Onko sinulla lankapuhelin? Telia vetää piuhat irti tämän vuoden aikana - Oma raha - Ilta-Sanomat

Onko sinulla lankapuhelin? Telia vetää piuhat irti tämän vuoden aikana

Telia kertoo tiedotteessaan luopuvansa lankapuhelinpalveluista tänä vuonna.

Lankapuhelinten määrä on vähentynyt ripeää tahtia vuosi vuodelta.

8.1.2019 12:01

Suuri osa Suomen lankapuhelimista vaikenee. Telia Finland kertoo tiedotteessaan lopettavansa lankapuhelinpalvelujen tarjoamisen vuoden 2019 kuluessa.

Telia kertoo, että hyvin palvellut tekniikka väistyy historiaan, sillä asiakkaat ovat siirtyneet laajasti matkapuhelinten ja muiden puhepalveluiden piiriin.

Operaattori kannustaa lankapuhelimia käyttäviä asiakkaita siirtymään matkapuhelinten käyttäjiksi. Yhtiön mukaan kuuluvuutta parannetaan tarvittaessa niin, että lankapuheluiden päättyessä asiakas saa luotettavan puhepalvelun käyttöönsä.

– Lankaliittymien määrä ja palvelun käyttö on vähentynyt tasaisesti vuosi vuodelta, sanoo teknologiajohtaja Jari Collin. Telia Finland.

Palvelut päättyvät vaiheittain eri alueilla kesästä alkaen.

Telia aikoo ottaa henkilökohtaisesti asiasta yhteyttä lankapuhelin-asiakkaisiinsa.

Nykyisellään Telialla on noin 30 000 lankapuhelinliittymää, ja kuluttajaliittymiä niistä on joitakin tuhansia.

Telia kertoo, että lankaliittymät ovat vähentyneet nopeasti, koska merkittävä osa yhtiön lankapuhelinverkoista sijaitsee harvaan asutuilla muuttotappioalueilla Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Lankapuhelinten osuus puheliikenteestä on Suomessa enää noin 3 prosenttia, ja Telian verkossa lankapuheluiden ja -minuuttien määrä on laskenut tällä vuosikymmenellä 20–25 prosenttia vuodessa.

Nykyisellään lankapuhelinverkon tekniikan vanhentuminen on kouriintuntuvaa. Telia kertoo, että verkossa käytettävät laitteet ovat vanhentuneita, ja verkon ylläpito ja korjaaminen on jo pitkään tukeutunut vanhoista laitteista saataviin varaosiin.

Lankaverkossa toimivat muun muassa turvapuhelimet, kuulo- ja näkövammaisten erikoislaitteet, hälyttimet sekä valvontakamerat. Lankapuhelinpalveluiden päättyminen ei koske kupariyhteydellä toimivia laajakaistaliittymiä.

Onko kotonasi vielä lankapuhelin? Ota siitä kuva ja lähetä Ilta-Sanomiin tästä linkistä tai Whatsappilla numeroon 040 660 9019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?