Sijoitusbloggarin salkusta suli 16 000 euroa viikossa – ”En ole millään tavalla paniikissa, hädässä tai huolissani” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Sijoitusbloggarin salkusta suli 16 000 euroa viikossa – ”En ole millään tavalla paniikissa, hädässä tai huolissani”

Viime päivien osakemarkkinamyllerrys näkyy piensijoittajan salkussa.

Helsingin laskuputki venyi jo kymmenen päivän mittaiseksi.­

12.10.2018 12:57

Osakemarkkinoilla on rymissyt pitkästä aikaa. Alkavan tuloskauden odottelu on peittynyt kauppasodan uhkaan, Kiina-huolin ja korko-odotuksiin. Hermostuneisuus on vallannut osakesijoittajat, ja pienikin rasahdus saa rynnimään myyntilaidalle.

Torstaina Yhdysvalloissa ja Aasian pörsseissä nähty romahdus työnsi osakkeet 2,2 prosentin laskuun Helsingissä. OMXH-yleisindeksi laski alle 10 000 pisteen eli alemmaksi kuin vuoden alussa.

– Salkku on tullut alas 16 000 euroa viikossa. Eihän se nyt kyllä ole kivaa, sijoitusbloggari, yrittäjä Merja Mähkä twiittasi.

Summa on laskettu Mähkän salkun hiljattaisesta ATH-arvosta (kaikkien aikojen korkeimmasta arvosta).

– Halusin twiitata tästä sen takia, että olen silloin tällöin viestinyt onnistumisista ja uusista kurssihuipuista. On reilua ja tärkeää puhua, että näitä laskupäiviäkin on. Jos me tätä kansankapitalismia haluamme edistää, täytyy puhua myös näistä päivistä.

Merja Mähkä innostaa haluaa innostaa erityisesti naisia sijoittamaan.­

– En ole millään tavalla paniikissa, hädässä tai huolissani. Elin finanssikriisinkin läpi, vaikka en siihen aikaan aktiivisesti sijoittanutkaan. Takaisin se (osakkeiden arvo) tuli silloinkin, vaikka arvosta hävisi varmaan noin kolmasosa, hän sanoo.

– Nousua ja laskua tulee. Aina on takaisin noustu. Jos ei, se tarkoittaisi, että meillä on isompi ongelma taloudessa ja yhteiskunnassa, eli että talouskasvu olisi pysyvämmin ohi.

”Toiveena kurssilasku”

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kirjoitti torstaina, että viime päivien kurssiturbulenssi on vielä historiaan peilattuna pientä. Osakkeiden netto-ostajan kannattaisi jopa toivoa kurssilaskua.

– Kurssipudotuksessa tasaisesti lisäostoja tekevä saa ostettua kappalemääräisesti enemmän osakkeita kuin tilanteessa, jossa kurssit lähtevät nousuun ensimmäisen ostoerän jälkeen, hän huomautti.

– Minulla on turhan suurikin käteispositio. Mutta olen odotellut, että jonkinasteista laskua on tulossa. Toivottavasti pää kestää alkaa tehdä ostoja. Sehän ei ole mitään helppoa vaan psykologisesti aika vaikeaa, jos ollaan pohjalla, Mähkä sanoo.

Käteispositio tarkoittaa painotusta, jolla sijoittaja pitää käteistä valmiina, jos esimerkiksi nousukausi kääntyy alamäeksi ja osakkeita pitää päästä ostamaan.

Mähkä kertoo, että on tehnytkin jo kauppaa, viikko sitten ja viimeksi torstaina. Hän palasi muun muassa Facebookin omistajaksi ja hankki myös suomalaisia metsäosakkeita.

– Katsotaan miten käy, Facebookin ympärillä on aiempaa enemmän yhtiökohtaisia huolia, Instagram-odotukset ovat hävinneet, ja on Cambridge Analytica -skandaalia. Mutta tunnusluvut ovat ihan eri planeetalta kuin vaikka Amazonin. Mutta kuka tietää, mitä sieltä matopurkista vielä tulee. En suosittele että kukaan tässäkään kohtaa seuraa minua.

Sijoittajasivustoilla osakelaskusta pelästyneet ovat kyselleet neuvoja, ja niitä riittää.

– Joku huutelee, että osta kultaa. Ei! Suuri osa päätyy tekemään vain huonoja ratkaisua hätäisellä venkslaamisella. Tilanteisiin varautuu parhaiten, että sijoittaa säännöllisesti, hajauttaa ajallisesta ja jatkaa ostamista myös tällaisina päivinä.

Tänään perjantaina osakemarkkinat ovat jo kääntyneet nousuun Aasiassa ja Euroopassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?