Tilasto: Näin paljon sähkön siirtohinta on kallistunut sinun alueellasi – jopa 183 prosentin hinnannousu

Taloussanomat listasi kerrostaloasunnossa, pientaloissa ja maataloissa asuvien siirtokuluja yhtiöittäin.

IS:n taulukosta selviävät sähkön siirtohinnat.

5.12.2018 13:41

Moni sähköyhtiö on nostanut siirtohintojensa tasoja tänä vuonna. Tämän vuoden joulukuun ja vuoden 2008 välisten siirtohintojen vertailu osoittaa, että osa yhtiöistä on jopa moninkertaistanut hintojaan kuluneen kymmenen vuoden aikana.

Siirtohinnat vaihtelevat eri puolilla Suomea.

Sähkön hinnasta noin kolmasosa koostuu siirtomaksuista. Siirtohintoja ei voi kilpailuttaa, koska siirto on sähköverkon omistajan yksinoikeus eli monopoli.

Sähkön siirtohinta muodostuu perusmaksusta sekä kulutuksen mukaan määräytyvästä osasta sekä veroista. Sähkönsiirron hinnoittelun kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto.

Sähköverkonhaltijoita on Suomessa tällä hetkellä noin 80.

Siirtohinnat moninkertaistuivat Oulussa

Vertailussa kerrostaloasujan siirtohinnat ovat nousseet kymmenen vuoden aikana eniten, lähes 183 prosenttia, Oulun Seudun Sähkön alueella. Lankosken Sähkön alueella Siikaisissa nousu on taas on ollut kymmenen vuoden aikana noin 17 prosenttia.

Pientalossa, jossa ei ole sähkölämmitystä ja sähköä käytetään 5 000 kilowattituntia vuodessa, siirtohinnat ovat nousseet prosentuaalisesti eniten eli 130 prosenttia, Parikkalan Valon alueella Etelä-Karjalassa. Vähiten nousua on ollut Keminmaan energian pientaloasukkailla, jossa siirtohinnat ovat nousseet kymmenen vuoden aikana noin 35 prosenttia.

Maatalossa, jossa sähköä käytetään 10 000 kilowattituntia vuodessa, siirtohinnat ovat nousseet eniten, 142 prosenttia, Koillis-Lapin Sähkön alueella. Vertailussa olleista yhtiöistä sähkön siirtohinnat ovat nousseet kaikkein maltillisimmin Keminmaan Energian maatila-asiakkailla, noin 36 prosenttia.

Tiedot selviävät Energiaviraston sähkön siirron keskihintoja kuvaavasta tilastosta.

Jutun lopussa on taulukko, josta näkee yhtiökohtaiset hinnat joulukuussa sekä muutosprosentin.

Jyväskylä kerrostaloasujalle edullisin

Siirtohintojen vaihteluväli on hurja.

Kerrostaloasuja on päässyt halvimmalla Jyväskylän kantakaupungissa: JE-Siirron asiakas on maksanut kilowattitunnista keskimäärin 7,42 senttiä. Kainuun alueella toimivan Loiste Sähköverkon kerrostaloasiakas on maksanut siirrosta keskimäärin lähes 18,95 senttiä kilowattitunnilta.

Pientalossa, jossa ei ole sähkölämmitystä ja sähköä käytetään 5 000 kilowattituntia vuodessa, vähiten on maksettu Turku Energian alueella, jossa siirrolle on tullut hintaa joulukuun alussa 6,93 senttiä kilowattitunnilta ja eniten Loiste Sähköverkon alueella, jossa siirrosta on taas laskutettu keskimäärin 14,63 senttiä kilowattitunnilta.

Maatalossa asuvat ovat selvinneet 6,40 sentin kilowattituntilaskutuksella Keravan Energian alueella. Eniten on maksettu Järvi-Suomen Energian alueella, 13,40 senttiä kilowattitunnilta.

Energiaviraston johtava asiantuntija Tiina Karppinen kertoi Taloussanomille kesäkuun alussa, että hintaeroille on hyvin käytännöllinen selitys: ne johtuvat hänen mukaansa pitkälti verkon rakenteesta.

– Maaseutumaisilla yhtiöillä, joiden asiakasmäärä verkkokilometriä kohden on melko pieni, asiakaskohtainen kustannuskin on korkeampi kuin esimerkiksi kaupunkimaisilla alueilla, jossa johtokilometrikohtaista kustannusta kohden on enemmän asiakkaita, Karppinen sanoi.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Taulukon tyhjä kohta merkitsee sitä, ettei yhtiöllä ole asiakkaita näissä käyttäjäryhmissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?