Jos asuntokaupat menevät pieleen, mikä on välittäjän rooli? ”Häntä ei voi periaatteessa asettaa vastuuseen” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Jos asuntokaupat menevät pieleen, mikä on välittäjän rooli? ”Häntä ei voi periaatteessa asettaa vastuuseen”

Asunnon myyjä on vastuussa paitsi kiinteistönvälittäjälle myös asunnon ostajalle. Jos välittäjä toimii hyvän välitystavan mukaan, häntä ei voi asettaa vastuuseen kauppojen menemisestä pieleen.

Asunnon myyjän on annettava välittäjälle kaikki sellainen tieto, jolla voi olla vaikutusta ostopäätökseen.­

18.9.2018 9:55

Asuntokaupoissa suurin vastuu on myyjällä. Hän on paitsi vastuussa kiinteistönvälitysliikkeelle myös asunnon ostajalle.

Onko vastuu kuitenkin liian suuri – jopa kohtuuton verrattuna vaikkapa asunnon välittäjän vastuuseen?

Tällainen kysymys nousi esiin Helsingin Sanomissa viime lauantaina julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Kirjoittaja esimerkiksi pohtii, onko myyjä vastuussa silloinkin, jos asuntoesitteessä on pieni sanavirhe tai välittäjä sattuu sanomaan ostajalle jotakin, mikä ei pidä paikkaansa.

Kaikilla osapuolilla on omat vastuunsa

Myyjän on kerrottava asunnosta koko totuus välittäjälle, ja välittäjän on puolestaan kerrottava se edelleen ostajalle.

Ostaja taas on vastuussa siitä, että hän tiedostaa, mistä on kauppoja tekemässä. Jos talo tai asunto on vanha, ostajan periaatteessa edellytetään varautuvan esimerkiksi iän vaatimiin remontteihin.

Asuntokaupat johtavat riitoihin kuitenkin satoja kertoja vuosittain.

Kuluttajariitalautakunnan varapuheenjohtajan Päivi Korpiolan mukaan pelkästään lautakunnan käsiteltävänä oli viime vuonna yhteensä noin 570 asuntokauppoihin liittynyttä riita-asiaa.

– Riidoista noin 170 oli myyjän ja ostajan välisiä. Vajaassa neljässäsadassa riita-asiassa mukana oli myös kiinteistönvälitysliike, Korpiola kertoo.

Kiinteistönvälittäjä tuskin joutuu ongelmiin, jos hän toimii hyvän tavan mukaisesti

Taloussanomat kertoi sunnuntaina, kuinka asunnon myyjälle lankesi 20 000 euron lasku, koska hän oli antanut ostajalle väärää tietoa alueen kaavoituksesta.

Lue lisää: ”Huippusijainnilla” paritalon puolikkaan myynyt antoi väärää tietoa ostajalle – myyjälle napsahti kymppitonnien lasku

Kiinteistönvälittäjän esitteessä kerrottiin, että asunnon terassilta avautuvat ”vapaat näkymät länteen” ja kaikki kaavan mukaiset talot naapurustossa on jo rakennettu.

Tosiasiassa terassilta avautuvalle peltonäkymälle oli tulossa pientaloalue.

Esitteen laatinut kiinteistövälittäjä ei kuitenkaan joutunut maksamaan korvauksia ostajalle, koska hän oli kirjoittanut kuvauksen myyjän antamien tietojen pohjalta.

– Mikäli kiinteistönvälittäjä on noudattanut hyvän välitystavan mukaisia ohjeita, häntä ei periaatteessa voi asettaa vastuuseen pieleen menneistä asuntokaupoista, Korpiola sanoo.

Laki velvoittaa kiinteistönvälittäjää ottamaan perusteellisesti selvää kohteesta, jota hän välittää.

– Välittäjän on kerrottava ostajalle kaikki ne faktat, mitkä mahdollisesti vaikuttavat ostopäätökseen. Jos asunnon myyjä ei anna välittäjälle tiettyä asiakirjaa tai tietoa, välittäjän on kerrottava myös tästä ostajalle, Korpiola sanoo.

Pitäisikö myyjän itse olla paikalla asuntonäytössä?

Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa lukija miettii, josko myyjän läsnäolo asuntonäytössä vähentäisi asuntokaupoista puhkeavien riitojen määrää.

Nykyisin myyjän suositellaan olevan toisaalla, kun kiinteistövälittäjä esittelee kiinnostuneille asuntoa.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton juridinen asiantuntija Heli Yli-Kauppila ei innostu ajatuksesta, että näytössä olisi paikalla välittäjän lisäksi asunnon varsinainen myyjä.

– Se on käytäntö, että myyjä on muualla, kun hänen asuntoa esitellään ostajaehdokkaille. Myyjällä ei pitäisi olla mitään syytä päivystää näytössä, mikäli on antanut kiinteistönvälitysliikkeelle kaikki ostajan kaipaamat tiedot asunnosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?