Padasjokelaisen omakotitalon hinnalla saisi 13 neliötä Helsingin kalliilta alueelta – ”On mahdotonta hyväksyä, ettei löydy ostajaa”

Vanhojen omakotitalojen kauppa on nihkeää myös eteläisessä Suomessa. Padasjoelle on Helsingistä matkaa vain 150 kilometriä, mutta melko hyväkuntoinen rintamamiestalo kunnan keskustassa ei käy kaupaksi.

Jukka-Pekka Hanhinen ja Maritta Mattila muuttivat omakotitalosta Hanhisen sairastuttua. Nyt he ovat kuitenkin aikeissa muuttaa takaisin, koska talo ei ole käynyt kaupaksi.

Eläkeläispariskunta on myynyt 130 neliön omakotitaloaan lähes kaksi vuotta.

Pienen harjun laella olevassa talossa on kaikki tarpeellinen. Taloa on remontoitu ja rakenteita uusittu paljon.

– Kauppoja ei vain ole tullut. Olemme pudottaneet hinnankin jo 90 000 euroon.

– On mahdotonta hyväksyä, että kirkonkylän keskustassa, jossa kaikki palvelut ovat lähellä, talolle ei löydy ostajaa, ihmettelevät Maritta Mattila ja Jukka-Pekka Hanhinen.

1954 valmistunut rintamamiestalo on ollut pariskunnan omistuksessa puolenkymmentä vuotta. Talosta piti tulla koti eläkevuosiksi, jotka ovat juuri alkaneet.

Jukka-Pekka sairastui aivan yllättäen vakavasti ja pariskunnan oli muutettava vuokralle. Omakotitalon töitä hän ei olisi jaksanut tehdä.

– Koska kauppoja ei ole tullut, olemme palamassa takaisin omaan taloomme, sillä tyhjillään siitä on vain kustannuksia. Kahta asuntoa emme pysty pitämään, kertoo Maritta.

Moni talo on nyt kesäasuntona

Pariskunta ehti kunnostaa taloaan paljon. Vesijohdot ja viemärit on uusittu lähes kokonaan, samoin sähköt.

Keittiö on myös remontoitu. Iso pesuhuone sekä sauna oli remontoitava, koska pian muuton jälkeen talossa oli vesivahinko.

Asumaan sopii isompikin perhe ja rakennusoikeutta on jäljellä niin, että tontille voisi rakentaa toisenkin talon.

Pariskunta pisti Jukka-Pekan sairastelun jälkeen talon myyntiin. Välittäjä yritti saada kauppoja ja muutama kiinnostunut kävikin, mutta ne eivät johtaneet omistajanvaihdokseen.

Nyt omistajat ovat myyneet taloa itse, mutta tulokset eivät ole olleet yhtään parempia.

– Padasjoen asukasmäärä kaksinkertaistuu kesäisin. Täällä on hyvät palvelut, ja moni aiemmin pysyvässä käytössä ollut talo on nyt kesäasuntona. Naapurissammekin sellaisia on, kertoo Maritta.

Talo voisi olla edelleen pysyvässä asuinkäytössä. Asumaan sopii isompikin perhe ja rakennusoikeutta on jäljellä niin, että tontille voisi rakentaa toisenkin talon.

– Tarpeelliset palvelut, kuten koulut, terveysasema, kaupat ja hyvät liikuntapaikat ovat lähellä. Eikä Päijänteen venesatamaan ole kilometriäkään matkaa.

– Hintaa itse rakennukselle ei jää paljonkaan, kun ottaa huomioon puutarhatontin, jolla on kunnan vesiliittymä, sähköliittymä ja tieliittymä, laskee Jukka-Pekka.

Rintamiestalossa on tiloja kolmessa kerroksessa. Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta ja parvekekin. Varsinaisessa asuinkerroksessa ovat saunatilat, iso keittiö ja olohuone sekä makuuhuone. Alakerrassa ovat autotalli ja askarteluhuone.

– Minulla on kaksi aikuista tytärtä, jotka asuvat Tampereella. Olen ehdottanut heille, että muuttakaa tänne. Eivät ole tulossa.

– Maailma on nyt toisenlainen kuin se oli meidän nuoruudessamme. Nyt kaiken pitää olla uutta.

–Koska kauppoja ei ole tullut, olemme palamassa takaisin omaan taloomme, sillä tyhjillään siitä on vain kustannuksia. Kahta asuntoa emme pysty pitämään, kertoo Maritta.

– Kuka ties tulevaisuus on sellainen, että kunnat tulevat saamaan lahjoituksina kiinteistöjä, joille ei löydy ostajia tai sitten ne jäävät jälkeläisten riesaksi, toteaa Maritta.

Padasjoelta on Lahteen vajaan tunnin matka, sama aika kuluu Hämeenlinnaan ajettaessa. Työpaikoista Padasjoella on pulaa, mutta yhteydet muualle ovat hyvät.

90 000 euron pyyntihinnan perusteella neliöhinnaksi tulee noin 700 euroa. Helsingin vanhoissa kaupunginosissa neliöhinnat liikkuvat jo 7 000 euron paikkeilla. Padasjokelaisen rintamamiestalon hinnalla Helsingistä saisi 13 neliötä asuintilaa.

Maritta ja Jukka-Pekka ovat jo päätöksensä tehneet ja irtisanoneet vuokra-asuntonsa. He ovat palaamassa omakotitaloonsa parin viikon sisällä.

– Ellei sitten ihmeitä tapahdu ja jostain ilmaantuisi ostaja, he toteavat.

Lue jutun alta asiantuntijoiden vinkit asunnon myyntiin.

Näin kaupat syntyvät: Tule hinnassa vastaan ja pidä asuntosi kunnossa

Asunnon myynti on mahdoton tehtävä, jos se sijaitsee sivummalla, hintapyyntö ei ole kohdallaan ja paikat repsottavat.

Päijät-Hämeessä kauppa käy kohtuullisesti. Vanhojen talojen myyntiaika on noin neljä kuukautta. Joskus kaupat syntyvät nopeastikin, mutta on taloja, joita on myyty kaksikin vuotta tuloksetta.

Kokeneet asunnonvälittäjät antavat vinkkejä miten helpottaa kauppojen syntymistä.

Heinolan alueella Kiinteistötoimisto Kymenvirta Oy:n palveluksessa olevalla Reijo Terävällä on jo 25 vuotta välittäjän uraa takanaan.

– Rakennuksista on pidettävä huolta. Jos ostaja näkee ensi silmäyksellä, että paikat repsottavat, niin se on huono merkki.

– Asuntojen stailaus on vain temppu eikä siihen pidä sortua.

– Liika tavaramäärä asunnossa on häiritsevää. Ostaja näkee vain tavaravuoren eikä sen alta millaista asunto on tullut katsomaan. Ylimääräiset esineet on hyvä viedä pois, neuvoo Terävä.

Orimattilalainen Terttu Nieminen pitää tyttärensä kanssa Asuntohelmi –nimistä kiinteistövälitysyritystä. Hänellä on alalta runsaan 15 vuoden kokemus.

Niemisen kokemuksen mukaan asunnon omistajan tulee olla valmis pudottamaan hintaa.

– Muutaman kerran on käynyt niin, että kun hinnassa ei ole tultu vastaan, ei ole syntynyt oikeaa kaupantekotilannettakaan ja myynti on saman tien kariutunut.

– Asuntokaupassa on kyse kodin myynnistä. Kun kohde on kodikas eikä sitä ole tempuilla koristeltu, niin se on hyvä lähtökohta.

– Myyjän on tärkeä olla rehellinen ja kertoa kaikki, mitä tietää asunnostaan. Jos asunnossa on jotain vikojakin ja heikkoja kohtia, on parempi kertoa avoimesti. Silloin ostajakaan ei pety, jos jotain ilmenee jälkeenpäin, kun hänellä on niistä tietoa, Nieminen muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?