhtia.

– Tämän päivän nuoret ovat hyvin vastuullisia käyttäjiä. Ennen vanhaan käytettiin paljon luottoja ja jätettiin ne maksamatta, Singh sanoo.

Myös osana ravintolasovellusta

Mahdollisuus jälkikäteen laskulla maksamiseen voidaan yhdistää myös mobiilisovellukseen. Yökerhoja pyörittävän Night People Groupin sovelluksella on myös mahdollista maksaa, ja AfterPay on yksi maksutavoista.

Eli jos asiakas haluaa, kyseessä on piikki, jonka asiakas maksaa kahden viikon kuluessa?

– Kyllä. Juuri näin, Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio vahvistaa.

Raunion mukaan tarkoitus on tarjota asiakkaille useita tapoja maksaa, muttei pakottaa sovelluksen käyttöön. Hän sanoo, ettei huonoa palautetta ole tullut.

Sovelluksella maksajien osuus on Suomessa Raunion mukaan toistaiseksi hyvin pieni, vaikka Ruotsissa on monessa paikassa siirrytty puhtaaseen mobiilimaksamiseen.

Käteinen tosin katoaa Suomessakin nopeasti, sillä nuorison suosimissa ravintoloissa käteisen osuus on pudonnut jo alle 10 prosenttiin kaikista maksuista, Raunio kertoo.

Luottofirma: Osa isompaa trendiä

AfterPayta tarjoavaan, saksalaiseen Bertelsmann-konserniin kuuluvan Arvaton myynti- ja markkinointijohtaja Sanna Haimila kertoo AfterPayn toimineen Suomessa vuodesta 2016. Ravintolamaailmassa palvelu on uusi.

– Pääsääntöisesti AfterPay on verkossa laskulla ja osamaksulla maksamiseen liittyvä ratkaisu. Tämän ajateltu olevan mahdollisimman helppo maksutapa, joka ei ole sidoksissa mihinkään luottokortteihin tai muihin tarjolla oleviin maksutapoihin, Haimila selittää.

Ravintolassa myönnettävän ostorajan määrä vaihtelee 100–500 euron välillä. ”Piikin” kokoon vaikuttaa muun muassa hakijan ikä.

Haimilan mukaan laskulla maksaminen on osa isompaa trendiä, jossa ostaminen ja maksaminen siirtyvät verkkoon ja mobiiliin. Tämän myötä mahdollistuu esimerkiksi juomien ostaminen ravintoloissa etukäteen ja tilaaminen pöytään tai noudettavaksi.

Arvaton mukaan melkein kaikki ravintola-asiakkaat maksavat ostoksensa pois kahden korottoman viikon aikana. Bisneslogiikka on toisaalla: Ravintola maksaa osuuden AfterPay-maksuista Arvatolle.

Haimila ei kerro maksun kokoa.

Haimila sanoo ymmärtävänsä huolia, joita luotolla maksamiseen ravintolassa liittyy, mutta vertaa niitä luottokortteihin ja pitää AfterPayta jopa turvallisempana.

– Olemme tarkkoja, ettei palvelu muotoudu vääränlaiseksi tai mahdollista yksilön kannalta huonoa tilannetta. Ymmärrämme, että tällaisiakin ajatuksia voi herätä, Haimila sanoo.

– Voimme kuitenkin säätää sitä sitä, ja kontrolloimme ja seuraamme reaaliajassa, minkä ikäiset voivat maksutapaa käyttää ja millaisissa rajoissa. Tämän lisäksi AfterPay antaa kuluttajalle mahdollisuuden seurata illan kuluja jokaisen transaktion yhteydessä, Haimila jatkaa.

Viranomainen: Taustalla normienpurkutalkoot

Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnaksen mukaan laskulla maksaminen ravintolassa on tullut mahdolliseksi maaliskuussa voimaan astuneen uuden alkoholilain myötä.

– Kun normeja purettiin, alkoholilaista poistettiin velaksi myymisen kielto, Kunnas sanoo.

Joitakin poikkeuksia velalla myymiseen tosin oli aiemminkin, tärkeimpänä kansainväliset luottokortit.

Mahdollisuus sopia laskulla maksamisesta baaritiskillä pelkällä henkilöllisyystodistuksella ei ole Kunnakselle tuttu ilmiö.

Kunnaksen mukaan uuteenkin lakiin on jätetty mahdollisuus viranomaisen puuttumiselle. ”Hyvän tavan vastaisten toimien kielto” voisi mahdollistaa toimenpiteet, jos ”heikoille kuluttajaryhmille” anniskellaan velaksi.

– Esimerkiksi kuluttajaryhmät, jotka saattavat juoda sosiaalietuutensa anniskeluravintolassa, Kunnas muotoilee.

Käytännössä asiaan puuttuminen on kuitenkin hyvin vaikeaa toteennäyttämisen vaikeuden vuoksi. Kunnas ei tiedä, että valvontaa tekevät aluehallintavirastot olisivat ottaneet yhtään tapausta harkintaan.

Artikkelia muokattu 17.1.2019 klo 8.49: Poistettu linkit artikkeleihin koskien AfterPayn komissiota. Kyseessä on toinen AfterPay-nimeä käyttävä palvelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?