Katso kaupunkien erot välityspalkkioissa – ”On alueita, jotka eivät mene millään ilveellä kaupaksi”

Asuntojen myyntiaikojen venyminen näkyy välittäjien palkkioissa.

Asuntonäyttöä Espoossa.

4.10.2018 13:59

Asunto-osakkeiden välityspalkkioiden keskiarvo nousi hitusen vuoden kolmannella neljänneksellä.

Syinä ovat todennäköisesti asuntolainojen omarahoitusosuuksien tiukennus ja asuntokauppojen myyntiaikojen pitkittyminen.

Eniten asunnonostajien maksamat palkkiot kallistuivat Lahdessa, jossa nousua tuli 0,1 prosenttiyksikköä.

Luvut (katso taulukko alla) ovat prosentuaalisesti pieniä, noin sadan tonnin asunnossa satasen luokkaa, mutta ovat merkkejä muutoksista asuntomarkkinoilla tai yksittäisessä kaupungissa.

Lahtelaisvälittäjät nostivat hintojaan myös omakotitalojen prosenttien suhteen.

– Lahdesta on kuulunut, että osa asunnoista menee hyvin kaupaksi, mutta sitten on alueita, jotka eivät mene millään ilveellä. Niitä on turha ottaa edes myyntiin. Tietyt kaupunginosat aiheuttavat ongelmia. Lahdessa on paljon 1960-1970-luvun rakennuksia, jotka ovat tulossa peruskorjausikään, Effortian toimitusjohtaja Ville Lehtinen kertoo Taloussanomille.

Korkeinta eli 4,59 prosentin välityspalkkioita pyydettiin suurista kaupungeissa Hämeenlinnassa ja matalinta, 3,61 prosentin palkkiota Kuopiossa. Myös Porissa palkkiot ovat suuria, sillä esimerkiksi kerrostalohuoneiston välityksestä pyydetään palkkiota keskimäärin 4,46 prosenttia arvonlisäveroineen.

– Porissa on tosi paljon asuntoja myynnissä, ja suhteellisesti aika vähän välittäjiä kaupungin kokoon nähden. Tällaisessa tilanteessa hintakilpailua ei pääse syttymään. Hinnat toisaalta heiluvat siellä aika lailla, Lehtinen kertoo.

Koko maan tasolla nousua oli komissioissa 0,01 prosenttiyksikköä. Kun asuntojen myyntiajat pitenevät, välittäjät katsovat, että hintaa pitää korottaa kasvavaan työmäärään nähden.

Välityspalkkiot nousivat toisen vuosineljänneksen peräkkäin.

Effortian tilasto pohjaa laillistettujen kiinteistönvälitysyritysten julkaisemiin kiinteistönvälityksen listahintoihin. Koko maan keskiarvossa on 169 paikkakuntaa.

Jos taulukko ei näy oikein, niin voit katsoa sen täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?