Juhon, 25, osakesalkku on pärjännyt paremmin kuin markkinat – näin hän valitsee osakkeet

Juho Kiiski on kasvattanut salkkunsa arvoa pelkästään vuoden sisällä noin puolella.

Juho Kiiski aloitti sijoittamisen isovanhemmilta saadulla ennakkoperinnöllä.

5.9.2018 12:39

Rahoituksen opiskelija Juho Kiiski, 25, on yksi sijoittajista, jotka osakevälittäjä Nordnetin Shareville-yhteisö on rankannut kolmen tähden sijoittajaksi.

Luokituksen saa, jos salkku kuuluu parhaimpaan kymmenykseen tuotoilla mitattuna.

Lue myös: Tuomas, 29, alkoi sijoittaa kesätyörahoja osakkeisiin ja tuplasi salkkunsa arvon viidessä vuodessa

Kiiski valmistuu keväällä Aalto-yliopistosta. Hän aloitti suoran osakesijoittamisen vuoden 2014 joulukuussa, 21-vuotiaana. Summa oli runsaat 15 000 euroa, ja se oli isovanhemmilta tullutta ennakkoperintöä.

– Ajattelin, että menen tekemään itse, niin pääsen oppimaan ja analysoimaan enemmän kuin jos olisin vain passiivisena indeksisijoittajana.

Kiiskin osakesalkku on neljän vuoden periodilla kokonaisuudessaan voittanut markkinan. Hän on kasvattanut salkkunsa arvoa noin puolella vuoden sisään.

– Lähdin liikkeelle isommin hajautetusta salkusta, ja nyt vasta viime aikoina olen alkanut tehdä tarkempaa osakepoimintaa. Ensivuodet lähinnä seurailin markkinaa, nyt vasta enemmän erottaudun siitä, Kiiski sanoo.

– Aloitin suomalaisilla. Nordeaa on ollut koko ajan salkussa. Viime aikoina olen hakenut omasta mielestäni arvo-osakkeita eli sellaisia halpoja yhtiöitä, jotka tekevät hyvää tulosta ja joiden tuloksentekokyky ei ole laskemassa lähiaikoina.

Tällaisia ovat Kiiskin mielestä esimerkiksi autosektorilla BMW:n ja Volkswagenin osakkeet. Sitten on hieman ”eksoottisempia” osakkeita Yhdysvalloista, kuten Argentiinassa ja Meksikossa toimiva teräsyhtiö Ternium ja öljyalan yhtiö Sinopec Shanghai.

– Maantieteellisesti salkku on aika hajautettu.

”Kuka tietää, tuleeko nopea romahdus”

Juho Kiiski suhtautuu uusiin osakeostoihin tällä hetkellä varauksellisesti. Pitkän kasvuputken katkeaminen huolettaa.

Hän käyttää riskipitoisempia instrumentteja ja strategioita, joilla voi tehdä tuottoa myös, jos osakkeet kyykkäävät.

Hän varoittelee kuitenkin koskemasta niihin, ellei tiedä mitä tekee.

– Kurssit ovat aika korkealla, mutta kuka tietää, tuleeko nopea romahdus ja jos, niin koska vai tuleeko vain pitempi aika huonompia tuottoja.

Kiiski kehottaa kiinnittämään huomiota kolmeen asiaan: Miten sijoitustuote oikeasti toimii, onko siinä velkavipua ja jos on, niin onko se joka päivä tasaisesti reagoivaa vai muuttuvaa. Toiseksi on selvitettävä todelliset kaupankäyntikulut. Kolmanneksi pitää tietää, mitä riskejä haluaa ottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?