”Hälyttävän monen” talous kaatuu jo, kun tulot putoavat 100 euroa kuussa – joukossa myös hyvätuloisia

Tuore kysely paljastaa, että lähes kolmannes suomalaisista kokisi taloutensa kärsivän merkittävästi, jos kuukausitulot tippuisivat sadalla eurolla. Ekonomisti julistaisi kansallisen budjetoinnin hätätilan.

21.10.2018 9:16

Jo sadan euron tai pienempikin pudotus kuukausituloissa tekisi tiukkaa. Näin arvioi peräti 31 prosenttia suomalaisista LähiTapiolan tuoreessa kyselytutkimuksessa. Kyselyyn vastaajia oli runsaat 1 050.

Ahtaimmalle sadan euron tulonmenetys ajaisi alle 20 000 euroa vuodessa ansaitsevat suomalaiset. Heistä lähes 60 prosenttia ilmoitti taloutensa olevan tuolloin ongelmissa.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro on kuitenkin löytänyt tutkimustuloksista jotakin vielä yllättävämpää.

– Tulojen laskeminen sadalla eurolla kuukaudessa ei tekisi tiukkaa pelkästään pienituloisille. Keskituloisista miltei puolet kertoi, että sadan euron tulonmenetys tietäisi heille ongelmia.

Myös 35 000–50 000 euroa vuodessa ansaitsevien ryhmästä joka neljäs laski, että sadan euron lovi kuukausibudjetissa ajaisi heidät ahtaalle.

Nummiaro sanoo olevansa valmis julistamaan ”kansallisen budjetoinnin hätätilan” tutkimustulosten osalta.

– Jostain tällaisesta vastaukset eittämättä kielivät. Vaikuttaisi siltä, että hälyttävän monen kotitalouden budjetti on tätä nykyä viritetty todella tiukalle.

Jos yllä oleva grafiikka ei näy, voit katsoa sen täältä.

”Tulokset tukevat huolta niin pikavipeistä kuin maksuhäiriöistä”

Mikä sitten merkittävästi kaventaa suomalaisten taloudellista liikkumavaraa? Nummiaron mukaan taustalla on paitsi velkaantuminen myös hapuileva taloudenpito.

– Kyselyn tulokset antavat osaltaan tukea julkisuudessa esitetylle huolelle niin pikavipeistä kuin maksuhäiriöistä. Kun menot ylittävät tulot, suomalaiset turvautuvat kulutusluottoihin.

– Rahavaikeudet pulpahtavat esille viimeistään silloin, kun luottoja pitäisi alkaa lyhentämään.

Pahanpäivän puskurista ei liioin voi puhua, kun useimpien kotitalouksien kuukausittain kipuraja kulkee sadassa eurossa.

Tilanne kääntyisi jo parempaan, jos tuo sata euroa olisi raha, jonka kotitaloudet saisivat kuukaudessa säästöön, Nummiaro toteaa.

– Säännöllinen säästäminen ylipäätään olisi ensiarvoisen tärkeää. Kotitalouksien arki olisi silloin vakaammalla pohjalla.

Turvallisuuden tunteesta ei tingitä

LähiTapiolan tutkimuksessa suomalaisilta tiedusteltiin myös, mistä he olisivat valmiita tinkimään tulojen laskiessa.

Ensitöikseen suomalaiset vähentäisivät syömistä ulkona eli siirtyisivät ravintoloista takaisin kotikeittiöihin.

Sen sijaan jokseenkin yllättävää vastauksissa oli kuluttajien valmius luopua suoratoistopalveluiden käytöstä.

Vaikka Netflix ja Spotify ovat nykyisellään jo lähes huomaamattomia kulueriä, lähes puolet kyselyyn vastanneista ilmoitti säästävänsä juuri näiden kaltaisista viihdepalveluista, jos talous yllättäen tiukkenisi.

Jos yllä oleva grafiikka ei näy, voit katsoa sen täältä.

Asiat, joista suomalaiset eivät mielellään tinkisi, liittyivät taas keskeisesti turvallisuuden tunteeseen. Vastauksissa korostui tältä osin etenkin asuminen ja vakuutukset.

Myös lähimmäisten auttaminen sekä lasten ja lastenlasten tukeminen kuuluivat alueelle, josta suomalaiset olivat vähiten halukkaita tinkimään.

Omista harrastuksista 27 prosenttia kyselyyn vastanneista oli valmis säästämään, mutta perheenjäsenten harrastusten kohdalla säästämishalukkuus oli vain 14 prosenttia.

Millainen kuukausitulojen pudotus kaataisi sinun taloutesi? Kommentoi jutun alla tai ota yhteyttä toimitukseen: taloussanomat@sanoma.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?