Silja ja Juhani ovat yrittäneet saada omakotitaloaan kaupaksi jo kolmatta vuotta: ”Ei ole kysyntää” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Silja ja Juhani ovat yrittäneet saada omakotitaloaan kaupaksi jo kolmatta vuotta: ”Ei ole kysyntää”

Eläkeläispariskunta myöntää, että jotakin hyvää pitäisi saada vastineeksi.

Juhani Hämäläinen olisi valmis luopumaan omakotitalostaan, jos saisi siitä sellaisen hinnan, että vaihto rivitalo-osakkeeseen menisi päikseen.

6.11.2018 7:01

Metsä Fibre toi miljardiluokan biotuotetehtaallaan uutta virtaa Äänekosken partaalle. Työttömyys on laskenut, kaupungin talous parantunut ja rakentaminen vauhdissa moottoritiepätkää myöten.

Mutta omakotitalokauppa ei vedä. Sen tietävät Silja Rusanen ja Juhani Hämäläinen, jotka ovat yrittäneet saada Ääneniemen kaupunginosassa sijaitsevaa omakotitaloaan kaupaksi jo kolmatta vuotta.

Eläkeläispariskunta pyytää 109-neliöisestä talosta 160 000:ta euroa. 20-vuotias rakennus on siistissä kunnossa, lähellä tehtaita ja keskustan palveluita, mutta kun ei.

– Ei ole kysyntää. Kai tässä on lapsiperheiden mielestä liian vähän tilaa, Hämäläinen pohtii.

Kyse ei kuitenkaan ole vain yhdestä talosta. Noin 19 000 asukkaan pikkukaupungissa on myynnissä reilusti toistasataa omakotitaloa. Tilanne on suhteellisesti pahin koko Keski-Suomessa, vaikka koko maakunnan talous lähti muutama vuosi sitten nousuun juuri Äänekoskelta.

109-neliöisen talon hintapyynti on 160 000 euroa, eikä siitä tingitä.

– Täällä on hyvät palvelut, mutta silti asukasmäärä on laskussa. Viime vuonnakin lähti yli 200 henkeä, Hämäläinen osuu vähäisen kysynnän perussyyhyn.

– Ei auta, vaikka uusia tehtaita rakennetaan, jos siellä ei ole uusia työpaikkoja.

Ja vaikka työpaikkojen määrä onkin kasvussa, niin tarpeeksi moni uusista työntekijöistä ei muuta paikkakunnalle.

Pariskunnan unelmissa olisi rivitaloasunto.

– Sellaisesta olisi kätevämpi lähteä reissuille. Mutta jos rivitaloasunto maksaa enemmän kuin mitä tästä saa, niin eihän siitä ole mihinkään, Hämäläinen linjaa.

– Pitäisi saada jotain hyvää vastineeksi. Ollaan pärjäilty tähän saakka tässä hyvin, mutta elämää pitää vähän ennakoida, Rusanen lisää.

Rusanen ja Hämäläinen ostivat talon uudenkarheana vuonna 2001. Pyyntihintaa ei aiota 160 000 eurosta laskea.

– Muutama on käynyt tätä katsomassa, mutta heillä kaikilla on ollut oma asunto myymättä. Asuntokaupat pitäisi saada liikkeelle, Hämäläinen toivoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?