5 sijoittajaa paljastaa pahimman vikatikkinsä – ja kertoo, mitä aloittelijan ei ainakaan kannata tehdä - Oma raha - Ilta-Sanomat

5 sijoittajaa paljastaa pahimman vikatikkinsä – ja kertoo, mitä aloittelijan ei ainakaan kannata tehdä

Julkaistu: 23.11.2018 15:45

Sellaista sijoittajaa tuskin onkaan, joka olisi tehnyt pelkästään onnistuneita sijoituspäätöksiä.

Virheet eivät ole vieraita edes kokeneille sijoittajille. Onnistuneiden sijoituspäätösten lomaan mahtuu aina joukko virheliikkeitä. On tullut ehkä hätiköityä, ostettua hetken mielijohteesta ja lopulta hävittyä sievoinen summa rahaa.

Taloussanomat pyysi viittä sijoitusalan ammattilaista tai kokenutta sijoittajaa kertomaan, mitä he ovat oppineet niin sanotusti kantapään kautta. Lisäksi kysyimme heiltä, kuinka he neuvoisivat vasta-alkajia olemaan sortumatta samoihin virheisiin.

 

Mika Heikkilä, osakesijoitusjohtaja, Taaleri

– Minulla on joskus ollut taipumusta uskoa katteettomiin kasvu-unelmiin. Toisin sanoen en ole suostunut tunnustamaan tosiasioita. Niinpä pahimmat virheeni olen tehnyt silloin, kun olen kuvitellut tappion vielä kääntyvän voitoksi.

– Aloittelevaa sijoittajaa neuvoisin tiettyyn pelottomuuteen, mutta vannottaisin olemasta kuitenkaan hullunrohkea. On tärkeää ymmärtää, ettei sijoittaminen ole lottoamista. Sellaisia riskejä ei kannata ottaa, jotka vievät yöunet.

Taalerin osakesijoitusjohtaja Mika Heikkilä suosittelee tekemään sellaisia sijoituspäätöksiä, jotka eivät vie yöunia.

Jamilla Heiskanen, varapuheenjohtaja, Nuoret osakesäästäjät

– Urani alussa yritin ajoittaa liikaa ja kävin turhan paljon kauppaa. Pian kävikin niin, että kaikki tekemäni voitot hukkuivat kuluihin. Virheeni oli siis se, etten ollut tarpeeksi pitkäjänteinen sijoittaja.

– Kerran mokasin kunnolla, kun tein yhden sijoituspäätöksen niin, etten ollut lainkaan tutustunut yritykseen. Haksahdin tavallaan ”muoti-ilmiöön”. Ostin trendikkäältä vaikuttaneen yrityksen osakkeita, joista koitui minulle lopulta 60 prosentin tappio.

– Aloittelevan sijoittajan kannattaa olla rohkea ja utelias, mutta pelkällä tunneohjauksella hänen ei kannata toimia. Tällä tarkoitan sitä, ettei paniikkiin pidä mennä, vaikka jokin osakekurssi hetkellisesti laskisi. On oltava siis pitkäjänteinen.

Jamilla Heiskanen varoittaa haksahtamasta ”muoti-ilmiöihin”.

Tarmo Hyytiäinen, Alexandria Pankkiiriliike

– Pahin virhe, jonka nyt muistan, oli sijoittaa erääseen parhaimmat päivänsä nähneeseen yritykseen. En yksinkertaisesti ollut riittävän perillä siitä, ettei yritys ollut enää kovin hyvällä tolalla.

– Osittain tein sijoituspäätöksen myös osakkeiden halpuuden perusteella, mikä myös oli virhe. Ostin, kun halvalla sain.

– Lyhytnäköisyys on ehdottomasti asia, johon vasta-alkajan ei sovi sortua. Yhtäkään sijoituspäätöstä ei kannata tehdä pelkästä hetken mielijohteesta. Neuvoisin laatimaan perusteellisen, huolellisen sijoitussuunnitelman ja hajauttamaan kunnolla.

 

Jukka Tammi, Privanet

– 20 vuotta sitten kuuntelin omaa isääni, vaikkei olisi pitänyt. Hän kehotti minua sijoittamaan erääseen rahastoon, johon oli itse juuri sijoittanut. Sanoi, että minun kannattaisi ehdottomasti myös sijoittaa samaan rahastoon.

– Niinpä laitoin yhteensä 150 000 silloista Suomen markkaa likoamaan. Pankissa asiantuntijat kyllä varoittelivat minua, mutta minähän uskoin sokeasti isääni. Ei mennyt kauaakaan, kun koko rahasto romahti täysin. Sijoittamastani 150 000 markasta sain takaisin 25 000.

– Niin aloittelijalla kuin konkarilla maltti on aina valttia. Summien ei tarvitse olla suuria ja sijoitukset on hyvä hajauttaa. Mihinkään sellaiseen ei kannata lähteä mukaan, mistä ei ymmärrä riittävästi.

 

Tomi Salo, hallituksen jäsen, Osakesäästäjien keskusliitto

– Nuorena miehenä menin ja ostin pörssiyhtiö Tampellan osakkeita. Hinta taisi olla 140 silloista markkaa yhdeltä osakkeelta. Pian tämän jälkeen yhtiön osakekurssi alkoi kuitenkin laskea hälyttävällä tavalla. En kuitenkaan osannut reagoida kurssilaskuun ajoissa ja pidin osakkeet itselläni siihen asti, kun niistä ei enää saanut kuin 15 markkaa osakkeelta.

– Vasta-alkajan silmissä ”kuumat toimialat” saattavat näyttää houkuttelevilta sijoituskohteilta, mutta niitä kannattaa silti välttää. Kryptovaluutat on hyvä esimerkki tästä.

– Jos kuumilla toimialoilla haluaa menestyä, pitää olla usein ensimmäinen, joka on sijoittamassa niihin. Siinä vaiheessa, kun lehdet alkavat kirjoittaa näistä uusista ja kiehtovista ilmiöistä, on jo liian myöhäistä enää lähteä mukaan.

– Varmimpia ovat tylsät ja tavalliset toimialat, esimerkiksi teollisuusosakkeet. Ne yhtiöt kuitenkin valmistavat tavaraa, jota ihmiset kuluttavat, ja tällöin kurssin käyttäytymistä on paljon helpompi ennustaa.

”Hetken mielijohteesta ei kannata tehdä yhtäkään sijoituspäätöstä”, Alexandria pankkiiriliikkeen Tarmo Hyytiäinen sanoo.

Jukka Tammi uskoi sokeasti isänsä neuvoja, vaikkei olisi kannattanut.

Tomi Salo suosittelee sijoittajalle tylsiä ja tavallisia toimialoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?